Totalment gratis a Internet

Dins de la voràgine que representa Internet, fins i tot per als usuaris més experimentats, es poden trobar llocs (pàgines web) que faciliten gratuïtament diverses eines per navegar o crear la nostra pròpia pàgina web
1 Març de 2000

Totalment gratis a Internet

/imgs/20000301/miscelanea01.jpgLa facilitat per publicar a la xarxa de xarxes fa que mai no faltin col·legues internautes generosos, oberts a oferir el fèrtil resultat de la seva feina a la resta dels seus ciberconciutadans per amor a l’art. Avui podem trobar molts recursos gratuïts i aconseguir molt material sense gastar-nos ni un duro. Heus aquí uns exemples.

Cercadors

En aquests macro-llocs podeu penjar la vostra pròpia web o trobar els comptadors més efectius per mesurar l’audiència; és el cas de La Lupa (www.lupa.net/gratis/), un motor de recerca en castellà especialitzat en recursos gratuïts. Alguns dels cercadors més famosos de recursos gratuïts a Internet són Por el morro (www.areas.net/porelmorro/) i Lo que es Gratis (www.esgratis.net/), on la persona que navega es pot aprofitar d’una magnífica web amb les eines gratuïtes més sol·licitades a Internet (allotjament de webs, manuals de connexió, programari, intercanvi de cibertires, llistes de correu, comptadors…).

Correu gratis

Són les pàgines web on l’internauta pot aconseguir comptes de correu gratuïts i fer servir el seu correu electrònic sense necessitat de pagar a un proveïdor. A més, pot consultar l’estat del seu correu i gestionar-lo des de biblioteques, cibercafès, etc. Alguns dels més utilitzats són: Latinmail (www.latinmail.com), Ya.com (www.mixmail.com/), Yupi (www.yupimail.com), Hotmail(www.hotmail.com), Altavista (altavista.iname.com), Yahoo! (), Bigfoot (www.bigfoot.com/) i Telepolis (www.telepolis.com).

Programari

Algunes web resulten molt útils per als internautes que volen aconseguir programes o aplicacions d’entreteniment o gestió. N’hi ha, com a mínim, dos en castellà: Web Fácil (www.webfacil.com/), amb moltes propostes per crear una pàgina web, i Vía Modem (www.via-modem.com) que ofereix un motor de recerca potent per localitzar programes que serveixen per baixar aplicacions Java, Java Script… En citem unes altres dues en anglès: Dowland.com (www.download.com), un gran directori amb centenars de programes a l’abast de l’internauta, classificats en una dotzena de categories diferents, i ProgramasNet (www.programasnet.com).

Fer un xat: comunicar-se en temps real amb altres internautes

En aquestes web els aficionats a fer un xat (entaular, en temps real i a través de l’ordinador connectat a Internet, comunicació amb altres usuaris de la xarxa) poden trobar molta informació, enllaços interessants a d’altres pàgines web, i gaudir de la possibilitat de crear un canal propi (personal o compartit) per parlar amb els seus millors amics. És el cas de Chatmanía Ciudad Futura (www.ciudadfutura.com/chatmania/), Diálogo.com (www.dialogo.com) i Chatear. com (www.chatear.com/).

Allotjament i hostatges de pàgines web

Tenim ja la pàgina confeccionada i la volem penjar a Internet gratuïtament. Doncs bé, algunes webs ho permeten i, a més, ens regalen megues sense necessitat de desembutxacar res per l’hostatge (hosting). Suggerim algunes adreces: Geocities(www.geocities.com) adquirida per Yahoo i una de les pioneres a allotjar pàgines gratuïtament; Tripod (www.tripod.com/) que pertany a Lycos; i Fortune City (www.fortunecity.com).

Alta en cercadors

Bé, una vegada s’ha penjat la pàgina a Internet, cal que ens trobin en aquest maremàgnum d’adreces. Doncs a la Xarxa també tenim llocs gratuïts on podeu donar d’alta la pàgina web dels vostres somnis als principals cercadors. Per exemple, a Atajos-autoregístralo (www.enter.net.mx/xyz/atajos/autoregistralo.html), Deja tu huella (www.lpis.com) i Promoción (www.yuppi.com.ve/promocion/).

Imatges, gràfics i gifs

Si el que voleu és animar i dotar la vostra pàgina web de boniques imatges, gràfics interessants i gifs atractius, també ho podreu fer gratuïtament simplement navegant amb una mica de seny per la xarxa. A Mediabuilder (www.mediabuilder.com/) podreu decorar la vostra pàgina amb els millors gifs, fons i eines de programari. A més, teniu a la vostra disposició una gran hemeroteca en anglès per treure’n partit a la vostra web. Color Vivo (www.areas.net/colorvivo.htm) ofereix a la seva web desenes de propostes -molt originals- en barres, fons i dibuixos per crear el vostre espai personal a Internet. Per a gifs animats, aneu a Gifs Wizard (www.gifwizard.com/) o a Gifs Masters (server2.ok.cl/gifmaster/index.asp). I si el que busquem són fotografies, les podem aconseguir a Photodisc (www.photodisc.com), un dels millors bancs d’imatges: ofereix fotografies classificades per temes com vida salvatge, naturalesa, esports, ciència i tecnologia… Això sí, algun defecte havia de tenir, està tot en anglès.

Intercanvi de cibertires

Una manera de donar a conèixer la nostra web és dissenyar una cibertira (anunci publicitari a Internet) i intercanviar-la de manera gratuïta amb d’altres web. Spanish Banner(www.babylon.com) és l’associació espanyola més important per intercanviar gratuïtament enllaços i publicitat a les web en castellà. Altres llocs on intercanviar les vostres cibertires? Vegem: Atajos Intercambios (www.xyz.com.mx/atajos/) i Links Exchange (www.linkexchange.com), la més important a nivell internacional i en anglès.

Diversió a la xarxa

A Internet també hi ha llocs molt divertits, especialitzats en propostes per jugar gratis amb l’ordinador. A Zone Caricatures (www.magixl.com/caric/somm.html) podreu realitzar una caricatura o veure el costat més graciós dels famosos. Al Centre d’Estudis Heràldics (www.net64.es/heraldica/datos/alfabe.htm) descobrireu l’origen del vostre cognom i el vostre escut d’armes. I encara que estudiar no sempre sigui gaire divertit.