Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si deseas que resolvamos tu caso en la revista EROSKI CONSUMER ponte en contacto con nosotros. Sólo serán respondidas y publicadas las consultas que desde la revista EROSKI CONSUMER consideremos más interesantes.

: El president de la comunitat de veïns té la majoria de les quotes de participació

Actualment visc en una comunitat de veïns formada per quatre habitatges, cada un d'ells amb una quota de participació una mica inferior al 20%, i un local comercial amb una quota de participació una mica superior al 20%. Dos habitatges i el local pertanyen al mateix propietari, que totalitza al voltant del 60% de la participació a la comunitat, i un dels habitatges el té llogat. Aquest propietari, que és el president, no viu a la comunitat. Des de fa anys no hi ha hagut cap reunió de propietaris, el president es desentén dels problemes de la comunitat sense que els altres dos propietaris puguem adoptar cap decisió ja que som minoria i no tenim capacitat per convocar la junta. La consulta que plantegem és la següent: existeix alguna possibilitat legal de modificar aquesta situació, convocant junta, adoptant acords, o per algun altre mitjà?

L'article 13.7 de la Llei de propietat horitzontal estableix la possibilitat de destituir el president actual abans que expiri el mandat. Per fer això s'ha de convocar una Junta Extraordinària, adoptar l'acord per majoria i nomenar un nou president. Si el president es nega a convocar aquesta junta, podrà ser convocada per la quarta part dels propietaris o un nombre d'aquests que representin el 25% de les quotes. Amb el 40% de quotes que ostenten els dos propietaris que resideixen a l'edifici ja tenen capacitat per convocar la junta. Es poden seguir aquests passos: sol·licitar al president, per escrit, que convoqui la junta a l'efecte de la seva destitució i nou nomenament. Si s'hi nega, la podeu convocar conjuntament i incloure en l'ordre del dia la destitució del president i la designació d'un de nou i citar per escrit, amb justificant de recepció i amb un mínim de sis dies d'antelació a la data de la junta, el propietari-president absent al seu domicili conegut (també seria vàlida la citació rebuda per un llogater). Tingueu la precaució de convocar, a l'ordre del dia, la junta en primera convocatòria a una determinada hora i mitja hora després, com a mínim, la segona convocatòria en el mateix lloc i la mateixa data.

Pot passar que el president comparegui en aquesta junta i que no s'assoleixi cap acord ja que, com que té la majoria de quotes, es pot negar a la seva destitució i a un nou nomenament. En aquest cas, els dos veïns poden recórrer al jutge per mitjà del judici d'equitat, un procediment molt senzill per al qual no és necessari cap advocat. Heu de tenir present que, conforme a jurisprudència consolidada, el propietari de més d'un pis o local només ostenta un vot a l'efecte de calcular les majories personals, tot i que sí que la té si se sumen les quotes de les seves propietats per formar les majories de quotes. O pot passar que l'actual president no comparegui, senzillament, a la reunió. Llavors, aquests dos veïns poden passar a celebrar la junta en segona convocatòria i adoptar els acords per majoria d'assistents que representin la majoria de quotes d'assistents i notificar, posteriorment, els acords al propietari absent. Una vegada disposeu de nou president i, amb vista al futur, podeu seguir els mateixos passos: si hi ha quòrum i és impossible adoptar un acord per majoria, podeu recórrer al jutge en equitat; si no hi ha quòrum, podeu adoptar els acords en segona convocatòria.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions