Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

No cal alarmar-se, però tampoc descuidar aquest dolor : Cefalea tensional o migranya?

Segons la Societat Espanyola de Pediatria Extrahospitalària i Atenció Primària (SEPEAP), entre un 75 i un 90 % dels menors experimenten al llarg de la seva vida escolar algun episodi de cefalea i un 20 % la pateix de manera severa i freqüent. Les possibilitats que es tracti d’una cosa greu, com un tumor o un aneurisma, són mínimes, però no per això cal descuidar aquest dolor. La clau està en el fet que els infants, els pares i les mares, i fins i tot l’entorn escolar, sàpiguen actuar davant d’aquesta malaltia i aprenguin a controlar-ne els símptomes.

Cefalea tensional o migranya?

Cefalea tensional: com una banda que pressiona el cap 

Què és. Mal de cap que es produeix perquè els músculs del coll es tensen per moltes causes; des d’episodis d’estrès fins a nervis o males postures.

Incidència. La pateixen un 30 % dels menors, sobretot adolescents.

Símptomes. Mal als dos costats del cap, com si hi hagués una banda fent pressió. No és un dolor tan incapacitant com el de la migranya, ja que permet que el segueixi amb la vida normal i faci les activitats quotidianes, ni tampoc s’acompanya d’altres símptomes. Si no es tracta (sobretot, evitant la causa que la provoca), pot arribar a fer-se crònica.

Freqüència. Es considera episòdica infreqüent si es produeix menys d’1 dia al mes, és a dir, menys de 12 dies a l’any; episòdica freqüent, si ho fa més de 12 dies a l’any i menys de 180, i crònica, quan es produeix almenys 15 dies al mes durant més de 3 mesos.

Migranya: cops de tambor al crani

Què és. Dolor de tipus pulsatiu, els qui en pateixen la descriuen com si estiguessin donant cops de tambor al cap. Encara que la migranya infantil és molt semblant a la de l’adult, hi ha algunes diferències. En adults pot durar de 2 a 72 hores; en infants té menys durada (fins i tot menys de dues hores) i pot manifestar-se amb dolor abdominal o vòmits intensos. Una altra diferència és la localització: mentre que en els adults es concentra en un costat del cap (unilateral), en els infants pot donar-se en tots dos costats (bilateral).

Incidència. Entre un 5 i un 11 % dels menors sofreixen migranya i, a més, des d’una edat molt primerenca, fins i tot quan encara no saben expressar el dolor. La mitjana d’edat en què es mostra per primer cop, segons l’Associació Espanyola de Migranya i Cefalea (AEMICE), és a 7 anys per als nois i a 11 per a les noies, tot i que un de cada cinc menors que la pateixen van tenir el primer episodi amb 5 anys.

Símptomes. Entre un 14 i un 30 % de les migranyes poden arribar acompanyades o precedides d’uns certs símptomes neurològics transitoris que poden durar entre 5 i 60 minuts i que es denominen aura. Són sobretot símptomes visuals, com ara centellejos lluminosos al centre del camp de visió i que es desplacen a un costat en ziga-zaga. També poden afectar el tacte, amb formiguejos a la punta dels dits que ascendeixen fins a l’espatlla, i menys sovint al llenguatge, amb dificultat per a comprendre o articular paraules. No és una patologia greu, però sí que pot impedir que el nen estudiï, faci esport (ja que empitjora amb l’activitat física) o fins i tot vagi a escola, ja que comença més o menys bruscament i es va intensificant.

Freqüència. Arriba en forma de crisi i, encara que entre l’una i l’altra els nens no tenen símptomes, la freqüència és molt variable, ja que algunes persones poden patir un atac de migranya a l’any i d’altres, diversos a la setmana. Per això, en funció del nombre d’episodis, es diu migranya episòdica, quan la cefalea es produeix menys de 15 vegades al mes, i crònica, si es pateix més de 15 dies al mes durant més de 3 mesos (amb almenys 8 episodis amb característiques típiques de migranya).

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions