Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Los datos, informaciones, interpretaciones y calificaciones que aparecen en esta información corresponden exclusivamente al momento en que se realizaron y tienen, por tanto, una vigencia limitada.

Analitzats 125 gimnasos en 18 capitals del nostre país : L'atenció al client i l'assessorament medicoesportiu continuen sent deficients

Les diferències són significatives: un 14% dels establiments no supera l'examen de la revista, mentre que un de cada tres aconsegueix el "molt bé" o l'"excel.lent"

/imgs/20111101/tema1.jpg
“Mens sana in corpore sano”. Aquest vell proverbi sembla haver causat impacte al nostre país: més de nou milions d’usuaris van de forma habitual a un gimnàs amb la intenció de mantenir-se en forma. El creixement i l’evolució d’aquests establiments, que han passat de petits locals on es feien activitats esportives bàsiques a convertir-se en centres que ofereixen múltiples serveis, i que alguns són en format franquícia, pot tenir alguna cosa a veure-hi.

EROSKI CONSUMER ha estudiat la qualitat que ofereixen aquests gimnasos. Els tècnics d’aquesta revista, fent-se passar per usuaris interessats a apuntar-s’hi, van visitar el mes de setembre passat 12 gimnasos a Madrid i Barcelona; 8 a Bilbao, València, Sevilla, Múrcia, Saragossa i Màlaga; 6 a Alacant, Còrdova i Valladolid; i 5 a la Corunya, Granada, Logronyo, Oviedo, Pamplona, Sant Sebastià i Vitòria. Se’n van analitzar l’estat de les instal.lacions, l’equipament i els serveis oferts, alguns aspectes relacionats amb la seguretat, l’accessibilitat i l’atenció i l’assessorament al client (si fan un examen mèdic inicial a l’usuari o si s’interessen pel seu estat físic); a més de les tarifes. Aquests centres cobren, a més d’una matrícula d’inscripció, una quota mensual de 63 euros de mitjana, si tenen zona d’aigües (jacuzzi, piscina, aigües termals…) i d’uns 53 euros si no en disposen.

Els gimnasos visitats aconsegueixen una valoració mitjana final de “bé” (un mediocre “acceptable” el 2008), encara que un 14% no aconsegueix superar la prova (la mateixa proporció que en l’estudi anterior). En canvi, la proporció d’establiments que reben un “excel.lent” o un “molt bé” arriba al 30% . Un símptoma evident de millora és que el percentatge d’establiments que aconsegueix un “bé” de nota mitjana final ha passat de l’anterior 26% al 35% actual, mentre que els gimnasos que s’han de conformar amb un mediocre acceptable de nota mitjana han passat d’un 30% a un 21%. No obstant això, malgrat aquesta evolució positiva, les atencions a l’usuari (que es resumeixen en aspectes relacionats amb la informació facilitada, el seguiment i control personalitzat i professional del seu estat físic o el propi interès per la seva salut i el nivell d’activitat física) continuen sent deficients, de manera que el 42% dels gimnasos no superen aquest apartat. El més preocupant és que des del gener de 2008, data en la qual la revista va elaborar un estudi similar, els mals resultats es repeteixen. L’estat de les instal.lacions i els serveis bàsics dels gimnasos aconsegueixen un “molt bé” i un “bé” de nota mitjana final, respectivament.

El pagament del gimnàs no solament es redueix a la quota mensual assignada, sinó que a més cal tenir en compte l’abonament de la matricula. Gairebé tres de cada quatre centres visitats estableixen el pagament d’una matrícula que representa de mitjana 65 euros (48 euros de mitjana en el cas dels gimnasos sense zona d’aigües i gairebé el doble, 83 euros, en aquells que sí que en tenen).

L’atenció al client perd múscul

/imgs/20111101/tema2.jpg
Fer exercici físic és beneficiós per a la salut, però no ho és tant quan es practica de manera incontrolada o en un estat físic inadequat. És imprescindible que els centres prestin una atenció preferent a l’estat de salut dels seus usuaris i que disposin de professionals acreditats que guiïn els usuaris. Especialment els qui sofreixen lesions físiques, per exemple, o bé fumen, pateixen alguna malaltia coronària, tenen el colesterol alt o presenten antecedents familiars de cardiopatia. No obstant això, EROSKI CONSUMER ha constatat que el desinterès cap a aquest aspecte és habitual. Solament en dos de cada deu gimnasos visitats (el 2008 n’eren el 14%) asseguren efectuar un examen mèdic previ al nou client per conèixer quin és el seu estat físic. En la meitat d’aquets, la prova és completa: revisió mèdica, anàlisi de massa òssia, presa de la pressió arterial, prova d’esforç, etc., mentre que els altres es limiten a recollir el pes i l’alçada, a prendre les pulsacions o a emplenar un qüestionari amb preguntes relacionades amb la condició física de cada usuari. Els gimnasos més professionals en aquest apartat van ser els de Vitòria, Barcelona, Madrid, València i Valladolid, enfront dels de Bilbao, Còrdova, Pamplona, la Corunya, Murcia i Logronyo, els més deficients en aquest aspecte (cap dels visitats no fa aquesta important supervisió). Les deficiències es repeteixen també en els establiments que disposen de consulta o de serveis mèdics i únicament en un 27% dels centres van preguntar al tècnic de la revista sobre l’estat de salut i qüestions relacionades amb el tipus de vida que porta (si pren medicaments, el nivell d’activitat física, si fuma…). En cap centre de Barcelona, Bilbao, Múrcia, Saragossa, Valladolid, Pamplona, Vitòria, Alacant i Logronyo no van mostrar interès per aquestes qüestions; el contrari en gairebé tots els gimnasos de Sevilla, en tres de cada quatre centres de Madrid o en més de la meitat dels de València i Sant Sebastià.

Monitors titulats

/imgs/20111101/tema3.jpg
Per a començar en la pràctica esportiva s’hauria de comptar amb l’assessorament d’un monitor professional que dissenyi les taules d’exercicis i activitats. Tanmateix, en 15 dels gimnasos visitats van assenyalar que no oferien aquest servei (a Granada, en tres dels cinc establiments analitzats i a Sant Sebastià, en dos). A més, en un 14% dels gimnasos (els pitjors, els de Pamplona, València, Vitòria i Barcelona) es va observar que no en totes les sales hi havia un monitor que controlés l’execució correcta de les activitats dels usuaris.

En el 45% dels centres es va manifestar que els empleats comptaven amb la titulació adequada per a dur a terme la seva tasca professional. Tot i això, en un de cada tres es van negar a respondre a aquesta qüestió quan el tècnic d’aquesta revista, fent-se passar per un client, mostrava interès per aquest detall. En la resta de gimnasos (un 22%) la resposta oferta va ser ambigua o confusa, de manera que no quedava clara la titulació específica del personal. Els gimnasos de Múrcia, Oviedo, Logronyo, Pamplona, Barcelona, Saragossa, Madrid i Còrdova són els pitjor valorats en aquest apartat, mentre que les respostes obtingudes als gimnasos de València, Màlaga, Sevilla, la Corunya, Sant Sebastià i Granada destaquen per ser concretes i adequades. Aquesta és una de les raons per les quals en el 17% dels gimnasos el tracte que van prestar al client no va ser el que calia esperar. Els gimnasos en què la persona que va acompanyar el tècnic durant la visita va ser més atenta i es va facilitar millor informació van ser els de Bilbao, Saragossa, Valladolid, Pamplona, Oviedo i Sant Sebastià, a diferència dels de ciutats com Vitòria i Logronyo, on l’atenció i les explicacions rebudes van ser escasses en tres dels cinc gimnasos visitats en cadascuna.

El 45% dels centres assegurava que la seva plantilla era titulada

Destaca també que en el 41% dels gimnasos que disposen de jacuzzi o sauna no es va informar dels possibles riscos del seu ús als qui tenen problemes de tensió arterial, cardiopaties severes, problemes de circulació o dones embarassades. Tampoc es va trobar informació sobre les contraindicacions i les recomanacions d’ús dels raigs UVA en un de cada tres gimnasos que n’ofereixen. Hi destaquen negativament els centres d’Alacant, Sevilla, Logronyo i, novament, Valladolid.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions