La primera comunió

Com podem preparar una comunió "low cost"

Elaborar un pressupost, comparar preus i no deixar-se influir pel consumisme compulsiu són aspectes bàsics per a reduir la despesa d'aquesta celebració, que voreja els 3.000 euros
1 Maig de 2011
Img eco domestica listado 453

Com podem preparar una comunió "low cost"

/imgs/20110501/eco-domestica2.jpg
Parlar de la primera comunió s’ha convertit per a molta gent en un tema polèmic amb esments obligats al balafiament i al caràcter comercial, més que no pas religiós, d’aquesta mena de celebracions. En molts casos, el dispendi en vestits, banquets i regals arriba a equiparar la primera comunió amb un casament en miniatura. Els darrers anys, alguns experts xifren en 12.000 euros el cost d’algunes d’aquestes cerimònies. No obstant això, en paral.lel a aquest tipus de festes ostentoses, la crisi ha dissenyat un altre model de comunions que va guanyant adeptes any rere any: les “primeres comunions ‘low cost'”. L’estalvi esdevé la màxima per a moltes famílies, cosa que obliga a optar per les fórmules més tradicionals: celebrar dinars o berenars amb pocs convidats, llogar o “reciclar” els vestits d’algun parent i reduir els regals a obsequis útils i pràctics. Segons un estudi de la Federació d’Usuaris i Consumidors Independents (FUCI), el cost d’aquestes celebracions es va reduir un 15,6% el 2010. La Federació calcula que, de mitjana, les famílies es gasten uns 2.327 euros en aquest dia tan especial per als seus fills. La xifra, però, contrasta amb les dades de la Unió de Consumidors d’Espanya, que estima que la primera comunió té un cost mitjà de 3.000 euros a Espanya. Com es poden rebaixar aquestes xifres sense escatimar en serietat i bon gust?

Princeses o mariners, però de reciclatge

La majoria dels infants somien amb l’arribada del dia de la seva primera comunió com una gran cita per mudar-se amb vestits fabulosos. Segons dades de 2010 de la Unió de Consumidors d’Espanya, el vestit costa uns 300 euros, de mitjana, per a les nenes i uns 250 euros en el cas dels nens. La xifra s’enfila una mica més en el cas de les nenes, perquè els complements poden endur-se uns altres 100 euros del pressupost familiar. De mitjana, les famílies es gasten uns 25 euros en ornaments per als cabells, 40 euros en guants i bosses de l’almoina i fins a 40 euros en perruqueria. A això, en molts casos, cal sumar 200 euros més, de mitjana, que és el que pot costar la típica cadena amb medalla o creu d’or incloses. Són despeses a les quals moltes famílies no poden fer front en moments com l’actual, en què algun dels membres estan en l’atur, en un ERO o en situacions més difícils. Per això convé seguir molts petits trucs per a reduir la factura.

Per començar, no es pot descartar, ni desmereixerà en res, una primera comunió en què el nen o la nena llueixi el vestit d’algun parent proper, com ara germans, cosins o fins i tot aquell vestit del pare o de la mare desat a les golfes. Uns senzills abillaments (per no més de 30 euros) poden solucionar aquest primer capítol de la celebració. Si no es disposa de cap vestit heretat, una altra opció pot ser recórrer a alguna institució benèfica. Càritas, per exemple, ha prestat vestits de comunió en algunes comunitats autònomes a famílies amb problemes econòmics. A més, amb la crisi també han proliferat els establiments de moda que lloguen o venen vestits de comunió de segona mà, amb costos per sota de la meitat de la mitjana (al voltant dels 100 euros o 50 si s’opta pel lloguer).

Un banquet sense aclaparaments

/imgs/20110501/eco-domestica1.jpg
On celebrar la primera comunió (després de la cerimònia religiosa) és un dels maldecaps més grans pel desemborsament dinerari que suposa. De mitjana, el convit sol costar entre 20 i 40 euros (segons comunitats autònomes) per persona i els convidats solen vorejar els 50. Això implica una despesa mitjana per aquesta partida d’uns 1.500 euros. A Madrid o Barcelona, però, el preu pot incrementar-se, ja que els menús poden elevar-se als 90 euros per comensal.

Moltes vegades, tal com passa amb els casaments, els menús s’encareixen de forma considerable quan el restaurant en qüestió sent les paraules “primera comunió”. La proliferació de celebracions ostentoses els anys anteriors a la crisi va fer que nombrosos establiments d’hostaleria especialitzats en aquest tipus d’esdeveniments equiparessin preus amb els dels casaments i a incorporar el mateix tipus de menús. El marisc i el xai han guanyat molts enters en les comunions dels últims anys, amb l’encariment que això comporta.

No obstant això, reduir el cost del banquet també és senzill. N’hi ha prou de disminuir el nombre de convidats als familiars més propers, de triar un restaurant tradicional (no especialitzat en esdeveniments), amb un saló senzill i un menú assequible (poden trobar-se opcions interessants a 15 euros). Una altra estratègia per a estalviar és celebrar la primera comunió de diversos fills alhora o fins i tot de cosins, amb la qual cosa la despesa del banquet podria repartir-se entre diversos familiars i quedar reduïda a la meitat.

Celebracions més "casolanes"

/imgs/20110501/eco-domestica4.jpg
Els últims temps, la festa de la primera comunió va més enllà del banquet, amb animacions de pallassos o monitors de temps lliure i amb un cost que es pot elevar als 300 euros. En alguns casos, els pares complimenten els seus fills amb viatges a parcs temàtics com Eurodisney, Port Aventura o Warner, la qual cosa implica comptar amb un pressupost addicional d’entre 200 euros (si només es visita el parc) o uns 1.000 euros si cal pagar alguna nit d’hotel. Quan s’ha de prescindir d’aquest tipus de despeses, un recurs pot ser fer una festa posterior al dia de la comunió només amb els amiguets del petit en algun centre comercial amb jocs infantils o al mateix domicili del protagonista.

Regals i complements

La majoria dels regals que rebran els nens seran a càrrec de familiars. No obstant això, una sèrie de complements, com les fotos o els recordatoris, engreixen una mica més la factura dels pares. Un àlbum de fotos voreja els 300 euros i el vídeo, els 200 euros. Els tradicionals recordatoris (uns 50, segons el nombre mitjà de convidats) poden superar els 200 euros. Per a estalviar en aquesta partida, es pot sol.licitar a algun familiar que faci de fotògraf i de càmera improvisat. Els recordatoris, d’altra banda, poden fer-se casolans. Fins i tot poden ser el regal d’algun parent proper amb coneixements de disseny.

Quant als regals de familiars, pot ser de gran ajut suggerir que obsequiïn el nen o la nena amb diners en efectiu (que es poden dedicar a ajudar en el cost de la celebració) o amb presents útils i pràctics com ara roba, equipament escolar o esportiu, llibres didàctics… Convé evitar que rebin regals no concordes amb la seva edat, com ara mòbils (no recomanats fins als catorze anys).

L’opció del crèdit

/imgs/20110501/eco-domestica3.jpg
Les famílies que desitgen celebrar una primera comunió amb magnificència i en aquests moments no tenen els diners necessaris, poden recórrer també al finançament aliè, és a dir, demanar un préstec al banc. El primer escull que hauran de superar, però, és ser considerats un client solvent (per la qual cosa les entitats valoraran els ingressos mensuals, l’estabilitat en la feina, els altres crèdits que tinguin subscrits…). Si s’aconsegueix el “sí”, la família haurà d’assumir que la celebració s’encarirà al voltant d’un 10-12%, de mitjana, el tipus d’interès que apliquen en aquests moments bancs i caixes d’estalvis en els seus préstecs personals.

Si, per contra, es rep un “no” per resposta, les opcions que es poden tenir en compte són diverses, com ara la d’ajornar la primera comunió fins que l’economia familiar es trobi una mica més sanejada. Segons un estudi de la Federació d’Usuaris i Consumidors Independents (FUCI), una de cada tres famílies ajornarà la celebració l’any vinent a l’espera que millori la situació econòmica.

Com podem evitar una comunió ruïnosa: consells
  • /imgs/20110501/eco-domestica5.jpg
    Planificació: preparar un pressupost i estudiar de quina quantitat de diners es pot disposar per a la celebració és útil per a evitar endeutaments innecessaris.
  • Fugir d’estereotips socials, com el consumisme compulsiu: actuar amb sentit comú és fonamental. Els nens són protagonistes aquell dia i així han de sentir-se, però sense veure’s excessivament envoltats de pràctiques consumistes. La senzillesa no està renyida amb la diversió i el bon gust.
  • Buscar i comparar: a l’hora de triar vestit i menú del banquet és fonamental comparar costs en diversos establiments i valorar sempre la relació qualitat-preus.
  • Reserva anticipada: com amb les vacances, sol ser més econòmic reservar el lloc del banquet amb certa antelació. Convé preguntar si l’establiment triat disposa de menús infantils.