Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

No cal alarmar-se, però tampoc descuidar aquest dolor : Facilitar el diagnòstic

Segons la Societat Espanyola de Pediatria Extrahospitalària i Atenció Primària (SEPEAP), entre un 75 i un 90 % dels menors experimenten al llarg de la seva vida escolar algun episodi de cefalea i un 20 % la pateix de manera severa i freqüent. Les possibilitats que es tracti d’una cosa greu, com un tumor o un aneurisma, són mínimes, però no per això cal descuidar aquest dolor. La clau està en el fet que els infants, els pares i les mares, i fins i tot l’entorn escolar, sàpiguen actuar davant d’aquesta malaltia i aprenguin a controlar-ne els símptomes.

Facilitar el diagnòstic

Quan es tracta de cefalees que són freqüents, es recomana als pares, mares i familiars que vagin anotant a casa les característiques del dolor i les circumstàncies i horaris en què es mostra.

 • Què cal anotar
  1. Data i hora del dia en què comença el dolor.
  2. Si és un inici brusc o va augmentant progressivament.
  3. La zona del cap on se sent el dolor.
  4. Si creuen que hi ha alguna cosa que l’ha desencadenat.
  5. Si és un dolor que impedeix fer vida normal.
  6. Si durant el dolor molesta la llum o els sorolls.
  7. Si hi ha marejos, nàusees o vòmits.
  8. Què el millora (el silenci, dormir…).
  9. Quant dura l’episodi.
  10. Si la medicació alleuja (i la dosi que ha pres).

Aquestes anotacions, juntament amb la sèrie de preguntes següent que tant el nen com els familiars hauran d’anar responent en consulta, serviran de gran ajuda a l’especialista a l’hora d’encertar el diagnòstic.

 • Amb quina freqüència li fa mal el cap? Aquesta pregunta és important perquè la cefalea pot durar unes hores i desaparèixer (aguda) o ser crònica: és a dir, que dura uns quants dies seguits. També pot presentar-se de sobte, però ja ni tan sols es recorda quan va passar l’episodi anterior (episòdica), o ser un mal reiterat, amb episodis de dolor que passen de manera recurrent, separats entre si per períodes totalment lliures de símptomes. La gran majoria de les cefalees agudes recurrents en nens i adolescents es corresponen amb la migranya i la cefalea de tipus tensional episòdica, mentre que les cefalees agudes que es produeixen en un moment determinat en els nens normalment estan relacionades amb el desenvolupament d’una altra malaltia, un procés gripal, infecció…
 • Quina intensitat té el dolor? La força amb què es manifesta aquest dolor dona moltes pistes. Pot ser lleu, és a dir, que permet al nen continuar anant a escola i fer les activitats normals, o tan intens que hagi de ficar-se al llit. Les cefalees tensionals són un dolor moderat que permeten seguir amb la vida normal, però alguns episodis de migranyes poden deixar el nen al llit i sense ganes de fer res. També pot ser que aquest dolor sigui sempre de la mateixa intensitat (com les tensionals), és a dir, una molèstia més o menys sempre estable, o pot ser que aquest dolor vagi a més i que cada vegada que tingui un episodi sigui més fort que l’anterior. “Però una cefalea que el faci despertar-se a la nit o que vagi pujant en intensitat i cada vegada sigui més forta i que el nen ho descrigui com el pitjor dolor de la seva vida, necessita que se’l derivi a urgències, ja que pot tractar-se d’una cosa més seriosa, com una malaltia neurològica greu”, comenta Palomo.
 • A quina hora li sol fer mal? La cefalea tensional, tot i que generalment és un dolor constant, s’incrementa al final del dia, quan el nen està cansat. El mateix passa amb les cefalees causades per un problema ocular, que solen ser vespertines després d’haver passat el dia forçant la vista. Els dolors causats per alguna malaltia greu solen començar al matí o despertar durant el son, mentre que una migranya pot presentar-se a qualsevol hora.
 • Quant dura? La cefalea tensional es pot prolongar durant dies; la migranya, durant unes hores o màxim 1-2 dies.
 • On es localitza el dolor? El dolor a tot el cap (holocranial) és típic de la cefalea tensional, mentre que el de la migranya és en un costat, encara que en els nens és sovint bilateral. Un dolor localitzat a la boca o a la mandíbula dona pistes que pot venir per una patologia o infecció bucodental. Normalment si el que hi ha al darrere és un problema de la vista, el dolor sol mostrar-se al voltant dels ulls, tot i que un dolor frontal també pot venir després d’un esforç visual prolongat, després de passar molt de temps davant les pantalles.
 • Hi ha antecedents familiars? La migranya és hereditària, per això és una pregunta important. “La migranya és una malaltia poligènica, és a dir, hi influeixen diversos gens per a determinar l’aparició de la malaltia. Si un dels progenitors pateix migranya, la probabilitat que un dels fills també en pateixi és d’un 50 %. Quan són el pare i la mare els qui la pateixen, la probabilitat que els fills també ho facin és d’aproximadament un 75 %”, assenyala el neuròleg Pablo Irimia.
 • Creu que hi ha alguna cosa en particular que ha desencadenat la cefalea? Les infeccions i la febre generen cefalees agudes. Les males postures, l’ansietat, l’estrès, la sobrecàrrega de tasques o la depressió són desencadenants freqüents de la cefalea tensional. Si el pediatre creu que pugui ser degut a un fet emocional, derivarà el nen al psicòleg.
 • Creu que alguna cosa que ha menjat o ha fet l’ha pogut desencadenar? Ja no es dona per fet que menjar certs aliments, com ara xocolata, fruita seca, carns condimentades o formatge, pugui desencadenar un episodi de migranya. Segons indica la Societat Espanyola de Pediatria Extrahospitalària i Atenció Primària (SEPEAP), el que es qüestiona la ciència ara mateix és si menjar xocolata o picant, per exemple, produeix migranya o el fet que vinguin de gust certs aliments és un símptoma premonitori de l’episodi o crisi de migranya. Per això es recomana no obsessionar-se amb el que es menja ni retirar els aliments sistemàticament, però sí que es recomana observar si hi ha una clara relació amb l’aparició de l’episodi i amb un empitjorament del dolor.
 • S’acompanya d’altres símptomes? “La majoria de les vegades, les cefalees agudes que es presenten per primera vegada en els nens es deuen a infeccions de les vies respiratòries altes, com faringoamigdalitis, que cursen amb febre, i és aquest augment de la temperatura el que comporta una vasodilatació que desencadena el mal de cap. La sinusitis també pot ocasionar aquestes cefalees agudes, però això és una cosa que es pot detectar ràpidament perquè el dolor arriba carregat de molta mucositat”, explica la pediatra Rebeca Palomo. La cefalea tensional s’acompanya moltes vegades d’ansietat, irritabilitat, trastorns del son, rebuig escolar i marejos inespecífics. La migranya s’acompanya de fonofòbia o fotofòbia (no suportar el soroll ni la llum), nàusees i vòmits. D’altra banda, una cefalea secundària causada per un trastorn o malaltia neurològica sol arribar acompanyada de visió doble, falta de control muscular i coordinació dels moviments (atàxia). Una cefalea aguda que vingui acompanyada d’un dolor intens a l’orella probablement és a causa d’una otitis; si hi ha càries, possiblement és per una infecció bucodental; si el nen es queixa d’un dolor focalitzat a la mandíbula, pot ser a causa del bruxisme o d’una mala mossegada, i si ronca pot indicar que sigui l’apnea del son la que l’hagi desencadenat.
 • Quins remeis o medicaments milloren la cefalea? Les tensionals i les migranyes s’alleugen amb el silenci i el son. Els analgèsics milloren les cefalees agudes produïdes per la febre i els processos infecciosos, però no serveixen massa en el cas de les cefalees tensionals.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions