Listeriosi i salut

1 Març de 2000

Listeriosi i salut

Un brot de listeriosi ha causat set morts a França i ha suscitat l’alerta a la UE ja que aquesta epidèmia es relaciona amb la ingesta de determinats aliments. El bacteri que es troba darrere d’aquest drama és encara poc conegut. Parlem-ne.

La listeria monocytogenes és molt present a la natura (terra, aigües residuals, aigua de rius, farratges animals, insectes, intestí de l’ésser humà…). Per tant, hi hem de conviure i, lamentablement, els controls sanitaris de la indústria alimentària no són encara del tot eficaços per combatre aquest bacteri. S’ha detectat listeriosi en aliments com vegetals, llet crua i derivats, gelats, pollastre, carns crues o poc passades, peixos crus i fumats i plats preparats.

La listeriosi pot provocar greus problemes de salut, especialment en dones embarassades, bebès, ancians, diabètics, persones afectades de càncer, persones amb trasplantaments i pacients de sida o d’altres immunodeficiències. S’aconsella a aquests grups de risc d’evitar els formatges frescos i cremosos i els menjars crus o poc cuinats, i se suggereix escalfar fins a gairebé l’ebullició els plats precuinats abans de consumir-los.

En realitat, la listeriosi causa molt poques intoxicacions en éssers humans i, perquè ocorrin, els aliments ingerits han de contenir altes quantitats d’aquest bacteri patogen; una quantitat petita no és problemàtica. Evitem, per tant, que els aliments més proclius a contenir-la es trobin en les condicions en què el bacteri es reprodueix més ràpidament. Fonamental: que es mantingui la cadena de fred tant en l’elaboració dels productes alimentaris i la seva distribució com en la llar del consumidor. Però això no és suficient, s’ha de minimitzar la presència de listeriosi als centres d’elaboració d’aliments. És urgent que la indústria i les autoritats públiques adoptin les mesures necessàries perquè aquest bacteri no causi més problemes en la salut dels consumidors.