Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Són correctes, però les prestacions i el consum són bastant diferents

/imgs/20000301/analisisa01.jpgLes mostres van ser New Pol SI 1850, Fagor 1FFC-47, Edesa C-340, Whirpool 836-2/G, Zanussi ZK23/11RA i Balay 3FG5621. Els preus oscil·len entre les 98.900 pessetes (Balay) i les 79.900 pessetes d'Edesa.

La primera conclusió és que aquests frigorífics són aparells ben construïts que ofereixen una capacitat de congelació i conservació correcta, que compleixen amb el que l'usuari espera d'ells. Però per congelar aliments, tots sis necessiten més temps del que indiquen les etiquetes. És a dir, que tots congelen menys del que prometen. Whirpool indica que és capaç de congelar 15 quilos d'aliments en 24 hores, quan en realitat necessita 33 hores per congelar 13 quilos. Amb Balay i Zanussi els desfasaments són també importants, mentre que als altres tres són inferiors.

Un matís: els fabricants realitzen els seus mesuraments amb el congelador sense caixes contenidores (la norma ho permet), mentre que la prova es va efectuar amb els calaixos dins del congelador, perquè aquest és l'ús habitual del consumidor. Això podria explicar el fet que els resultats siguin inferiors als que declaren els fabricants, però no justifica, de cap manera, les diferències detectades (d'entre un 28% i un 43%) a les tres mostres esmentades. Però el més interessant és la capacitat de congelació dels frigorífics. Les diferències (dades aproximades) són notables: el millor és Balay (congela 11,5 quilos d'aliments en 24 hores) i el pitjor Zanussi, amb només 8 quilos d'aliments en un dia. Però a les sis mostres la capacitat de congelació és correcta per a aquest tipus d'aparells.

El temps que un frigorífic triga a congelar els aliments esdevé essencial. Per tal que, una vegada descongelats, la qualitat dels aliments frescos que es congelen amb aquests frigorífics sigui satisfactòria, és necessari que la congelació es faci ràpidament, en menys de 24 hores.

Quant a la refrigeració, la conservació d'aliments al refrigerador és molt bona a Zanussi i Balay, bona en uns altres tres i regular en només un, Whirpool.

Tots són frigorífics ben construïts, d'una mida semblant, un bon acabat i segurs elèctricament. A més, el seu disseny és adequat i ergonòmic i el manual d'ús resulta comprensible i pràctic. A més, el maneig, el manteniment i la neteja són senzills i satisfactoris en tots sis electrodomèstics.

El consum energètic difereix molt, fins a un 25% (el més auster és Balay), i tots ofereixen un any de garantia, però només sis mesos de garantia total (durant els altres sis mesos no es cobreix la mà d'obra en alguns casos i en d'altres no es cobreix el desplaçament dels tècnics).

L'única irregularitat de rellevància que ha detectat l'anàlisi és que tres frigorífics estaven fora de la norma quant al seu volum útil (ja que n'indicaven un de més gran que el real).

La millor relació qualitat-preu correspon a Edesa, el més barat, 79.900 pessetes. Una altra opció és Balay, el més car (98.900 pessetes) però el de més qualitat. És el que millor conserva (juntament amb Zanussi), el que congela més ràpid i, a més, el que consumeix menys energia.

Congelen acceptablement, però menys del que diuen

L'assaig de congelació a 25 graus de temperatura ambient va mostrar diferències importants entre la capacitat de congelació anunciada i la real (mesurada al laboratori) dels combi estudiats. Només en part poden ser degudes al fet que l'assaig es va efectuar amb els calaixos del congelador dins l'aparell, mentre que els fabricants la calculen sense (la norma permet aquesta pràctica). Whirpol, Balay i Zanussi són els que presenten diferències més acusades, de l'ordre del 30% entre la capacitat de congelació declarada i la real. D'entre els altres tres frigorífics, els que menys diferències van registrar entre la seva capacitat de congelació real i la declarada són precisament els que compten amb un nombre inferior de calaixos al congelador. Vegem les dades, que són molt eloqüents: Fagor i Edesa requereixen 23 i 23,5 hores per congelar 9 quilos, quan declaren que congelen 10 quilos en 24 hores; New Pol, per la seva part, congela 11 quilos en 26 hores quan indica 12 quilos en 24 hores; Whirpool assegura que congela 15 quilos en un dia i només arriba als 13 quilos en 33 hores; Zanussi anuncia 12 quilos i només n'aconsegueix 10,5 en molt més temps: 32 hores; i Balay indica 16 quilos i aconsegueix 15,5 quilos en 32 hores. De tota manera, el més important és la velocitat de congelació, el temps que triguen els frigorífics combi a aconseguir que els aliments arribin als 18 graus sota zero. El millor és Balay (les dades que segueixen són aproximades, procedeixen de l'extrapolació de la prova les dades de la qual s'han descrit anteriorment), que congela 11,5 quilos en 24 hores, seguit de New Pol, amb 10 quilos. En aquest temps, Edesa i Zanussi congelen només 9 i 8 quilos, respectivament. Fagor, en un nivell intermedi, aconseguiria congelar 9,5 quilos. La capacitat de congelació dels sis (la de Zanussi és la més petita, amb un "regular")es va considerar correcta.

El refrigerador, bé en gairebé tots

Quan l'aparell combina frigorífic i congelador amb portes independents contigües es denomina frigorífic combi. El congelador se situa normalment a la part inferior i el frigorífic a la part superior i cada un té un motocompressor independent per controlar individualment la temperatura de cada recinte. Els sis que s'han analitzat disposen de dos compressors (un per al refrigerador i un altre per al congelador), la qual cosa permet d'ajustar independentment el funcionament i la temperatura.

El refrigerant utilitzat és R134a (exempt de CFC, contaminants), a excepció de Balay, que fa servir el R600a, o isobutà, també exempt de CFC però amb el qual s'han de prendre precaucions a l'hora de desfer-se de l'electrodomèstic.

Balay i Zanussi incorporen un ventilador al refrigerador perquè la temperatura interior sigui més uniforme en tot el compartiment.

Es van realitzar dos assajos de conservació, a 16 i 32 graus de temperatura ambient. En totes dues temperatures, els millors resultats han correspost a Zanussi i Balay, amb un "molt bé", i els pitjors a Whirpool, "regular". La resta s'ha valorat amb un "bé".

Quan se'n va la llum o es descongela l'aparell

Els assajos d'elevació de temperatura revelen el grau d'aïllament tèrmic de cada aparell. Tècnicament es mesura per un barem: quant temps és capaç de mantenir-se el congelador, a partir de 18 graus sota zero, per sota de 9 graus sota zero (és a dir, sense que es trenqui la cadena del fred) quan l'aparell es desconnecta de la xarxa elèctrica, ja sigui per netejar-lo o perquè se'n va la llum. En mesurar-ho, es comprova que els valors indicats (no és obligatori assenyalar-los) no corresponen als reals. Balay és el que està més ben aïllat, ja que és el que triga més temps a assolir els 9 graus sotazero: 20,5 hores. El segueixen New Pol i Zanussi amb 17 i 17,5 hores. Les pitjors valoracions van correspondre a Fagor i Edesa, que no solament ofereixen les pitjors prestacions (triguen 14 i 14,5 hores, respectivament, a trencar la cadena de fred del congelador), sinó que també anuncien molt més temps: indiquen 20 hores. En resum, els de millor aïllament són Balay, Zanussi, New Pol i Whirpool, mentre que Fagor i Edesa són els que estan més mal aïllats.

El volum útil i real no sempre coincideixen

Les sis mostres presenten dimensions similars: entre 50 i 60 centímetres d'amplada, de 60 a 65 centímetres de profunditat i entre 178 i 195 centímetres d'alçària.

S'ha determinat el volum brut i útil del refrigerador i del congelador i els resultats s'han comparat amb els declarats. Els que s'han obtingut per al volum brut són conformes a la norma a excepció de Zanussi i Balay, que no indiquen els volums parcials. Quant al volum útil, New Pol, Fagor i Edesa no són conformes a la norma. A New Pol el congelador és fora de la tolerància admesa (un 3% d'error), i a Fagor i Edesa és el volum útil del refrigerador el que és fora de la tolerància.

Consum energètic: diferències de fins a un 25%

La tensió de l'alimentació de xarxa que s'indica a l'aparell és de 220-230 volts o de 220-240 volts, i la freqüència de 50 Hz. Segons s'indica a la placa de característiques dels frigorífics, la potència és d'entre 150 i 230 watts, i correspon a Whirpool el valor més baix i a Zanussi el més alt. Després de mesurar la potència, es comprova que New Pol i Whirpool no respecten la norma, ja que la diferència entre la potència real i la indicada supera el límit permès (un 20%). Però el fet important per a l'usuari és la quantitat d'energia elèctrica que consumeix el seu frigorífic, perquè com menys en consumeix, menys cara sortirà la factura elèctrica i més ecològic serà el frigorífic, ja que gran part de l'energia elèctrica procedeix de fonts contaminants (centrals tèrmiques i nuclears). Per calcular el que consumeix cada aparell, s'ha mesurat el consum a 25 graus de temperatura ambient amb les portes tancades. Es va constatar que el consum real es correspon amb el declarat (ja que està dins de la tolerància permesa).

La lletra assenyalada a l'etiquetatge energètic relaciona els volums amb el consum d'energia, és a dir, l'eficiència energètica. La A indica l'eficiència més gran, la B, la C i la D indiquen, en aquest ordre, un grau d'eficiència inferior. Aquests frigorífics combi s'autodefineixen com C, excepte Balay que es declara B. Després de les proves, cinc d'ells mantenen la lletra. New Pol és l'excepció, ja que baixa a la categoria D. Però en introduir als càlculs una sèrie de correccions (3% en el volum, 15% en el consum) segons les toleràncies permeses, New Pol recupera la seva lletra i la resta obté una B. Per tant, es pot dir que totes són B quant a eficiència energètica. Es va comprovar també que Fagor, Edesa i Whirpool tenen un consum energètic mitjà (uns 1.450 watts-hora a 25 graus de temperatura ambient), i que Zanussi i New Pol consumeixen aproximadament un 10% més que els tres esmentats abans.

El que menys consumeix és Balay, un 25% menys que Zanussi i New Pol. Si es calcula que un combi que utilitza una família de 4 persones representa una despesa anual de 15.000 pessetes en energia elèctrica, es conclou que (dada aproximada) fer servir aquest Balay representa un estalvi de 4.000 pessetes anuals respecte a Zanussi i New Pol i unes 2.000 pessetes respecte als altres tres frigorífics. Ara bé, Balay és el més car (s'acosta a les 100.000 pessetes), mentre que Edesa i New Pol costen unes 80.000 pessetes. Tenint en compte que la vida útil d'aquests aparells és d'uns 15 anys, no resulta complicat fer els comptes.

Garanties i seguretat

Tots sis estan construïts de conformitat amb la norma i els seus dissenys són actuals. En seguretat elèctrica, els resultats també han estat correctes. Per calcular el soroll de funcionament, es va mesurar (a un metre de la part frontal) el soroll aeri que produeix l'aparell quan s'engega, quan funciona i quan s'apaga. Tots produeixen un nivell de soroll acceptable semblant, des de 34 fins a 38 decibels.

D'altra banda, els sis combi ofereixen una garantia completa de 6 mesos. Una vegada ha transcorregut aquest temps i fins als dotze mesos que concedeixen els fabricants, la cobertura ja no és completa perquè quan es cobreix la manca de mà d'obra no es sufraga el cost del desplaçament dels tècnics. Algunes marques ofereixen garanties opcionals que cobreixen determinats conceptes a canvi del pagament d'uns diners extra. Una de les garanties més interessants és la de Fagor: gratuïta, ofereix 5 anys amb cobertura de peces i components. Cap marca indica el temps garantit per a la disponibilitat dels recanvis i els sis combi llueixen la marca de conformitat de la CE (obligatòria des del gener de 1996).

Paginació dins d’aquest contingut

  •  No hi ha cap pàgina anterior
  • Ets a la pàgina: [Pàg.. 1 de 3]
  • Ves a la pàgina següent En síntesi »

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions