Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Centres d'aprimament: analitzats 110 establiments en 18 ciutats de tot el país : La meitat dels centres analitzats recomanen un tractament dietètic basat únicament en productes estrella

Gairebé un de cada quatre professionals que atenen aquestes consultes dietètiques no disposen de formació qualificada

/imgs/20110601/tema1.jpg
Per a molts arriba un dels moments més temuts de l’any: enfundar-se per primera vegada el banyador. Al mirall, uns altres comproven que la mala alimentació i una vida sedentària han posat uns quants quilos de més en els seus cossos. De fet, un 37% dels espanyols -majors de 18 anys- té sobrepès, un 17% fins i tot és obès (segons les últimes dades de l’INE). És llavors quan l’operació bikini arrenca, i amb aquesta el negoci de nombrosos centres d’aprimament que prometen autèntics miracles sense pràcticament gens d’esforç i, moltes vegades, posant en perill la salut del pacient… i la de la seva butxaca.

Per comprovar si realment aquests centres ofereixen un tractament saludable i eficaç, si el seu personal està ben format i si són establiments que ofereixen garanties sanitàries, EROSKI CONSUMER ha visitat durant el mes de maig 110 centres d’aprimament en 18 ciutats del país. Els tècnics de la revista han actuat com a clients anònims interessats a perdre pes; una excusa amb la qual es van analitzar 10 centres a Barcelona i Madrid, 7 a Bilbao, València, Màlaga, Sevilla i Saragossa; i 5 a la Corunya, Alacant, Còrdova, Granada, Múrcia, Oviedo, Pamplona, Sant Sebastià, Santander, Valladolid i Vitòria. Dels 18 tècnics, 8 tenien un sobrepès de grau 1, quatre presentaven sobrepès de grau 2, en la mateixa proporció tenien una obesitat lleu i dos dels col.laboradors eren obesos moderats (de grau 2).

Més de la meitat suspenen

/imgs/20110601/tema2.jpg
La visita es va fer seguint unes pautes confeccionades en col.laboració amb experts en dietètica i nutrició. Aquests criteris van permetre als col.laboradors de la revista saber quins centres oferien als seus clients una pèrdua de pes realista, eficaç i, el que és més important, en uns termes saludables. Es van estudiar si els passos per a la identificació del problema d’excés de pes de cada col.laborador eren adequats, com era l’explicació del tractament (si estava basat en un producte estrella o bé era un programa personalitzat amb dieta i exercici físic), la seva eficàcia, la professionalitat i l’atenció demostrada pel personal de l’establiment. Els resultats després de la visita a aquests 110 centres coincideixen en un aspecte: la promesa de perdre pes (de vegades a un ritme gens saludable). Una mica més de la meitat dels establiments analitzats (el 55%) suspèn l’examen de la revista. Fa quatre anys, quan es va dur a terme una investigació similar, el percentatge era una mica més elevat: un 64%. La resta de centres no aconsegueix més que un “acceptable”, el 34% dels 110 analitzats; mentre que només un 11% aconsegueix una nota de “bé”. El que més preocupa, a més, és que dels centres que suspenen l’anàlisi d’EROSKI CONSUMER, un 38% ho fa amb notes tan cridaneres com “deficient” o “molt deficient”, mostra de l’escassa o de la nul.la confiança que donen aquests centres d’aprimament. No obstant això, és un percentatge esperançador ja que fa quatre anys el percentatge de notes tan baixes arribava al 84%.

Per apartats, els resultats són també concloents, ja que les úniques notes positives recauen en la professionalitat i en l’atenció al client en aquestes visites (les dues amb una nota de “bé”). En canvi, les qualificacions per a la identificació del problema de sobrepès d’aquests pacients són dolentes (obté una nota de “regular”, similar a la de 2007), igual com l’explicació i l’especificació del tractament (“deficient”, “molt deficient” en 2007). Com a exemples: el 80% dels centres no fa una identificació correcta del problema d’excés de pes i gairebé la meitat dels establiments basa el tractament d’aprimament únicament en el consum de productes estrella.

En línies generals, les ciutats més ben valorades són la Corunya, Còrdova, Granada, Màlaga, Oviedo, Santander i Saragossa, encara que amb un “acceptable”; Barcelona, Bilbao, Madrid, Pamplona, Sant Sebastià, Sevilla, València i Valladolid suspenen amb un “regular”; mentre que Alacant, Múrcia i Vitòria ho fan amb un “deficient”. Encara que la nota final és dolenta (“regular”) millora el “deficient” obtingut fa quatre anys, la qual cosa posa de manifest que encara queda molt per millorar.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions