Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: HI HA VIDA MÉS ENLLÀ DE LA UNIVERSITAT

SI ESTÀS EN EDAT DE DECIDIR (O ET QUEDA UN ANY PER FER-HO), ARA ÉS EL TEU MOMENT. TANT SI EL TEU FUTUR PASSA PER LA FACULTAT COM SI VAS PER LA VIA D'FP, LA VOCACIÓ MANA, PERÒ TAMBÉ LES OPORTUNITATS LABORALS. HI HA ALGUNA TITULACIÓ QUE T'ASSEGURI UNA FEINA EN EL FUTUR? REPASSEM LES DUES ALTERNATIVES FORMATIVES.

/imgs/20190401/GettyImages-871711414.jpg

Fa dos anys, l’economista Guy Berger va analitzar per a la xarxa social Linkedin les trajectòries professionals de tres milions de graduats universitaris. Segons el seu estudi, la generació Y o dels millennials, nascuts entre el 1981 i el 1996, ha canviat de feina quatre vegades de mitjana abans dels 32 anys: més del doble que els seus pares en tota la seva vida laboral. Això demostra que sempre hi ha temps per a recular, de segones oportunitats i de redirigir el camí, però no convé deixar per a última hora una decisió que marcarà el seu futur. Una elecció en la qual influeixen les preferències personals tant com les oportunitats laborals i la situació acadèmica. Un tercer trimestre complicat, una nota de tall exigent en el grau universitari preferit o un revés en la prova d’accés poden trastocar els plans. T’ajudem a triar.

UNIVERSITAT, L’ANHEL CLÀSSIC.

La vocació tira en el cas de la universitat. Segons un estudi d’Unitour, el saló d’orientació universitària de referència en assessorament en la tria de graus universitaris, el 52% dels estudiants triarà la seva carrera per vocació, mentre que un 35% tindrà en compte les sortides professionals. “Recomanem que els alumnes segueixin el seu instint i es decantin per alguna cosa que els agrada, ja que el panorama laboral és molt inestable i, ara, més incert que mai”, afirma Alberto González, director de Círculo Formación. “Treballar en alguna cosa que no els atreu en absolut pot frustrar tota la seva carrera. Si dins de les opcions que els agraden tenen dubtes, llavors sí que és més aconsellable fixar-se en l’ocupabilitat”.

Per què convé estudiar a la Universitat. Forma l’alumne de manera integral i li proporciona habilitats transversals, útils en diferents tipus de llocs; una base general de coneixements, que li dota d’una visió global de la seva àrea, i els valors que li fan implicar-se de forma més activa en la societat. A més, brinda la possibilitat d’accedir a llocs més qualificats (directius), és una bona font de possibles contactes professionals i permet explorar diferents àrees professionals.

Pel que fa a la inserció laboral, hi ha dades molt positives. Ho corroboren estudis com el de la Fundació BBVA i l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE): aquests títols són els que tenen més bona ocupabilitat, perquè la taxa d’ocupació se situa en el 75,6%. L’últim informe anual de l’OCDE “La universitat espanyola en xifres” es fixa en el fet que, com més nivell formatiu es té, menys taxa de desocupació hi ha, i indica que l’oportunitat de trobar una feina pot variar al voltant d’un 40% en funció dels estudis. A més, entre les carreres laborals més demanades figuren moltes que requereixen una titulació universitària (enginyeries, àrees tecnològiques, direcció d’empreses…).

/imgs/20190401/GettyImages-763160743.jpg

Requisits d’accés. Tots els estudiants que hagin superat les Proves d’Accés a la Universitat (PAU), tinguin el títol de Batxillerat europeu o internacional o hagin aprovat un cicle formatiu de grau superior. També els majors de 25 que superin una prova d’accés o els de més de 40 anys que, a més d’una prova, comptin amb experiència laboral relacionada amb l’ensenyament desitjat.

  • Matriculats Universitat 2016-17: 1.564.943
  • Taxa d’abandonament: 1 de cada cinc

FORMACIÓ PROFESSIONAL, BONA OPCIÓ.

Si vols començar a treballar al més aviat possible i tens clar quin tipus de tasques o de professió vols exercir, no és necessari un grau universitari -no oblidis que cursar una formació equivocada pot frustrar les teves expectatives i fer que abandonis els estudis-. Enfront d’això, l’FP és l’alternativa. “Avui dia es tracta de l’itinerari formatiu més adequat, ja que t’aporta unes competències tècniques específiques, a més de les transversals, adquirides tant al centre educatiu com al lloc de treball, fet que et permet conèixer molt de prop la realitat de la professió triada”. Així de rotund parla Luis Mari Saratxaga, director de l’Institut Basc del Coneixement de l’FP (IVAC), un servei de recerca i suport a aquesta docència referent a Espanya i Europa.

Per què convé estudiar FP. Entre cicles de Formació Professional Bàsica, de Grau Mitjà i Grau Superior, s’ofereixen més de 150 cicles formatius dins de 26 famílies professionals. Es tracta d’estudis molt motivadors amb una càrrega pràctica important, on es treballen continguts específics en un entorn que reflecteix la realitat amb què et trobaràs en el mercat laboral. Combinen l’ensenyament als centres educatius amb la formació en les empreses a través de la Formació en Centres de Treball (FCT) o bé a través del model d’FP Dual (formació en alternança entre el centre educatiu i l’empresa). Però si per alguna cosa destaca l’FP és per l’ocupabilitat: “Més gran, més ràpida i de més qualitat”, segons Saratxaga. L’expert esmenta Alemanya i Àustria com a exemples constatables que l’atur juvenil és inferior en països amb una gran tradició en FP.

A Espanya, la inserció laboral dels titulats en aquesta formació està en percentatges molt alts: superior al 82%, del 100% en molts sectors al País Basc, 84% a Castella i Lleó o 45% a Andalusia, i més en el cas de l’FP Dual. Fins i tot es preveu que els percentatges augmentaran. L’estudi Skills Forecast, de l’agència de la Unió Europea Cedefop, va calcular que per al 2030 els nous llocs de treball requeriran un 65% de professionals amb FP de Grau Mitjà i un 35% amb qualificacions altes (títols universitaris i FP de Grau Superior).

Requisits d’accés. Per a cursar un cicle formatiu de grau mitjà: títol d’ESO, FP Bàsica o d’un nivell acadèmic superior. Per a un de grau superior: títol de Batxiller o d’un certificat acreditatiu d’haver superat totes les matèries del Batxillerat, títol de Tècnic (Formació Professional de Grau Mitjà) o de qualsevol titulació universitària o equivalent. També es pot accedir mitjançant una prova a aquests graus o amb la prova d’accés a la Universitat per a majors de 25 anys.

  • Matriculats en FP el 2016-17: 793.499
  • 57,4% d’increment d’alumnes els últims 10 anys

Paginació dins d’aquest contingut

  •  No hi ha cap pàgina anterior
  • Ets a la pàgina: [Pàg.. 1 de 3]
  • Ves a la pàgina següent Estudis del futur »

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions