Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Parcs públics de joc infantil : Massa defectes de seguretat

El joc és un element d'interrelació natural entre els nens i nenes

/imgs/20000301/tema01.jpgEls parcs infantils i les àrees d’esbarjo on hi ha ubicats gronxadors, tobogans, balancins… es converteixen en llocs de trobada on, a més de passar una estona agradable i divertida, els infants desenvolupen la tan necessària sociabilitat i adquireixen diverses habilitats i una destresa motriu més gran. Els pares són conscients del valor i l’atractiu que tenen aquests parcs per als seus fills i, per aquesta i altres raons més domèstiques, les visites que realitzen a aquests llocs en companyia dels seus fills més petits són molt freqüents.

Tanmateix, passen desapercebuts per a molts adults (i, sens dubte, per als infants) aspectes tan importants com la seguretat, la qualitat o l’estat de conservació dels aparells de joc infantil. Es dóna per fet que l’infant està fora de perill, pel simple fet que està jugant al costat d’altres nens i nenes amb uns aparells construïts expressament per al seu gaudi. Però el que molts adults ignoren és que amb aquest plantejament confiat i poc previsor es menysvaloren certs riscos que poden derivar en accidents més o menys greus. Dit d’una altra manera, les zones de joc infantil no són tan segures com es podria pensar: l’any 1998, el 4% dels accidents registrats a Espanya es van produir en àrees d’esbarjo i lleure. I de totes les activitats que realitzaven els accidentats, una de cada tres era de tipus lúdic, sense incloure-hi les esportives.

Un centenar de zones de joc i 490 aparells inspeccionats

Per realitzar aquest informe, els tècnics de CONSUMER van visitar i analitzar, el desembre i el gener passats, un total de 490 aparells de joc instal·lats en 101 zones públiques de joc infantil ubicades a Bilbao, Sant Sebastià, Vitòria, Pamplona, Burgos, Logronyo, Madrid, Barcelona, València, Castelló, Alacant i Màlaga. En total, es van inspeccionar 80 gronxadors, 52 tobogans, 30 balancins, 140 oscil·lants, 79 estructures multijoc i 109 d’altres característiques. Les zones i aparells inspeccionats representen aproximadament entre l’1% i el 10% dels que existeixen a les ciutats que s’inclouen a l’informe. Per tant, les dades són més significatives en termes generals que respecte a la situació de cada una de les ciutats. Així doncs, no es tracta tant de qualificar l’estat dels parcs de cada ciutat com d’esbossar una radiografia de com es troben, en general, al nostre país.

L’estudi demostra que la qualitat i seguretat d’aquests parcs públics infantils i dels aparells que allotgen deixa molt a desitjar, ja que fonamentalment no sempre ofereixen les condicions necessàries perquè els infants es diverteixin sense posar en risc la seva integritat física. Vegem les dades: la majoria dels parcs infantils visitats (el 68%) tenia algun aparell amb defectes greus (a falta d’una norma espanyola, es van seguir les recomanacions de la UE i la normativa alemanya sobre això, interpretades per experts en parcs infantils) i el 36% dels aparells patia defectes greus que comprometen la seguretat dels seus usuaris, els infants. Una altra conclusió és que la situació difereix molt d’unes ciutats a altres. Les ciutats les zones de joc estudiades de les quals allotjaven més aparells amb defectes greus van ser Màlaga (el 75% d’ells), Vitòria (el 57%), Bilbao (amb el 51%) i Sant Sebastià (amb el 44%). En sentit contrari, i més positiu, Alacant, Barcelona i València van ser les capitals amb aparells més segurs, amb només el 10% amb defectes greus. D’altra banda, els aparells als quals més atenció han de posar pares i infants són els balancins (el 67% amb fallades greus de seguretat), els tobogans (62%) i els gronxadors (48%).

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions