Prova pràctica: tres plataformes en línia per a llogar pel.lícules a Espanya

Filmin ofereix cinema independent; iTunes és el més apropiat per a les novetats comercials i Filmotech s'ha especialitzat en cinema espanyol
1 Novembre de 2011
Img internet listado 667

Prova pràctica: tres plataformes en línia per a llogar pel.lícules a Espanya

/imgs/20111101/internet1.jpg
Les cues dels cinemes s’escurcen a la taquilla cada cap de setmana, però al mateix temps la comercialització de nous formats més petits i amb més capacitat d’emmagatzematge respecte del DVD creix al nostre país. El suport físic perd cada any rellevància en el consum de productes culturals en favor de la distribució per Internet dels continguts. Ara bé, davant d’aquest canvi d’hàbits encara existeix una pobra oferta de serveis, sobretot a Espanya, on productores i distribuïdores es resisteixen al canvi de model de negoci.

Amb la finalitat de cobrir aquesta demanda, els darrers mesos han sorgit diverses iniciatives de distribució de pel.lícules i sèries televisives via web, que s’uneixen a altres projectes pioners llançats en el passat i que ara aconsegueixen una visibilitat i una rellevància més grans. EROSKI CONSUMER ha dut a terme una prova d’ús de tres de les plataformes amb llicència a Espanya.

Les seleccionades són:

Característiques comunes

Aquestes plataformes permeten el lloguer digital de pel.lícules i documentals per un temps determinat, durant el qual els usuaris poden accedir al contingut de forma il.limitada. És a dir, poden veure el contingut audiovisual tantes vegades com ho considerin convenient fins que el termini de lloguer expiri. En general, aquest termini comença a comptar en el moment de prémer el botó de “Play” per primera vegada. Cap de les tres no disposa d’una gran quantitat d’obres audiovisuals als seus catàlegs, però aquests es renoven de forma mensual amb nous títols i acords amb productores i distribuïdores. El requisit necessari per a utilitzar aquestes plataformes és comptar amb una connexió a Internet de banda ampla a partir de tres megabits per segon, a més d’una tarifa plana de dades, ja que la mida d’una pel.lícula en aquestes plataformes és superior a un gigaoctet.

Diferències

Filmin s’ha especialitzat en cinema independent i d’autor, amb una base de pel.lícules que disposa de versió original subtitulada. Les pel.lícules són visualitzades en temps real (streaming), tant en format Flash com en HTML5. Per tant, cal estar connectat de forma permanent a Internet de banda ampla per a accedir a aquests continguts. De la mateixa manera funciona Filmotech. De la seva banda, per a poder utilitzar la botiga de pel.lícules d’iTunes és imprescindible descarregar i instal.lar l’aplicació del mateix nom, ja que dóna accés a la botiga i a gestionar els continguts. A més, és necessari descarregar les pel.lícules abans de visualitzar-les, encara que és possible començar la reproducció del contingut en el moment d’iniciar la descàrrega.

El millor per a:

  • Experiència d’usuari: iTunes
  • Veure pel.lícules desconnectat: iTunes
  • Veure pel.lícules en diferents dispositius: Filmin
  • Pel.lícules independents i en versió original subtitulada: Filmin
  • Cinema clàssic espanyol: Filmotech
  • Últimes novetats de cinema comercial: iTunes

Els serveis un per un

Filmin

/imgs/20111101/internet2.jpg
Filmin és una plataforma espanyola especialitzada en cinema independent amb un catàleg compost per obres espanyoles, europees i asiàtiques, entre d’altres. Ara disposa de 785 pel.lícules, entre les quals se’n troben algunes de premiades en festivals internacionals o èxits de taquilla als països d’origen respectius. Les pel.lícules se solen oferir amb subtítols en castellà o en versió original. El seu cost està entre els 1,95 i els 2,95 euros, encara que és possible trobar pel.lícules per 0,95 euros. També ofereixen pel.lícules d’estrena simultània en sales de cinema i Internet per 4,95 euros.

