Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Tres trastorns que afecten la teva ment

L'OMS AFIRMA QUE UNA DE CADA QUATRE PERSONES PATIRÀ UN TRASTORN MENTAL AL LLARG DE LA SEVA VIDA. ENCARA QUE ACUDIR A UN ESPECIALISTA PER A TRACTAR AQUESTS PROBLEMES VA DEIXANT DE SER UN TABÚ A POC A POC, L'ESTIGMATITZACIÓ DELS PACIENTS CONTINUA ESTANT A L'ORDRE DEL DIA.

Tres trastorns que afecten la teva ment

/imgs/20190401/GettyImages-900248644.jpg

Atent als senyals. L’estrès, l’ansietat i la depressió poden ser al darrere del teu malestar general. Conèixer les causes d’aquestes afeccions i els seus principals símptomes és el primer pas per a saber com tractar-les. Descobreix-ho.

ESTRÈS

Què és? Un fenomen fisiològic normal que ajuda a suportar situacions exigents i a reaccionar contra les demandes de l’entorn. És negatiu quan l’organisme no és capaç d’adaptar-se i de donar respostes adequades. Pot acabar desenvolupant una malaltia física o problemes emocionals com ara ansietat o depressió.

Causes. Factors de la vida diària, com l’excés d’activitat, la manca de temps, els fills o els problemes de cansament i de son poden ser a l’origen. També esdeveniments puntuals, com la defunció d’una persona estimada, la malaltia pròxima o d’un familiar, un procés de separació, els problemes laborals o acadèmics (sobrecàrrega de feina, relació amb companys o amb superiors…) o l’ús de les noves tecnologies (tecnoestrès per impossibilitat de desconnectar).

Senyals d’alarma.

 • Emocions negatives: estats prolongats de desesperança, ansietat, irritabilitat, canvis d’ànim i nerviosisme.
 • Manca de concentració i pensaments nocius: oblits i distraccions freqüents, autocrítica excessiva…
 • Canvis de la conducta: menjar més o menys, tartamudeig, plor fàcil, abús de tòxics, rendiment laboral o acadèmic inferior.
 • Alteracions físiques: cansament, insomni, sudoració, contractures, respiració agitada, taquicàrdies, disfuncions sexuals…

Què cal fer. Abans que prendre fàrmacs, la prevenció és clau. En l’últim estudi CinfaSalud sobre Percepció i hàbits de la població espanyola al voltant de l’estrès (2017), resumeixen l’estratègia que cal seguir: afronta les situacions difícils, entrena’t en la solució de problemes, organitza’t bé el temps, aprèn tècniques d’autocontrol, fomenta les relacions socials i recolza-t’hi, cuida la dieta, fes esport de manera regular, no restis hores al son i recorre a ajuda professional si cal.

ANSIETAT

/imgs/20190401/GettyImages-814596226.jpg

Què és? L’estrès pot desencadenar aquesta reacció emocional. El programa 1 de cada 4 per a la lluita contra l’estigmatització de les malalties mentals de la Junta d’Andalusia la defineix així: “És un sentiment d’aprehensió o de por, una preocupació incontrolable i excessiva sobre gran quantitat d’esdeveniments o activitats (com el rendiment laboral o l’escolar), que sol allargar-se més de sis mesos”.

Causes. La font del desassossec no sempre es coneix o es reconeix, per la qual cosa augmenta l’angoixa. Pot provenir de qualsevol situació o pensament que faci sentir la persona frustrada, furiosa o ansiosa.

Senyals d’alarma. El trastorn d’ansietat generalitzada és el més freqüent en adults, mentre que en nens és l’ansietat per separació i, en adolescents, la social. Com recorda l’Institut Nacional de Salut Mental dels Estats Units, els qui en pateixen tenen problemes per controlar les preocupacions o els sentiments de nerviosisme i per concentrar-se. Sempre estan cansats, es mostren irritables i pateixen insomni. Tenen mals de cap, dolors musculars, de l’estómac o molèsties inexplicables, dificultat per a empassar, tremolors, tics o suors i se senten marejats o creuen que els falta l’aire. Els nens i adolescents es preocupen en excés pel seu rendiment a l’escola o en els esports, i per catàstrofes com ara terratrèmols o guerres. Els més petits creuen que el passarà alguna cosa dolenta als pares, mentre que als joves les xarxes socials els generen més ansietat.

Què cal fer. Parla-ho amb el metge o el psicòleg. Cal trobar la causa i tractar-la amb psicoteràpia, medicaments o una combinació de tots dos. També revisa el teu estil de vida i aposta per hàbits saludables, com ara portar una dieta equilibrada, fer exercici regularment, limitar el consum de cafeïna i alcohol, no fumar, practicar tècniques de relaxació (fins i tot en els menors) i fer descansos a la feina.

DEPRESSIÓ

Què és? Es troba entre els trastorns de l’estat de l’ànim que desencadenen episodis d’estrès prolongats amb més freqüència. Es caracteritza per una tristesa profunda i pèrdua d’interès general per les coses almenys durant dues setmanes. Segons l’OMS, afecta la capacitat de dur a terme les activitats laborals i acadèmiques i d’afrontar la vida quotidiana. En la seva forma més greu, pot conduir al suïcidi.

Causes. Fins i tot amb una predisposició genètica, en general comença per un esdeveniment estressant: la mort d’un amic o familiar, una desil·lusió important a casa, a la feina o a l’escola (en els adolescents, pel fet de trencar amb la parella, i en els nens, pel fet de perdre un curs o el divorci dels pares), un dolor prolongat o una malaltia greu, un part o, per exemple, aïllament social i discapacitats, com ara els problemes d’audició i sordesa típics en la gent gran.

Senyals d’alarma.

 • Sentiments persistents de tristesa, ansietat, buidor, desesperança i pessimisme.
 • Pèrdua d’interès i de la capacitat de gaudir.
 • Sentiment de culpa i inutilitat, irritabilitat i inquietud.
 • Trastorns del son o de la gana, cansament i manca de concentració.
 • Símptomes físics: palpitacions o pressió al pit i molèsties abdominals o problemes digestius.
 • En la infància: el nen estarà més irritable que trist o sense energia, però amb mala cara i ullerós. Tindrà la gana alterada i disminuirà el seu rendiment escolar i l’interès pels jocs i els amics.
 • En l’adolescència: coincideix amb canvis de caràcter i conducta, més rebel·lia, consum de drogues, alcohol…

Què cal fer. Explica-ho a algú de confiança. També si tens pensaments relacionats amb la mort. No t’aïllis, i tampoc no recorris a les drogues o a l’alcohol. Parla amb el metge o amb un altre professional sanitari per a aconseguir un diagnòstic i que t’expliquin els tractaments possibles. Un grup de suport, com ara la Confederació Salut Mental, et pot ajudar.

Paginació dins d’aquest contingut

 • Ves a la pàgina anterior: « L'EXPERT
 • Ets a la pàgina: [Pàg.. 3 de 3]

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions