Sota la lupa: Hero Mi Fruta

El producte presumeix d’estar elaborat totalment amb fruita, en un format còmode de conservar i transportar i a punt per a consumir. Pot semblar un bon refrigeri alternatiu a la fruita, però realment no ho és. Expliquem per què.
1 Setembre de 2021

Sota la lupa: Hero Mi Fruta

Un fals substitut

En l’envàs es destaca que el 94,5% de producte és fruita. No obstant això, tota la fruita que conté està en forma de suc o de puré: suc de taronja a partir de concentrat (32%), puré de plàtan (31,5%) i pera (31%). Tant els sucs com els purés contenen sucres lliures, encara que en aquest últim cas, com que la fibra es conserva, alguns autors científics consideren que només la meitat dels seus sucres són lliures. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) indica que els aliments infantils no haurien d’incorporar sucs de fruites i té reticències sobre l’ús de purés. A més, recomana que els nens consumeixin aliments de la mateixa consistència que els adults a partir dels 12 mesos, només evitant aquells que puguin produir ennuegades. No pot considerar-se una alternativa a la fruita sencera o a trossos.

Molta fruita, però poca fibra

Com que és un aliment elaborat bàsicament amb suc i puré de fruita, té una quantitat baixa de fibra (1,6 g /100 g aliment). La ingesta adequada per a nens d’entre un i tres anys és de 19 g de fibra al dia, per això la seva aportació diària per a cobrir els requeriments és baixa. Part de la fibra de la fruita es perd en l’elaboració dels sucs, per la qual cosa consumint la mateixa quantitat de taronja, plàtan i pera a partir de la fruita sencera s’obtindria gairebé el doble de fibra.

Un plus de vitamina C

La major part de la vitamina C procedeix de la fruita, però també s’hi afegeix com a ingredient per a aconseguir 25 mg per 100 g, que és el valor de referència de nutrients que estableix la legislació d’aliments infantils, i així poder incloure aquesta al·legació en l’envàs. Es pot obtenir aquesta quantitat de vitamines a través d’aliments saludables: 16 g de pebrot vermell (la desena part d’un pebrot mitjà), 23 g de bròcoli, 60 g de maduixes (equivalent a quatre maduixes mitjanes) o 60 g de kiwi (una peça pesa uns 100 g).

Sense “sucres afegits”, però amb molt de sucre…

Aquest producte pot indicar que no conté “sucres afegits” perquè no s’hi han incorporat sucres simples (monosacàrids o disacàrids), ni cap aliment utilitzat per les seves propietats edulcorants, com la mel. En canvi, sí que ha d’indicar, com així fa, que “conté sucres naturalment presents”, ja que aporta el sucre que prové de les fruites. En total, 10,7 g. Com que aquest sucre procedeix de sucs i purés, es consideren sucres lliures. L’OMS recomana limitar el consum diari d’aquest tipus de sucres a un màxim de 25 g. Amb un sol envàs s’aconsegueix el 43% d’aquest valor màxim diari.

Sense Puntuació Nutri-Score

La denominació legal de venda d’aquest producte és “aliment infantil a partir de 12 mesos”. Segons les indicacions de Nutri-Score, aquest etiquetatge no s’ha d’aplicar als aliments infantils perquè estan destinats a una població amb requeriments especials, per als quals Nutri-Score no està adaptat.

De què està compost la resta del producte?

Si el 94,5% del producte és fruita, el 5,5% restant és galeta. Està elaborada fonamentalment amb farina refinada, que suposa aproximadament 5,2 g per cada 100 g d’aliment, oli de gira-sol refinat, que aporta una mínima quantitat de greixos (0,3 g per 100 g d’aliment), i aroma. La galeta aporta un terç de les calories del producte i no és un aliment interessant des del punt de vista nutricional.

Destaca l’absència d’oli de palma, però…

El fabricant utilitza com a reclam l’absència d’oli de palma, un ingredient que té mala reputació entre els consumidors, amb l’objectiu de diferenciar el seu producte de la competència. No incloure un ingredient específic no modifica el valor nutricional de cap aliment. Com que aquest tipus d’oli sol usar-se en aliments que no són recomanables, la seva presència pot alertar-nos que l’aliment és poc saludable, però la seva absència no garanteix que sigui sa. En aquest producte, l’únic ingredient que podria contenir oli de palma seria la galeta.

Un atractiu per als nens

La inclusió de dibuixos infantils és un element de màrqueting per a atreure l’atenció dels més petits. Segons les recomanacions de l’OMS, aquest producte no podria publicitar-se. Aquesta organització ha desenvolupat una guia per a orientar les restriccions que els governs haurien d’aplicar al màrqueting d’aliments adreçats a nens amb l’objectiu de reduir la pressió de venda d’aliments insans. Per a aquesta categoria d’aliments s’estableix un límit màxim de 10 g de sucres per cada 100 g de producte, i aquest producte en conté 10,7 g.

Conclusió

Aliment elaborat bàsicament amb suc de fruites a partir de concentrat, puré de fruites i farina refinada. Per la seva presentació triturada, els sucres es consideren lliures i no indueix a la masticació ni estimula la sacietat. Pel preu que costa cada bosseta de 100 g es pot comprar mig quilo de plàtans, o 700 g de taronges o peres, el consum sencer de les quals és més recomanable que en suc o puré i són igualment còmodes d’emmagatzemar i transportar.