Les pel.lícules s’ofereixen en temps real des de la pàgina web, la qual cosa requereix estar connectat a Internet de banda ampla en el moment de reproduir el contingut. La qualitat és similar al DVD, encara que alguns títols es comercialitzen en alta definició. Filmin disposa d’un programa reproductor per defecte en format Flash, tot i que per als dispositius no compatibles amb aquesta tecnologia -com passa amb l’iPad-, ofereix una versió en HTML5.

Té, a més, un servei de subscripció “Premium”, en què mitjançant una tarifa plana és possible accedir a tot el catàleg existent. El cost és de 15 euros al mes si es contracta per un sol mes, o de 10 euros al mes si es fa per tres mesos. També ofereixen una subscripció anual i el pagament de les pel.lícules es pot fer mitjançant targeta de crèdit o bé amb un compte de Paypal que caduca al cap de 72 hores de començar a visualitzar-se per primera vegada.

iTunes Store

/imgs/20111101/internet3.jpg
Des de fa un any, Apple, mitjançant la botiga iTunes, comercialitza a Espanya pel.lícules i documentals tant per a la venda com per al lloguer. El catàleg actual és conformat per més d’un miler de títols de cinema comercial. Les pel.lícules s’ofereixen en versió doblada al castellà, encara que hi ha una secció recent amb pel.lícules disponible en versió original sense subtítols. La majoria dels títols estan en qualitat estàndard, una mica superior a la que proporciona el format DVD. No obstant això, també hi ha versions en alta definició a un preu superior.

El preu de lloguer és comprès entre els 0,99 euros de la pel.lícula “de la setmana” i els 4,99 euros de les pel.lícules d’estrena en alta definició. Cada pel.lícula llogada es pot veure durant un període de temps de 30 dies. Passat aquest temps, la pel.lícula s’esborra de forma automàtica del dispositiu. A més, una vegada començada la primera reproducció, els usuaris tenen un màxim de 48 hores per a veure-la tantes vegades com vulguin.

Per a accedir a la botiga iTunes Store cal descarregar i instal.lar l’aplicació iTunes, disponible per als sistemes operatius Windows i Mac OS X. Una vegada instal.lada, és obligatori crear un compte d’usuari per a la botiga iTunes Store. Quan es crea aquest compte és necessari indicar les dades d’una targeta de crèdit, ja que aquesta és l’única manera de pagament possible.

Amb la finalitat de reproduir les pel.lícules cal descarregar-les abans al disc dur. L’avantatge és que es poden veure sense estar connectats la Xarxa, però cal tenir prou espai al disc dur.

Filmotech

/imgs/20111101/internet4.jpg
La majoria del catàleg d’aquest servei és compost de cinema clàssic, espanyol, europeu o asiàtic, juntament amb algunes estrenes recents de la cartellera espanyola. La forma de visualització de les pel.lícules és mitjançant reproducció en temps real, cosa que fa necessari disposar d’una connexió a Internet de banda ampla en el moment de reproduir la pel.lícula. La qualitat del vídeo és inferior a la d’un DVD estàndard i de vegades no es respecta el format de cinema de les pel.lícules, ja que s’ofereixen en format 4:3. A més, les pel.lícules només es poden veure en un reproductor en Flash.

Els usuaris disposen de 24 hores per veure una pel.lícula des del moment en què premen el botó de “Play” per primera vegada. D’aquesta manera, és possible tenir pel.lícules llogades setmanes abans, en espera de ser reproduïdes per part de l’usuari. Durant aquestes 24 hores les pel.lícules es poden veure tantes vegades com l’usuari desitgi.

El registre d’usuaris és senzill, i solament es requereix indicar una adreça de correu electrònic vàlida i una contrasenya. En canvi, l’entorn gràfic de la pàgina web complica l’experiència d’usuari a l’hora de navegar-hi. La cerca de títols és supeditada a un buscador ineficient. Com a mètode de pagament, Filmotech permet l’ús de targetes o un compte de Paypal. El preu de les pel.lícules sol estar comprès entre els 1,42 euros i els 3,04 euros. Aquest últim és el preu de les pel.lícules més recents d’estrena. A més, de manera periòdica solen regalar als usuaris registrats un codi vàlid per a veure qualsevol pel.lícula del seu catàleg. Filmotech és orientat solament a la reproducció de pel.lícules des d’ordinadors i, de moment, se n’exclouen les tauletes com l’iPad.