Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Les claus per a entendre els símbols del reciclatge

Identificar-los no només permet saber com s'ha de reciclar, sinó que també és la millor forma de conscienciar-se de la importància d'aquest hàbit

/imgs/20111101/medioambiente1.jpg
No són jeroglífics ni signes a l’atzar, sinó símbols de reciclatge. Els envasos o productes que els porten ens recorden que poden ser reciclats o que ho han estat i tots ofereixen informació tan diversa com el tipus de material amb què estan fabricats o el lloc concret on hem de dipositar-los per a reciclar-los de manera convenient. Gràcies a això, els consumidors poden conscienciar-se de la importància de reciclar, un hàbit que ajuda a estalviar energia, matèries primeres i el mateix procés de recollida i eliminació de deixalles.

Un envàs amb el Punt Verd significa que la seva empresa responsable compleix la Llei de Residus. És a dir, es garanteix que quan es converteixi en residu aquest envàs es reciclarà i es valoritzarà, normalment mitjançant el Sistema Integrat de Gestió de Residus d’Envasos (SIG), gestionat per Ecoembes. Els envasos que poden portar aquest distintiu són de plàstic, envasos metàl.lics i envasos de tipus bric; de cartró i paper; i de vidre (en aquest últim cas els gestiona Ecovidrio).

De la seva banda, la banda de Möbius ha esdevingut el símbol internacional del reciclatge, per bé que ha donat lloc a diversos identificadors. Quan la banda figura sense res més significa que el producte o l’envàs s’ha elaborat amb materials que poden ser reciclables. Si la banda és dins d’un cercle, vol dir que una part dels materials del producte o l’envàs han estat reciclats. El símbol pot especificar el percentatge de producte reciclat que conté (en aquest cas, un 20%). Aquesta dada figura, sovint, en envasos i caixes de cartró.

El símbol Tidyman, una figura humana que diposita un residu en una paperera, indica al consumidor que es responsabilitzi de rebutjar-lo en un lloc adequat.

De manera similar, les ampolles de vidre poden portar també un símbol que combini una banda de Möbius i un ninot que diposita un d’aquests envasos en un contenidor. Es recalca així al consumidor la importància d’utilitzar els contenidors o iglús verds.

L’origen i el significat dels símbols de reciclatge

/imgs/20111101/medioambiente3.jpg
El símbol original del reciclatge es va crear el 1970 dins d’un concurs de disseny entre estudiants nord-americans, organitzat per la Container Corporation of America com una part del primer Dia de la Terra. El guanyador va ser Gary Anderson, un estudiant d’últim curs de la Universitat de Califòrnia del Sud, a Los Angeles.

El símbol és una banda de Möbius i cadascuna de les tres fletxes representa un dels passos del procés de reciclatge: recollida de materials per reciclar, el procés mateix del reciclatge i la compra d’aquests productes reciclats, de manera que el sistema continua una vegada i una altra. Anderson es va basar en el seu disseny en la banda descoberta el 1858 pel matemàtic i astrònom alemany August Ferdinand Möbius (1790-1868).

El símbol del Punt Verd va ser creat el 1991 per l’empresa privada alemanya sense ànim de lucre Duals System Deutschland Ag. Després el van adoptar altres països de la Unió Europea (UE) i, el 1994, els Estats membres van decidir que fos la marca per a la Directriu Europea d’Envasos i Residus d’Envasos. Als Estats Units també s’utilitza, encara que en aquest cas les empreses que el col.loquen en els seus envasos no solament es comprometen a reciclar, sinó també a reduir l’ús de material d’envasament i que aquest sigui més fàcil de reciclar.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions