Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Estic a l'atur, puc rescatar el meu pla de pensions?

Des de 2009 és possible per a tots els aturats que deixen de cobrar les prestacions per desocupació

/imgs/20110601/eco-domestica1.jpg
Gairebé cinc milions d’aturats. L’esgarrifosa xifra del deteriorament laboral que es viu a Espanya porta moltes famílies a buscar solucions per posar fi o, almenys, frenar la situació d’ofec en què es troben. Una d’aquestes és rescatar el pla de pensions. Precisament, el 2009 el Govern va crear una nova llei que permet reemborsar el capital estalviat en aquests productes a tots els aturats als quals se’ls esgoti la prestació, cosa que ha disparat els rescats. L’any 2009 (l’últim del qual es disposen dades), 43.428 persones van reclamar el pagament del seu estalvi en plans de pensions per trobar-se en una situació de desocupació perllongada, un 352% més que l’any anterior. Es van reemborsar en total 219,8 milions invertits en aquests productes, un 67,3% més que el 2008, quan es van rescatar 67,3 milions d’euros. Sens dubte, la posada en marxa de la nova normativa ha causat efecte entre la població necessitada de liquiditat. Però,què s’exigeix per sol.licitar el rescat? Com és millor fer-ho? De tornada al mercat laboral es pot seguir aportant al pla?

Qui pot sol.licitar-ho

La modificació del Reial Decret 1229/2009 recull que poden sol.licitar el rescat del seu pla de pensions tots els aturats que compleixin les tres condicions següents:

 • Que es trobin en situació legal de desocupació,
 • que estiguin inscrits com a demandants d’ocupació,
 • que hagin esgotat les prestacions contributives o que no tinguin dret a percebre’n.

És a dir, qualsevol persona que estigui a l’atur (inscrit en els registres de l’INEM) i que no tingui dret a cap tipus de prestació pot rescatar l’estalvi del seu pla de pensions.

Fins l’any 2009, podien fer-ho només els qui portessin més de dotze mesos sense cobrar prestació per desocupació i havien passat a engreixar les llistes dels denominats aturats de llarga durada. Ara, en canvi, qualsevol aturat pot recuperar els diners del seu pla sense necessitat d’esperar un període de temps determinat a l’atur i sense prestació. En qualsevol cas, la Direcció General d’Assegurances i Fons de Pensions exigeix que el pla de pensions ha de recollir expressament les noves possibilitats de rescat, cosa a la qual s’han acollit la majoria de les entitats (encara que poden haver-hi algunes excepcions molt minoritàries).

Són diversos els tipus d’aturats a qui beneficia la norma:

 1. /imgs/20110601/eco-domestica2.jpg
  A tots els qui esgoten la prestació per desocupació (sigui quin sigui el temps a què tenien el dret de cobrar-la).
 2. Els qui cobrin l’ajuda per un temps inferior a 12 mesos, quan se’ls esgoti la prestació poden sol.licitar el rescat del seu estalvi en plans.
 3. Igualment, els qui tenen dret de cobrar la prestació el temps màxim permès (dos anys) quan passi aquest període i consumeixin el dret de cobrar l’atur, si continuen aturats, poden sol.licitar el rescat del pla.
 4. La nova normativa també fa possible que un aturat que no tingui dret a prestació pugui reemborsar els estalvis que tingui invertits en el seu pla de pensions, de forma immediata després de ser acomiadat i d’apuntar-se als registres de l’INEM.

En el cas dels treballadors autònoms, el tractament és semblant. Podran recuperar els diners dels seus plans quan, després de cessar l’activitat, figurin com a demandants d’ocupació i no cobrin cap prestació contributiva. La Direcció General d’Assegurances i Fons de Pensions ha admès que no és necessari que el treballador autònom es doni de baixa en el règim especial d’autònoms de la Seguretat Social per percebre els drets consolidats del seu pla de pensions, però haurà de complir la resta de requisits.

Quins tràmits cal fer

Rescatar els diners d’un pla per ser aturat sense prestació és un dels supòsits excepcionals de liquiditat que peveu la llei i, com a tal, requereix una gestió i una documentació extraordinària.

 1. En primer lloc, el beneficiari del pla haurà de comunicar la contingència per la qual desitja rescatar el pla a la seva gestora.
 2. En segon lloc, per a accedir als drets consolidats, els interessats hauran de presentar davant la seva entitat el certificat corresponent de l’INEM, el Servei Públic d’Ocupació Estatal, per acreditar la seva posició d’aturat que no gaudeix del cobrament de prestació.

Igual com passa amb les situacions generals de cobrament del pla per jubilació del partícip, en els casos en què se sol.licita el cobrament per atur les entitats tenen de termini fins a 7 dies hàbils per a abonar en el compte de l’interessat els drets consolidats.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions