Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Analitzades les tarifes de 12 companyies elèctriques per saber quant costa al mes la factura de la llum en el mercat lliure i en el regulat : Factura de la llum: pràcticament no hi ha diferències entre el mercat lliure i la tarifa regulada

Un consumidor paga en el mercat lliure una mitjana de 61 euros al mes per la seva factura de la llum, tan sols un 1,4% menys que si contractés la tarifa regulada

/imgs/20110501/tema1.jpg
Pitjar l’interruptor i encendre el llum. És un acte rutinari al qual no donem la importància que mereix. Però l’energia elèctrica té un valor incalculable en les nostres vides. Precisament, les famílies consumeixen gairebé el 30% del consum energètic total d’Espanya i, més concretament, una llar mitjana consumeix prop de 4.000 quilowatts per hora (kW/h) a l’any. I a què equival un quilowatt per hora? Al consum d’un llum (de 100 watts) en funcionament durant 10 hores.

Darrere d’aquestes dades i gestos tan quotidians hi ha una indústria molt complexa. Recentment, el subministrament elèctric ha sofert una sèrie de canvis normatius i des de juliol de 2009, el mercat de l’electricitat a Espanya està liberalitzat. I què suposa això per al consumidor? Igual que en altres sectors, com el de la telefonia mòbil, el ciutadà pot contractar el subministrament elèctric amb aquella empresa comercialitzadora que millor s’ajusti a les seves necessitats. No obstant això, els consumidors que tinguin contractada una potència de menys de 10 quilowatts (kW) poden optar per la Tarifa d’Últim Recurs (TUR), el preu de la qual el fixa el Govern. Demostrada la importància del sector elèctric en les economies domèstiques, EROSKI CONSUMER es proposa en aquest estudi analitzar les diferents tarifes que paguen els ciutadans, a més de conèixer si hi ha ofertes reals en el mercat lliure que atreguin el consumidor.

Com es va fer

Per dur-ho a terme, s’ha sol.licitat informació a experts de la Comissió Nacional d’Energia (CNE) i d’Unitat Elèctrica (UNESA), i també a les organitzacions de consumidors: l’Associació General de Consumidors (ASGECO CONFEDERACIÓN) i la Unió de Consumidors d’Espanya (UCE). Així mateix, s’ha sol.licitat tarifes i informació sobre el sector elèctric a 12 companyies elèctriques que operen en tot el país: Aduriz Energía, Compañía Escandinava de Electricidad de España, Eléctrica Serosense, Endesa Energia, Enerco Cuéllar, E.ON Energia, Gas Natural Serveis, Gerternova, HC Energía, Iberdrola, Nexus Energía i Orus Energía.

Per fer-ho s’han creat tres supòsits a fi de comprovar quant hauria de pagar al mes en la factura de la llum un consumidor mitjà:

  1. Una llar de 50 metres quadrats amb dues habitacions i una cuina, les necessitats de la qual són: il.luminació, ràdio, televisió, frigorífic, rentadora, aigua calenta i petits electrodomèstics com l’aspiradora, la cafetera o el microones. La potència contractada en aquest cas són 2,3kW i l’energia consumida en un mes (30 dies) ha estat de 150kW/h.
  2. Una casa de 80 metres quadrats amb tres habitacions i una cuina, les necessitats de la qual són iguals als del primer supòsit més rentadora, rentaplats, forn, vitroceràmica i ordinador. La potència contractada són 4,6kW i l’energia consumida en els 30 dies ha estat de 300kW/h.
  3. Una llar de 100 metres quadrats amb 5 habitacions i una cuina amb les mateixes facilitats que el segon supòsit més aire condicionat i assecadora. En aquest últim cas, la potència contractada és de 4,6kW i l’energia consumida en un mes ha estat de 500kW/h.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions