Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

No cal alarmar-se, però tampoc descuidar aquest dolor : El tractament en els més petits

Segons la Societat Espanyola de Pediatria Extrahospitalària i Atenció Primària (SEPEAP), entre un 75 i un 90 % dels menors experimenten al llarg de la seva vida escolar algun episodi de cefalea i un 20 % la pateix de manera severa i freqüent. Les possibilitats que es tracti d’una cosa greu, com un tumor o un aneurisma, són mínimes, però no per això cal descuidar aquest dolor. La clau està en el fet que els infants, els pares i les mares, i fins i tot l’entorn escolar, sàpiguen actuar davant d’aquesta malaltia i aprenguin a controlar-ne els símptomes.

El tractament en els més petits

A l’hora de prevenir la cefalea en infants i adolescents o reduir-ne la freqüència, les mesures no farmacològiques esdevenen l’opció ideal, sobretot perquè començar a dependre dels analgèsics des d’una edat tan primerenca al final pot tenir un efecte rebot i acabar patint migranya per abús de medicació. “Per això, amb la intenció d’aprendre a controlar-les, s’intenta transmetre a tots els nens amb cefalees el valor d’un estil de vida saludable. Per a la migranya és especialment útil tenir horaris regulars, dormir les hores de son corresponents, estar sempre ben hidratats i evitar el retard o saltar-se els àpats (tres al dia i a les mateixes hores)”, explica Irimia. La principal mesura preventiva contra la cefalea tensional és evitar l’exposició a situacions que l’infant i la seva família ja saben que solen desencadenar-la, com l’estrès excessiu o l’abús de feines i deures. Altres accions són intentar millorar la postura i fer exercicis d’estirament i relaxació.

Quan arriba la crisi i es necessita un fàrmac per a calmar el dolor, la majoria dels fàrmacs que s’utilitzen en adults poden usar-se també en nens. “Per a les crisis agudes de migranya es recomana l’ús d’antiinflamatoris (ibuprofèn) i, si no hi ha resposta, el metge prescriurà fàrmacs específics per a aquest tipus de dolor. En el cas de les cefalees tensionals, el tractament pot incloure antiinflamatoris (com ibuprofèn) i analgèsics (com paracetamol)”, conclou el neuròleg.

Quan cal acudir a fer proves complementàries?

Encara que les cefalees causades per malalties greus no siguin comunes, no vol dir que no succeeixin. “A vegades, els metges observem una sèrie de símptomes i signes d’alarma que obliguen a fer proves complementàries. En general, el millor examen per a valorar el cervell és la ressonància magnètica. La visualització de les estructures cerebrals és millor que amb escàner i no s’exposa el nen a radiació”, explica el neuròleg Pablo Irimia. Aquests són els símptomes en una cefalea que poden indicar alguna cosa greu:

 1. Si el mal de cap ve a la nit.
 2. Si el dolor comença de manera sobtada i cada vegada va a més en intensitat i freqüència i no respon al tractament que normalment funciona.
 3. Si li ha causat febre i vòmits inexplicables (en un nen que no se sàpiga que és migranyós).
 4. Si es produeixen alteracions de la visió.
 5. Si té la tensió alta.
 6. Quan la cefalea va acompanyada de pèrdua de consciència i canvis de comportament.
 7. Si el menor té antecedents de càncer o està prenent fàrmacs immunodepressors que li facin tenir les defenses baixes.

Més incidència en les adolescents

Segons un estudi elaborat pels membres del Grup d’Estudi de Cefalees de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN) de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona, el 30,5 % dels adolescents pateix mal de cap recurrent, encara que en un 73 % dels casos no està diagnosticat. Fins a la pubertat, la migranya mostra una prevalença del 3 % al 5 %, però entre els 12 i 18 anys augmenta fins a l’11,3 %, amb una prevalença més gran en les noies. El motiu d’aquesta major incidència quan s’arriba a aquestes edats no és gaire clar, però sens dubte, com destaca l’estudi, té a veure amb el fet que l’adolescència és un període decisiu per al neurodesenvolupament i en aquesta època el cervell té una neuroplasticitat molt elevada, és a dir, que està especialment flexible per a adaptar-se a tots els canvis mitjançant les xarxes neuronals. Les hormones també poden tenir un paper important en el fet que les noies en pateixin més, ja que en moltes d’elles la cefalea sol iniciar-se amb la primera regla (migranya menstrual). Del que sí que hi ha més evidència és dels factors i hàbits en la rutina de l’adolescent que poden ser causants d’una major incidència en aquesta etapa.

 • Adolescents que es queden desperts fins molt tard i no dormen el temps necessari (8 hores).
 • Els que no practiquen gairebé gens d’exercici i se sobreexposen al sol.
 • Els que pateixen més tensió, angoixa o estrès en l’època d’exàmens.
 • Els joves que pateixen problemes emocionals (assetjament escolar, la mort d’un ésser estimat, abusos sexuals).
 • Els que no mengen bé i, sobretot, abusen dels aliments processats. Els que se salten els àpats o els fan a deshores i no beuen a penes aigua.
 • Els que fumen, beuen alcohol, prenen drogues o abusen dels refrescos i la cafeïna.
 • Els que abusen de les pantalles (moltes hores d’exposició).

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions