CREUERS: MITES I VERITATS A BORD

POTSER NO T'HA DONAT TEMPS DE COMPRAR PLAÇA PER SETMANA SANTA, PERÒ ÉS POSSIBLE QUE TINGUIS RESERVAT L'ESTIU DE 2019 PER A LA TEVA PRIMERA EXPERIÈNCIA EN UN CREUER. TRIÏS L'OPCIÓ QUE TRIÏS PER A LES TEVES VACANCES, PREN NOTA D'AQUESTS CONSELLS. SEMPRE HI HA UNA PRIMERA VEGADA, I SOL SER SATISFACTÒRIA.
1 Abril de 2019

CREUERS: MITES I VERITATS A BORD

/imgs/20190401/GettyImages-163687915.jpg

Diverteix-te a bord. Fes surf a coberta amb un simulador d’ones. Sopa amb un superheroi al mar Mediterrani. O, si tens ànima aventurera, perd-te per la costa més desconeguda i austral de Sud-amèrica. Passar les vacances al mar ja no és el que era. Els creuers guanyen adeptes, i hi ha vaixells per a tots els gustos. De fet, més de mig milió d’espanyols van fer un creuer l’any passat. Un sector que no para de sumar viatgers i que ha crescut un 49 % des del 2008 -tot i la crisi-, segons dades de l’Associació Internacional de Línies de Creuers (CLIA, per les seves sigles en anglès).

Hi ha opcions per a tots els gustos, edats i (gairebé) totes les butxaques. Encara que les rutes familiars assequibles pel Mediterrani són la proposta triada pel 65 % dels turistes espanyols (el 54 % d’aquests trien el Mediterrani Occidental, de Barcelona a Nàpols, per exemple), l’oferta creix amb creuers que recorren els fiords noruecs o que exploren la conca de l’Amazones. I n’hi ha que reprodueixen els escenaris de la guerra de les galàxies (Star Wars), llueixen tirolines i tobogans gegantins o ofereixen cursos de cuina de xefs prestigiosos.

CLAUS PER A PREPARAR LA TEVA TRAVESSIA

Deixa’t assessorar. Encara que les reserves en línia són freqüents per a contractar vols i hotels, el 90 % dels creuers que es venen a Espanya s’efectuen per mitjà d’una agència de viatges: els creueristes encara valoren la recomanació i l’orientació dels agents especialitzats. Alguns tenen fins i tot una oficina al port per a gestions d’última hora.

Abans del viatge, prepara la documentació. Algunes navilieres poden demanar el passaport -també als menors- encara que el viatge sigui per Europa, ja que és fàcil que el vaixell creui aigües internacionals. I convé tenir el DNI a mà per a desembarcar als ports. Si la travessia és de llarga distància, recorda que alguns països exigeixen visat per a desembarcar.

Amb tot preparat, és hora d’anar al port. La majoria té aparcament de llarga estada, i és possible reservar a compte per uns 9 euros al dia. Un consell: intenta arribar almenys dues hores abans de la sortida del vaixell. La recollida de les maletes es fa abans de pujar, en un envelat que les empreses de creuers solen col·locar al port. L’equipatge pot trigar hores a arribar a la cabina, per això es recomana portar una bossa de mà amb el més necessari (ulleres o lents de contacte, papers, higiene personal…).

Una vegada a bord toca gaudir. Conèixer tot el que t’ofereix el creuer i les destinacions on atracarà t’ajudarà a viure l’experiència al màxim. Però si encara tens dubtes, a continuació repassem les claus principals que has de tenir en compte sobre els viatges amb vaixell.

ÉS CERT TOT EL QUE ES DIU DELS CREUERS?

És un sector en alça, però encara incomprès. Abans de reservar un passatge, convé plantejar-se el que un espera d’un creuer, i saber quant hi ha de mite i quant de real a l’hora de passar les vacances al mar.

/imgs/20190401/GettyImages-483662105.jpg

1. ELS CREUERS SÓN PER A GENT GRAN // FALS

Potser això era cert fa temps, però ara ja no ho és. Els passatgers cada vegada tenen menys edat: el 2018, el 74 % no havia fet els 60 anys, segons l’agència de viatges especialitzada en creuers Aquotic. Encara que l’edat mitjana del creuerista espanyol és de 45 anys, el client mitjà és una família amb dos fills. I les propostes s’estenen a totes les edats i perfils: hi ha des de creuers tecnològics per a millennials fins als més selvàtics pensats per a aventurers.

2. LES EXCURSIONS NO SOLEN ESTAR INCLOSES EN L’IMPORT // VERITAT.

En cada escala, pots sortir a conèixer la ciutat pel teu compte sense cost. Però sí que tenen un preu extra les visites organitzades pel vaixell a les quals cal apuntar-se prèviament.

3. EL VAIXELL, COM MÉS GRAN, MILLOR // FALS.

Un vaixell enorme, de 6.000 passatgers o més, sol incloure més serveis i oferta de lleure, però el risc de massificació també és més gran. Si el que busques és descans i tranquil·litat, els creuers petits (menys de 1.000 passatgers) o els mitjans (fins a 2.000) són la millor opció.

4. HI HA CABINES MILLORS I PITJORS // VERITAT.

La situació de la cabina és important: n’hi ha d’exteriors i d’interiors. Cal fugir d’aquelles que estiguin situades en un lloc de pas o prop d’un espai comú (ascensors, restaurants…) i que, per tant, són molt sorolloses.

5. NO ENTENDRÉ NINGÚ // DEPÈN.

L’idioma oficial a bord depèn de la naviliera amb què viatgis, encara que el més normal és que als vaixells hi hagi tripulació que parli diversos idiomes, per això és fàcil entendre’s.

6. CAL ANAR D’ESMÒQUING A SOPAR // FALS.

Alguns vaixells certament exclusius encara exigeixen etiqueta, però ja no és la regla general. Tot i això, convé ficar un vestit llarg o d’americana a la maleta, sobretot per a anar al sopar del capità -últimament anomenat “sopar formal”-, que sol ser de gala, i al qual també acudeix la tripulació.

7. CADA VEGADA QUE ES BAIXA A TERRA CAL PAGAR UNA TAXA // VERITAT.

És una de les anomenades “despeses ocultes” dels creuers. Aquests recàrrecs solen variar entre un 3 i un 8 % del preu del passatge i, la majoria de les navilieres els inclouen en la factura final sota l’epígraf “costos portuaris”.

8. HAURÉ DE SOPAR TOTS ELS DIES A LA MATEIXA TAULA // FALS.

Abans era un costum, però molts creuers ja permeten als viatgers canviar de taula si volen, i funcionen més com un restaurant on pots seure en funció de la disponibilitat.

9. FACI EL QUE FACI, EM COSTARÀ DORMIR. I EL MÉS PROBABLE ÉS QUE EM MAREGI // DEPÈN.

La majoria de les navilieres trien la temporada alta de vacances, amb més bon temps. El moviment lleu del mar et bressola i t’ajuda a agafar el son, i el risc de mareig baixa. Si tens tendència a marejar-te, també et pot ajudar que triïs una cabina situada al centre del vaixell i com més avall, millor: es balancejarà menys. Però no oblidis els fàrmacs per al mareig, per si de cas.

10. TINDRÉ CLAUSTROFÒBIA // FALS.

A les persones que tenen aquesta por els preocupa sentir ofec a la cabina. Però els vaixells moderns són molt grans i disposen d’una gran quantitat d’espais oberts. A més, es pot dormir en família: la cabina quàdruple és la més sol·licitada pels viatgers (58 %), seguida de les dobles (23 %), les triples (14 %) i, en últim lloc, les individuals (5 %), segons xifres de l’agència especialitzada en creuers Aquotic.

11. EM PASSARÉ EL DIA FENT CUA // FALS.

/imgs/20190401/GettyImages-938720196.jpg

Per a evitar-les, ves a contra corrent. No intentis ser el primer a baixar del vaixell i avança l’hora del dinar i del sopar. La majoria de companyies permeten menjar a qualsevol hora.

12. MILLOR UN CREUER BARAT // DEPÈN.

Hi ha preus que no compensen. De vegades pagar menys implica pitjors serveis o dormir en una cabina interior, lluny del mínim passeig per coberta.

13. ELS CREUERS NO SÓN PER A NENS // FALS.

Moltes navilieres s’han especialitzat en els viatges en família i preparen espectacles per a ells. A més, sol haver-hi clubs infantils amb activitats guiades per monitors.

14. ELS CREUERS EN FAMÍLIA SÓN CARS // DEPÈN.

Hi ha trucs per a retallar el preu sense renunciar als serveis, com ara preparar les vacances amb antelació (et pots estalviar el 25 % del passatge). A més, hi ha companyies que als nens només els cobren les taxes.

15. NOMÉS MENJARÉ PIZZA // FALS.

El bufet del creuer és cada vegada més bo, saludable i divers. A més, és més habitual que el vaixell tingui restaurants de menjar mediterrani, italià, asiàtic o gurmet. Però aquests -normalment- cal pagar-los a banda.

16. M’APUNTO A TOT, I AIXÍ ESPREMO ELS DINERS // FALS.

Un error de creuerista novell. L’oferta de lleure pot ser inabastable, amb activitats culturals, esportives i fins i tot tallers de cuina. El consell és seleccionar bé, no estressar-se. I trepitjar terra ferma en cada port.

17. ELS CREUERS SÓN SOROLLOSOS // DEPÈN.

Els vaixells de tipus resort ofereixen una gran varietat d’activitats a tota hora, i sí que poden ser-ho. Però els creuers petits o mitjans prioritzen la destinació i solen ser més relaxats.

18. NO HI HA TEMPS PER A VEURE COSES // DEPÈN.

Una altra vegada, depèn del creuer que triïs, i de com t’organitzis. Si decideixes fer un viatge amb escales llargues, tindràs més temps per a visitar cada lloc. Normalment s’aprofiten les hores de sol per a conèixer les ciutats dels ports on s’atraca.

19. SI PERDO EL VAIXELL, EM QUEDO A TERRA // VERITAT.

Una distracció implica quedar-se al port. El viatger s’ha de traslladar pels seus propis mitjans a l’escala següent per a reincorporar-se. Si perds el creuer per causes alienes -per exemple, si el teu avió es retarda-, el més normal és que la companyia aèria sigui la responsable de portar-te al port següent i de pagar les despeses. En un cas o en l’altre, una assegurança de viatges et pot reemborsar les despeses extra.

20. EL “TOT INCLÒS” ÉS LA MILLOR OPCIÓ // DEPÈN.

Inclou allotjament i la pensió completa en bufet. Però, si cobreix begudes alcohòliques, solen incloure només cervesa i vi al restaurant. Tampoc no val per a l’spa ni per a rebre un massatge o qualsevol tractament. Hi ha paquets superiors que afegeixen més begudes, excursions, Internet i fins i tot les propines obligatòries del personal (cambrers, encarregats de cabina i monitors).

I si em poso malalt durant el viatge...

/imgs/20190401/GettyImages-717173359.jpg

La majoria dels vaixells compten amb un metge i una infermera a bord. Però aquesta atenció és privada i els preus solen ser bastant elevats. A més, aconseguir algun medicament sense recepta és gairebé impossible. Per això, convé contractar una assegurança mèdica. Però, com que prevenir és millor que curar, apleguem alguns consells que convé considerar abans d’iniciar la travessia:

 1. Documents en regla. Si el creuer passa per països de la UE és aconsellable portar la Targeta Sanitària Europea, que es pot sol·licitar en qualsevol centre sanitari o en l’Institut Social de la Marina. Fora d’Europa, Espanya té acords amb alguns països -Brasil, Xile, Equador, Marroc, Perú i Tunísia- que garanteixen l’atenció mèdica gratuïta presentant un formulari que es pot gestionar en qualsevol centre d’atenció de la Seguretat Social.
 2. La història mèdica actualitzada. Informar els acompanyants i portar un informe en paper i una còpia digital al mòbil ens pot estalviar més d’un disgust.
 3. Una farmaciola a la maleta. Un pack de primers auxilis t’ajudarà a sortir del pas. No hi poden faltar les pastilles per al mareig, els analgèsics i els antiinflamatoris, els antiàcids, els antihistamínics i el protector solar.
 4. Vacunes. Alguns dels països on desembarquis poden ser zones de risc de malalties contagioses. Per a saber quines vacunes cal posar-se, el millor és informar-se al centre de salut més pròxim. A més, s’ha de fer amb temps, ja que alguns tractaments s’han d’aplicar unes quantes setmanes abans del viatge.
 5. La malaltia dels creuers. El norovirus afecta l’estómac i els intestins. El seu contagi és ràpid, i per això es pot adquirir en petites comunitats on conviuen milers de persones en un espai reduït, com els creuers. Per a no caure, els experts aconsellen rentar-se les mans sovint amb sabó i, si s’informa del virus a bord, evitar consumir aliments crus o poc cuinats i no tocar llocs on molta gent posi les mans (passamans, baranes, portes…).
AMB DETALL

Ports de sortida més utilitzats pels viatgers espanyols

 1. Barcelona
 2. Palma de Mallorca
 3. Las Palmas de Gran Canaria
 4. Santa Cruz de Tenerife
 5. Màlaga
 6. València
 7. Cadis
 8. Cartagena
 9. la Corunya
 10. Vigo

Font: Dades de 2018. CLIA, Aquotic i Ministeri de Foment.

Serveis a bord més ben valorats pels espanyols

 1. Restaurants (72 %)
 2. Espectacles (61 %)
 3. Piscines (22 %)
 4. Bars i Salons (17 %)
 5. Activitats per a nens (13 %)
 6. Animació (12 %)
 7. Spa (3 %)

Font: Aquotic. La suma no dona 100 % perquè es permeten diverses opcions en l’enquesta.