La calor i la fatiga, enemics al volant

Conduir amb calor és perillós perquè la nostra capacitat d'atenció i reacció disminueix. Per això cal aturar-se cada dues hores i hidratar-se durant el trajecte
1 Juliol de 2010
Img salud listado 681

La calor i la fatiga, enemics al volant

/imgs/20100701/salud1.jpg
És invisible i silenciosa, però els seus efectes poden ser letals. Conduir durant un llarg trajecte amb temperatures elevades dins i fora del vehicle contribueix a disminuir els nivells de concentració i d’atenció del conductor sobre el volant. Aquest no és un advertiment menor, la nostra vida i la d’altres companys de carretera és en joc. La raó: conduir amb temperatures superiors a 30°C redueix els reflexos com si es tingués 0,5 grams d’alcohol a la sang. Per si això fos poc, la calor fa que les sensacions de fatiga i somnolència es disparin fins al punt que el cansament és la quarta causa de sinistralitat amb víctimes mortals a les carreteres espanyoles, per sobre d’altres com l’estat de les carreteres o les condicions meteorològiques adverses.

El nerviosisme i l’agressivitat augmenten a mesura que la calor puja posicions en el termòmetre del cotxe. Es calcula que el nombre de vegades que es toca el clàxon en un semàfor o en un embús creix de manera considerable quan la calor inunda el vehicle. Un inconvenient que, juntament amb el cansament i el baix rendiment visual i físic, dificulta circular per la carretera amb responsabilitat. Per a aquest estiu la DGT preveu 86 milions de desplaçaments, fet que implica un nombre més gran d’accidents motivats, entre altres raons, per la pèrdua de concentració i la fatiga, fruit de les altes temperatures. Els experts en motor i salut d’EROSKI CONSUMER proposen una sèrie de consells i recomanacions per a aprendre a combatre la calor a la carretera i a controlar la fatiga.

Com es detecta la fatiga?

/imgs/20100701/salud2.jpg
La calor és, juntament amb la falta de somni, els menjars abundants i l’absència de descans durant trajectes llargs, el principal factor desencadenant de la fatiga. Això provoca, entre altres coses, una disminució de l’atenció al volant i una reducció de la capacitat per processar la informació i calcular les distàncies i les velocitats. Es calcula que fa augmentar en un 86% el temps de reacció davant un obstacle situat a la via, fet que incrementa el risc de sofrir un accident. De vegades el desig i l’ànsia per arribar a la destinació de vacances fan que no es prenguin seriosament els primers indicis de cansament, perquè “ja passaran”. Però no passen si no s’adopten les mesures oportunes. Per això, la millor forma de prevenir el cansament i la somnolència motivada per la calor és aprendre a detectar els primers símptomes i a saber actuar per posar-los fre.

Les primeres manifestacions que adverteixen de la urgència de descansar són la necessitat de moure’s i canviar de postura de manera constant mentre es condueix, igual com la sensació de tenir els braços i els peus adormits. La tensió al coll, la picor i el parpelleig constant als ulls, els brunzits a les orelles o la necessitat de fregar-se la cara i el coll no són signes passatgers i casuals, sinó senyals d’alarma que la fatiga acaba de pujar al nostre cotxe. Aquest fenomen es detecta també per altres indicadors psíquics, com l’avorriment, l’ansietat, la inestabilitat i una brusquedat o una agressivitat més grans en els moviments i en les maniobres. I el pitjor és que aquests símptomes augmenten progressivament, en freqüència i intensitat, a mesura que el conductor s’aproxima al lloc de destinació.

Parar cada dues hores i estirar-se

/imgs/20100701/salud4.jpg
L’antídot més eficaç per a prevenir l’aparició de la fatiga, ja sigui perquè n’hem caigut presos per les altes temperatures a l’interior del cotxe, o bé perquè el cansament i el sopor han pogut amb nosaltres, és planificar la ruta amb l’exigència que cada dues hores o cada 150 km o 200 km recorreguts pararem a descansar en un àrea de servei amb una bona ombra, si és possible. No n’hi ha prou de deixar de conduir, la pausa s’ha d’allargar almenys 15 minuts, que s’aprofitaran per a airejar el vehicle, anar al bany i fer estiraments de braços i cames o un petit passeig perquè el descans sigui efectiu. Sí amb tot i això els símptomes de somnolència continuen, no cal dubtar-ho: una petita dormida de 20 minuts és la millor medicina per a recarregar els nivells de vigilància. Aquest és també el moment apropiat per beure alguna cosa, òbviament sense alcohol, ja que descurar la hidratació del nostre cos ajuda a desenvolupar la fatiga muscular i la somnolència. L’aigua en abundància és un bon aliat, però durant els trajectes llargs es recomana no deixar caure el nivell de sucre, ja que aquesta disminució pot originar una pèrdua de reflexos. Per això els refrescs són les begudes que millor hidraten, buiden i refresquen. Les begudes amb sucre proporcionen energia i afavoreixen la capacitat d’atenció i de reacció, ja que la glucosa és la principal font d’energia del cervell. Per això, prendre begudes amb sucre, igual com caramels o xiclets cada cert temps durant la conducció, ajuda a mantenir els nivells d’alerta i d’atenció a la carretera. Ara bé, no es tracta d’atipar-se’n. No s’ha d’abusar dels productes ensucrats o glúcids-fècules i sucres, perquè aquests afavoreixen la somnolència entre mitja hora i una hora després de la seva ingesta.

La temperatura apropiada del cotxe: entre 20°C i 24°C

La temperatura a l’interior del cotxe no hauria de superar els 24º ni trobar-se per sota dels 20°C. Però, abans de tot, cal aplicar el sentit comú i acordar una temperatura en la qual els ocupants del vehicle no sentin ni massa fred ni molta calor. Però, alerta! L’ús de l’aire condicionat no surt gratis: fa que la potència del motor disminueixi i augmenti el consum de combustible. De fet, s’estima que per cada grau que s’exigeixi a l’aire condicionat per sota dels 24°C el vehicle consumirà un 8% més d’energia. Així i tot, la sensació relaxada que proporciona ajuda a combatre la fatiga i la somnolència, per la qual cosa val la pena fer un ús intel.ligent de l’aire condicionat. La primera regla per aconseguir-ho és no posar-lo en funcionament tan bon punt pugem al vehicle. Una vegada al cotxe, s’han de baixar les finestretes per treure’n l’aire calent; després, s’han de tancar i encendre l’aire condicionat.

La roba també dóna calor

Combatre la calor de l’interior del vehicle és fonamental per a aconseguir una sensació de benestar. L’aire condicionat, el climatitzador o el corrent d’aire que entri per les finestres hi contribueixen. Però la roba també. Els teixits naturals -cotó i lli- i de colors clars -reflecteixen cap enfora part de l’energia solar- eviten que la sensació de calor sigui més gran respecte de la roba de colors foscos, ja que absorbeixen gran part de la llum del sol. I si aquesta roba és ampla i còmoda, millor. Les peces estretes i ajustades no només fan que es transpiri pitjor, sinó que impedeixen la llibertat de moviments, dificulten la circulació de la sang i generen estrès i irritabilitat en el conductor.

Aquestes mateixes anotacions s’adapten als teixits dels seients. Cal fugir de les fundes sintètiques o acríliques perquè no permeten que el cos transpiri i, en conseqüència, provoquen que la sudoració augmenti. Per això interessa optar per adaptadors de fibres naturals, almenys, per al seient del conductor.

Alerta amb els medicaments

La calor influeix de forma negativa en els nivells d’atenció i de reacció de tots els conductors, però també hi ha altres gestos quotidians que ho fan, i els riscos dels quals desconeixem, que resulten d’una combinació molt perillosa a la carretera. La presa de medicaments tan convencionals com els analgèsics, els antihistamínics o els antiinflamatoris poden originar somnolència, marejos o visió borrosa. I el més alarmant és que en molts casos el pacient no coneix el risc potencial dels medicaments que ingereix durant la conducció, per falta d’informació del personal sanitari, o per no llegir amb deteniment el prospecte del fàrmac. En cas de dubte, cal consultar al metge els efectes secundaris del medicament en qüestió.

Si aquest estiu ha de conduir recordi:
 • /imgs/20100701/salud3.jpg
  L’antídot més eficaç per a prevenir l’aparició de
  Abans d’emprendre un viatge llarg, dormi prou, unes 7 hores. Deixi el maleter preparat la nit anterior per guanyar temps i no es posi al volant després d’una jornada de treball sense haver descansat.
 • Si pot, eviti viatjar a les hores centrals del dia en les quals la calor és més gran. Durant el viatge, descansi cada 2 hores o 200 quilòmetres a les àrees i estacions de servei.
 • En cada parada, surti del cotxe, descansi almenys 15 minuts i faci exercicis d’estirament o uns petits passejos.
 • Asseguri’s d’aprofitar les parades per ventilar l’habitacle del vehicle: així, la temperatura baixarà i evitarà els nivells alts de monòxid de carboni.
 • Mantingui’s hidratat, ja que la falta de líquids causa, entre altres coses, una reducció de l’atenció, mal de cap i cansament muscular.
 • Un nivell baix de sucre genera fatiga i falta d’atenció. Eviti que això ocorri durant el viatge. No begui mai alcohol si ha de conduir. Qualsevol beguda alcohòlica, encara que la graduació sigui baixa, disminueix l’atenció, les capacitats visual i auditiva, retarda el temps de reacció i accelera l’aparició de la fatiga. L’aigua i els refrescs són les millors opcions per mantenir-se hidratat.
 • Faci un ús intel.ligent de l’aire condicionat; baixi les finestretes abans d’engegar el cotxe perquè en surti la calor i tanqui-les quan accioni l’aire.
 • La temperatura apropiada del vehicle es troba entre els 20°C i els 24°C. Cada grau de més per sota dels 25°C que li exigeixi a l’aire condicionat farà consumir un 8% més de carburant.