MANUAL DE LA VIDA MODERNA

MANUAL DE LA VIDA MODERNA

O com moure's per aquest món canviant i que tendeix al "verd".
1 Abril de 2019

MANUAL DE LA VIDA MODERNA

MASSA SUCRE. Els espanyols tripliquen les recomanacions de l’OMS.

/imgs/20190401/GettyImages-990580650.jpg

Si la prevalença de l’obesitat i la diabetis fa que l’Organització Mundial de la Salut limiti el consum mitjà diari a 25 g per persona, a Espanya arribem als 71,5, segons dades de l’estudi Anibes. Excedir-se és molt fàcil, ja que el sucre es troba en molts productes, des de la fruita, els lactis o els cereals fins als refrescos, els sucs industrials i els plats processats, adverteix el dietista-nutricionista Carlos Ríos. Per a mantenir una dieta saludable, recomana que la meitat de la ingesta sigui vegetal, i fins a un 90 % d’aliments poc processats. Amb aquesta finalitat, suggereix mesures com ara gravar les begudes ensucrades, retirar alguns productes de les màquines dispensadores (especialment dels centres escolars i sanitaris) o cuinar-se a casa el menjar, per tal de reduir el consum de preparats i aprendre a valorar els nutrients, entre altres coses.

PER A SOPAR, PEIX GRAS. Els aliments rics en omega-3 tenen efectes positius en el control del pes

/imgs/20190401/GettyImages-914428522.jpg

Un estudi de la Universitat d’Oviedo i el CSIC mostra, per primera vegada, que els aliments rics en omega 3 (com els peixos grassos) són rellevants en el control del pes, tinguin el perfil calòric que tinguin, i redueixen el risc d’obesitat. El treball, elaborat amb intel·ligència artificial i publicat en la revista Food Research International, demostra que un consum més rellevant d’omega-3 està unit a concentracions més altes en sang d’àcid eicosapentaenoic (EPA). Els nivells d’àcids grassos en sang i alguns microorganismes dels excrements (mirall dels que habiten en l’intestí) podrien actuar en la regulació del pes corporal, i d’una forma diferent entre homes i dones. Aquest estudi pot obrir la porta a noves estratègies personalitzades, diferenciades per sexe i enfocades a millorar la resposta a tractaments del control de l’obesitat. A més, l’efecte del peix gras es pot millorar amb el consum d’un probiòtic.

EL TEU MENJAR POT SER VERÍ PER A LA TEVA MASCOTA

/imgs/20190401/GettyImages-112041547.jpg

Si ets dels que acostumen a donar les sobres del plat al gos, potser t’ho has de pensar dues vegades: molts dels aliments que s’inclouen en la nostra dieta són tòxics per als seus cossos petits. Aquests són els més destacats:

 • Xocolata. Inclou un estimulant, la teobromina, que és perjudicial per als gossos. Alguns dels símptomes són vòmits, set excessiva o hiperactivitat. En grans quantitats pot ocasionar la mort.
 • Lactis. Ni gossos ni gats poden descompondre la lactosa de la llet, perquè no tenen l’enzim lactasa. Per això, el seu consum (com els gelats o el formatge) està desaconsellat.
 • All, ceba, porros, cebes tendres i escalunyes contenen tiosulfat, una substància capaç de causar anèmia hemolítica (destrucció de glòbuls vermells en la sang) en gossos i gats.
 • Pollastre. Encara que el teu gos “no deixi ni els ossos”, constitueix un dels perills més coneguts, ja que, quan els masteguen, les restes d’aviram s’estellen i poden causar problemes estomacals i fins i tot asfíxia.
 • Llimona. Els àcids que conté poden produir als gats malestar, mals de panxa i fins i tot vòmits.
 • Alvocat. Una fruita molt rica en greix que pot provocar en la teva mascota problemes d’estómac i fins i tot pancreatitis.
 • Fruites seques. Poden causar problemes digestius, vòmits i diarrea, entre altres símptomes.

LES 10 MILLORS CIUTATS SENSE GLÚTENS. Granada i Barcelona encapçalen el rànquing de ciutats espanyoles amb més restaurants per a celíacs.

/imgs/20190401/GettyImages-726791151.jpg

Més del 40 % de les persones que tenen intolerància al gluten mengen el que no deuen dues vegades a la setmana o més. Per això, és important que l’oferta gastronòmica s’adapti a les seves necessitats. A Espanya, lideren la classificació (elaborada pel cercador Holidu) Granada, amb 8,5 restaurants per cada 10.000 habitants; Barcelona, amb 7,1; i Santiago de Compostel·la, amb 7,9. A Europa domina Portugal, amb tres ciutats al podi: Gondomar, Matosinhos i Cascais. Una bona notícia per als celíacs, condició que afecta l’1 % de la població.

Sobre salut i drets

ADEU A LES HIPOTEQUES ABUSIVES? La llei amb més drets

/imgs/20190401/GettyImages-932476740.jpg

A final de maig entra en vigor la reforma de la llei hipotecària, que intenta posar fi als excessos de les entitats financeres. Amb aquesta llei, el consumidor s’acomiada de la majoria de les despeses de constitució i només estarà obligat a pagar per la taxació. A més, el banc podrà vendre productes vinculats, però mai no els podrà imposar. És a dir, si el client els rebutja, no poden empitjorar les condicions de la hipoteca. Les comissions, d’altra banda, no estaran prohibides, però sí que estaran més controlades. I els desnonaments també seran més difícils. Només se’n podrà iniciar el procés si s’han deixat de pagar 12 quotes durant els primers anys del contracte, que pugen fins a 15 durant la segona meitat (abans, només eren necessàries tres quotes de retard).

COM PODEM DETECTAR “APPS” ENGANYOSES

/imgs/20190401/GettyImages-919739280.jpg

Quan et descarregues una aplicació al mòbil, pots donar accés a multitud de virus i estafes. T’ajudem a reconèixer-les amb aquests consells d’Android Ajuda:

 1. Mira les aplicacions del mateix desenvolupador. Si en té altres de disponibles, millor.
 2. Comprova tots els resultats; no et quedis amb la primera opció. Descarrega la que t’ofereixi més confiança.
 3. Llegeix-ne la descripció. Les faltes d’ortografia o els errors de traducció indiquen que en aquesta aplicació hi ha gat amagat.
 4. Fixa’t bé en les captures. Desconfia si pertanyen a una altra aplicació o si són de baixa qualitat.
 5. Investiga el desenvolupador. Visita el seu web i busca si hi ha un cadenat verd en la URL.
 6. Compte amb les que demanen massa permisos. Si quan els denegues no et deixa fer servir l’aplicació, amaga alguna cosa dolenta.

HOMES AMB DEPRESSIÓ POSTPART. Un 28 % dels pares presenta dificultats emocionals quan estrena paternitat

/imgs/20190401/GettyImages-760314885.jpg

Els seus nivells d’hormones no s’alteren, no donen a llum i el seu cos no pateix canvis físics dràstics. Tanmateix, un estudi recent de la Universitat de Lund (Suècia) revela que més d’una quarta part dels pares primerencs presenta símptomes de depressió. Entre els motius, les dificultats de conciliació, la falta de son o els problemes de parella. Juguen i somriuen menys amb els fills, i el seu nivell de benestar és inferior.

ENVASATS. Productes estrella al cistell d’anar a comprar dels espanyols.

/imgs/20190401/GettyImages-3462-000118.jpg

Segons la Radiografia del gran consum a Espanya 2018, de Nielsen, acaparen el 66 % del carretó. Els frescos representen el 34 %, un 4,8 % més que l’any anterior. El consum de carn i peix també es va incrementar (en un 3,1 % i un 3,6 %, respectivament).

Píndoles mediambientals

ANIMALS EXTINGITS PER CULPA NOSTRA. L’acció humana provoca la desaparició de nombroses espècies

/imgs/20190401/GettyImages-200522258-002.jpg

La majoria de les espècies animals desaparegudes ho van fer per causes naturals, com l’escalfament o el refredament climàtic. Amb tot, l’acció humana, a través de pràctiques com l’expansió agrícola, la tala d’arbres, la introducció d’espècies exòtiques o la caça o pesca excessiva, a més de la contaminació, han fet que l’extinció d’algunes espècies es doni a una velocitat molt més gran que mai abans. Segons els experts del Centre per a la Diversitat Biològica de Nuevo México (EUA), dotzenes d’espècies desapareixen cada dia, quan el més normal seria d’una a cinc espècies a l’any.

LES AJUDES SOLARS A MADRID S’ESGOTEN EN UN SOL DIA

/imgs/20190401/GettyImages-599385144.jpg

Després de la derogació de l’anomenat “impost al sol”, la Comunitat de Madrid va posar en marxa un projecte pilot de subvencions a l’autoconsum domèstic fotovoltaic de particulars i empreses. El programa, dotat amb 170.000 euros, va veure com els fons s’esgotaven en un sol dia. D’aquesta es van beneficiar únicament 58 instal·lacions (55 de les quals de persones físiques), que van rebre una ajuda mitjana de 3.000 euros. Ara, la Comunitat estudia ampliar la iniciativa.

LA UE ABAIXARÀ LES EMISSIONS DE CO2 DELS CAMIONS UN 30 %

/imgs/20190401/GettyImages-562540443.jpg

Brussel·les obligarà els fabricants de vehicles pesants a reduir les emissions de diòxid de carboni en un 15 % el 2025 i en un 30 % el 2030. Tot i que representen només el 5 % dels vehicles en circulació, són responsables del 22 % del total d’emissions.