Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Separació i divorci, cada vegada més habituals : Acaben els problemes del matrimoni, comencen els de la separació

La llei del divorci es va implantar fa 18 anys a Espanya. Des d'aleshores, s'han divorciat prop d'un milió de persones i la xifra segueix augmentant

/imgs/20000301/informe01.jpgEs calcula que d’aquí a deu anys arribarem a igualar països com els Estats Units o Anglaterra, on cada any es dissolen la meitat dels matrimonis. Finalitzar un matrimoni implica, per als qui decideixen optar per aquest camí, una enorme tensió i nombrosos maldecaps. Suposa, a més, una forta despesa. No en va, el negoci de les separacions i els divorcis mou a l’any al nostre país la quantitat gens menyspreable de 50.000 milions.

El Codi civil admet dos tipus de separació o divorci: el convencional o de mutu acord, que no necessita al·legar causes concretes, i la via contenciosa, que requereix la prova de causes per a la ruptura. Per gestionar la separació i el divorci s’han de contractar els serveis d’un advocat i un procurador (figura, aquesta última, que representa els cònjuges en el judici).

Quant costa separar-se

El preu d’un procés de separació i divorci posterior de mutu acord, amb sentència judicial inclosa, oscil·la entre les 150.000 i les 300.000 pessetes per parella (preus mínims recomanats pel Col·legi d’Advocats de Madrid) quan tots dos cònjuges comparteixen advocat. En cas que acordin la liquidació de béns de guanys, la tarifa s’incrementa amb el cobrament d’un percentatge (segons una escala de quantia) sobre l’import dels béns que es liquiden. Sovint, la desconfiança incita els cònjuges a contractar dos advocats de manera que cada un d’ells defensa els interessos de cada membre de la parella.

Els advocats matrimonialistes varien la seva minuta (els honoraris són lliures des de 1996) d’acord amb la complexitat del cas, la dificultat de les negociacions i d’altres circumstàncies, com la necessitat de trasllat del lletrat a una altra ciutat o la quantitat de recursos i reclamacions que, a petició d’algun dels demandants, s’hagin d’interposar. Calcular quin grau de dificultat comporta per a l’advocat la preparació d’un plet resulta ben complicat, per la diversitat de factors que influeixen en cada cas.

Si al divorci o a la separació s’arriba per via contenciosa, cada una de les parts és representada per un procurador i assistida per un lletrat. Cada cònjuge ha de pagar, com a mínim, des de 185.000 pessetes fins a 300.000 pessetes per lletrat, més unes 50.000 o 60.000 pessetes pel procurador. Però aquests honoraris poden augmentar per la complexitat de l’assumpte, especialment si es planteja l’adopció de mesures provisionals (cost mínim, 50.000 pessetes), si es presenten recursos d’alguna de les parts o si sorgeixen incidències al llarg del procés que augmentin les despeses i el temps d’espera. El cost total del procés s’acosta, normalment, a les 300.000 pessetes per cònjuge, depenent dels béns de la parella i de les pensions que s’estableixin. Les parelles que no ingressin, entre tots dos membres, el doble del salari mínim interprofessional (SMI), que se situa actualment en 70.680 pessetes al mes, es poden acollir a l’assistència jurídica gratuïta en cas d’un procés de mutu acord. Si hi ha contenciós, aquest barem, l’SMI, s’aplica a nivell individual.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions