QUAN L'ESTAFADOR TRUCA A LA TEVA PORTA

MANIPULACIÓ, ENGANYS, PRESSIÓ, AMENACES, FRAU, ESTAFA... AQUESTES SÓN LES DENÚNCIES PRINCIPALS CONTRA LES EMPRESES DE VENDA A DOMICILI QUE ARRIBEN A LES ASSOCIACIONS DE CONSUMIDORS. LES VÍCTIMES, EN LA SEVA MAJORIA, PERSONES D'EDAT AVANÇADA QUE VIUEN SOLES. QUÈ PODEM FER? SABER ACTUAR DAVANT AQUESTES SITUACIONS ÉS VITAL PER A EVITAR MÉS D'UN DISGUST.
1 Abril de 2019

QUAN L'ESTAFADOR TRUCA A LA TEVA PORTA

/imgs/20190401/GettyImages-200205813-001.jpg

Cas real: un jubilat de 83 anys, que cobra la pensió mínima, descobreix que aquell paper que li van fer signar uns comercials -i que ell pensava que estava acceptant uns regals- és en realitat un contracte de compra de 10 volums de còmics, un pedalador, una tauleta tàctil, un ordinador portàtil i tres coixins per 3.250 euros que han de pagar en 30 mensualitats a una financera. Aquest és un dels reclams més freqüents, i ni molt menys l’únic.

Les associacions de consumidors reben un degoteig constant de ciutadans furiosos, angoixats i avergonyits, que es presenten com a víctimes de la manipulació de comercials sense escrúpols. La seva intenció? Aconseguir que, fins i tot des de casa seva i a preus d’escàndol, comprin productes d’allò més variat, que ni havien demanat, ni volien, ni faran servir, i la factura dels quals els suposa un crebant econòmic i psicològic important. El testimoni dels afectats sol coincidir: després d’una o dues hores de xerrada per a ensarronar, mitges veritats (o mentides flagrants) i fins i tot amenaces, van signar els contractes sense ser conscients d’estar comprant cap article.

SANCIONS I PROHIBICIONS

Aquesta estafa a domicili creix a passes de gegant. En molts casos comença amb el regal d’un llibre o una enquesta sobre salut, i es dirigeix especialment a persones grans que viuen soles. “Ens alarma aquest creixement. Hem detectat pràctiques molt preocupants”, assegura la directora de l’Institut Basc de Consum (Kontsumobide), Nora Abete. L’any passat, aquesta institució va sancionar 41 empreses de venda a domicili per pràctiques abusives, tàctiques que també estan molt esteses entre les companyies de llum i gas.

Segons la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, el 2017, els consumidors espanyols van presentar més d’1,3 milions de queixes contra les elèctriques i 369.000 contra empreses gasístiques. Aquestes xifres han fet que el Govern prohibeixi la comercialització d’aquests serveis a domicili. Associacions com EKA/ACUV i l’OCU ja fa uns anys que exigeixen una regulació més exhaustiva, i també més inspeccions i sancions exemplars sobre aquest mercat.

PORTES FREDES I CALENTES

/imgs/20190401/GettyImages-1034554826.jpg

Salut, cultura, regals. Aquestes són les paraules que obren portes, ja siguin “fredes” o “calentes”. El primer terme s’utilitza per a aquelles portes on els comercials truquen sense avís previ, provant sort en “batudes” per barris i pobles. Les segones, les d’aquells que un dia van fer una compra i que, cada cert temps, reben una nova visita comercial amb una altra “oferta irresistible” de la primera empresa o d’altres de semblants a les que aquesta va vendre les dades de manera il·legal. Els titulars de més de la meitat d’aquestes reclamacions són persones d’edat avançada o els seus fills, que són els qui descobreixen el problema i es mobilitzen per intentar treure els pares de l’engany.

Per a aconseguir l’anul·lació del contracte, el consumidor pot exercir el desistiment o al·legar “vici de consentiment”. Amb la rescissió del contracte, també s’anul·la el finançament o el préstec vinculat a aquest i es cancel·la l’ús de les dades personals del client en poder de l’empresa. A més, aquesta última té l’obligació de retirar els productes lliurats i de tornar al client l’avançament en efectiu que se sol fer de 100 i 200 euros.

SÍ, PODEM ANUL·LAR LA COMPRA

Però en què consisteix el dret de desistiment? La venda fora d’establiment mercantil (per Internet, per telèfon o en visites a domicili) permet al client anul·lar la compra d’un producte o la contractació d’un servei sense necessitat de justificar-ne la decisió. Ha d’estar explicat de manera destacada en el mateix contracte (en cas contrari, es considera il·legal) i el termini per a exercir-lo és de 14 dies naturals. Per fer-ho pot haver-n’hi prou amb una trucada a l’empresa. En el sector de la venda a domicili és freqüent que l’empresa no agafi el telèfon o, si l’agafa, que intenti guanyar temps perquè venci el termini amb l’argument que “el responsable de devolucions no hi és”. El més segur és enviar des de Correus un burofax amb justificant de recepció. Una vegada fet això, l’empresa no pot oposar-se de cap manera al desistiment. Així i tot, molts ho intenten.

Superats els 14 dies des de la recepció del producte, la possibilitat d’anul·lar el contracte passa per al·legar vici o error en el consentiment. Convé afegir en la reclamació una frase que, en aquestes situacions, obra miracles: “[…] o procedirem per via judicial”. Què significa vici o error en el consentiment? Vol dir que el comprador té les seves facultats mentals minvades (per l’edat, per diverses patologies…), que no va entendre el que signava o que no era conscient d’estar fent una compra. Poden semblar excuses a posteriori fàcils de rebutjar per a aquestes empreses, però poques vegades ho fan. Saben que aquestes al·legacions són certes en un percentatge alt de casos i, si les rebutgen i l’assumpte arriba als tribunals, és gairebé segur que un jutge declararà nul el contracte, els condemnarà en despeses i potser fins i tot els imposarà una indemnització extra per danys morals.

NO OBRIS LA PORTA!

Aquest és el millor consell que es pot donar. Convé que no obris la porta a visites comercials no sol·licitades. I, si ho fas i les ofertes et semblen interessants, és important que et prenguis un temps per a reflexionar i valorar si interessa o no. No s’ha de signar mai res “en calent” i s’ha de sol·licitar als comercials que deixin la informació (la publicitat, el contracte…) per a analitzar-la en profunditat, comparar preus i sospesar bé la decisió. De tota manera, els qui es decideixin per la signatura d’un contracte a casa, amb independència de la seva naturalesa, i se’n penedeixin, s’han d’afanyar per a exercir en termini el dret al desistiment. Davant de qualsevol dubte, cal consultar amb una associació de consumidors, una OMIC o amb els serveis d’atenció al consumidor de les diferents comunitats autònomes.

Text: Asociación de Personas Consumidoras i Usuarias Vasca (EKA/ACUV)

Testimonis reals

/imgs/20190401/GettyImages-675052508.jpg

Les denúncies sobre aquest tipus de fraus no deixen d’arribar a les associacions de consumidors. Aquests són alguns dels missatges d’usuaris afectats per aquests enganys.

“Acaben de venir dues persones d’una empresa editorial per dir-me que fa set anys vaig signar un contracte que m’obliga a fer una compra; que he de comprar o em denuncien”. Davant d’un cas com aquest cal mantenir la calma. L’empresa de venda a domicili no denunciarà, ja que perdria.

“Tenen els meus pares desesperats. La setmana passada els van trucar d’aquesta empresa i els van dir que havien de fer una compra (no sabem què), o en cas contrari els posarien una denúncia per incompliment de contracte. Ells n’han fet dues: una que ja està pagada i una altra que venç el 2019 (i que estan abonant tots els mesos). Poden obligar-los a fer una compra que no volen?”. Davant d’un fet com aquest cal tenir clar que no, però en molts casos la intimidació funciona i ho aconsegueixen.

“El meu germà m’ha dit que dos senyors havien passat per casa i li van dir que els meus pares (morts) tenien molts punts acumulats i que per 69 euros podia triar diversos regals. Va signar un contracte de compra i els va donar les dades del banc. A mesura que m’ho llegia, em vaig adonar que en realitat la compra sumava aquesta quantitat durant 39 mesos. Això, a ell no li ho van dir i tampoc no se’n va adonar…”. Això no són regals. Tot el que sembla gratis sempre es paga. Desconfia.

/imgs/20190401/GettyImages-95339892.jpg

“A la meva mare li van explicar històries a tort i a dret. Matalàs antiàcars, ortopèdic, amb llana d’ovella… Que en 10 dies notaria la diferència. Si no aprofitava l’ocasió, acabaria comprant-lo en una botiga per 5.000 euros. Això li van dir. Si el comprava ja, li regalaven un rellotge, un collaret, unes arracades i un tensiòmetre. Em poso a mirar matalassos a Internet i en veig un amb les mateixes característiques per 276 euros. A la meva mare li l’havien venut per 1.100”. Entre el 2009-2010, aquesta associació va rebre desenes de reclamacions contra una empresa editorial els comercials de la qual apareixien a les cases amb bates blanques, instrumental mèdic (tensiòmetre, auscultador…) i una mena d’enquesta sobre salut. Sortien dels domicilis després de vendre per 1.000 i 1.500 euros matalassos presumptament terapèutics que asseguraven que estaven recomanats per Osakidetza, el Servei Basc de Salut. Era fals.

“Vam fer el desistiment per burofax i l’home que va venir a emportar-se els productes se’ns va posar a plorar, dient-nos que l’acomiadarien, que tenia quatre fills…”. Aquestes empreses intenten per tots els mitjans que el consumidor no exerceixi el dret de desistiment.

“Sé perfectament del que parlen, ja que durant un temps vaig treballar en aquesta empresa. Només vaig aguantar un mes, després me’n vaig acomiadar. Sabia que era una estafa, i vaig deixar la feina tot i les compensacions econòmiques, que eren importants. Vaig veure com s’aprofitaven dels més febles, com ara els ancians, persones desequilibrades emocionalment…” .

Què he de fer si rebo la visita d'un comercial?

/imgs/20190401/GettyImages-137357472.jpg

Fan servir tàctiques agressives i, de vegades, enganyoses. Els fraus en les vendes a domicili estan a l’ordre del dia. No et quedis de braços plegats. Tingues en compte que la llei està del teu costat.

SI ET TROBES UN COMERCIAL A LA PORTA

1. No tens l’obligació d’atendre’l. 2. Si obres la porta:

 • Demana-li que s’identifiqui.
 • No li mostris mai una factura o un document amb les teves dades.
 • No signis res. Si t’interessa l’oferta, demana-la per escrit per estudiar-la amb calma.
 • Si t’ofereixen alguna cosa gratis, desconfia.

Les administracions no recomanen empreses privades. No et fiïs si et diuen que en tenen l’aval.

SI JA HAS SIGNAT

Han passat menys de 14 dies després de la compra

 • Omple el formulari de desistiment que t’ha deixat l’empresa o fes-ne servir qualsevol que trobaràs a Internet.
 • Envia’l a l’empresa de manera que puguis demostrar la data d’enviament: carta certificada o burofax.
 • Guarda els justificants de recepció.
 • Si has signat un finançament, també s’anul·la.
 • Devolució: l’empresa està obligada a tornar-te els diners, inclosos els costos de lliurament, en un termini de 14 dies des del desistiment. Et pot retenir els diners fins a rebre els articles.
 • Les teves obligacions: retornar l’article en un termini de 14 dies. Pagar els costos directes de la devolució (excepte si l’empresa ha acceptat assumir-los o no et va informar que eren responsabilitat teva).

Fa més de 14 dies de la compra

 • Reuneix tota la documentació i dirigeix-te a qualsevol associació de consumidors de la teva localitat.
 • Si no et van informar del teu dret de desistiment, tens 12 mesos més per a exercir-lo.
 • Si t’han donat d’alta en un servei de llum o gas sense voler-ho, presenta una reclamació.
 • Si és una estafa, denuncia-ho a la Policia Municipal.

Font: Ojo con las ventas a domicilio, Kontsumobide.eus