Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Contra la calor, com hem de parar el cop?

Beure amb freqüència, buscar l'ombra i evitar els esforços físics en les hores centrals del dia són clau per a evitar els efectes de les altes temperatures

/imgs/20110701/salud2-1.jpg
Cel ras, temps lliure, jornades de platja, excursions i calor. No es tracta de l’anunci d’un viatge sinó dels principals reclams pels quals molta gent espera que arribi l’estiu. És clar que són pocs els que hi veuen al darrere el perill que amaga algun d’aquests, com ara la calor. Tot i que algunes persones es declaren més amigues de la calor que no del fred i demostren la seva militància amb sessions maratonianes sota el sol, el cos humà no està preparat per a suportar la calor asfixiant. Les altes temperatures que es registren durant l’estiu i, especialment, quan s’originen ones de calor, poden produir el temut cop de calor, un quadre que arriba a ser greu i mortal si no s’actua amb celeritat. Per això, convé tenir en compte una sèrie de precaucions per a evitar posar en perill la nostra salut i el nostre benestar, i abans de res no deixar-se el sentit comú a casa. Buscar l’ombra, beure amb freqüència, refrescar-se, ventar-se i evitar sortir al carrer en les hores centrals del dia semblen mesures lògiques que tota la població hauria d’aplicar quan el sol i la calor piquen. Però, per desgràcia, els casos de cop de calor que es registren cada estiu demostren que el sentit comú brilla per la seva absència i que, per a prevenir-ho, la població encara ha de passar de la teoria a la pràctica.

Què és un cop de calor?

La calor suau resulta agradable, però en excés pot arribar a produir problemes seriosos com el cop de calor. Aquest fenomen s’origina quan els mecanismes de regulació del cos fallen i la temperatura corporal puja per sobre dels 40 graus. L’organisme humà funciona a uns 37 graus de temperatura i és bastant sensible a les variacions de les temperatures externes, sobretot de les més caloroses. Per a fer-ho, disposa de mecanismes que regulen la seva temperatura, com la suor, i que distribueixen la calor per la sang i l’expulsen cap a l’exterior. Quan se sofreix un cop de calor, tots aquests mecanismes deixen de funcionar, puja la temperatura corporal i es perden abundants líquids corporals. Tot això eleva les probabilitats de patir danys neurològics i, fins i tot, de morir.

Símptomes i víctimes

/imgs/20110701/salud2-2.jpg
No hi ha una temperatura concreta per la qual s’origina el cop de calor. Ha de ser alta, però varia segons la fragilitat de cada individu i de la localització geogràfica. Cal tenir en compte que els seus efectes es poden observar durant els tres primers dies i fins a una setmana després del cop de calor. És més probable que les persones el pateixin durant el començament de l’estiu i no cap al final, a causa que, segons diferents estudis, el cos encara no s’ha aclimatat a la calor. Els principals símptomes que delaten que la calor ens ha colpejat són els següents:

  • Augment important de la temperatura corporal (39ºC o més).
  • Pell envermellida, calenta i sense suor.
  • Augment de les pulsacions o de la freqüència cardíaca.
  • Mal de cap agut.
  • Pèrdues de memòria.
  • Pèrdua de coneixement.

/imgs/20110701/salud2-3.jpg
El cop de calor, com indica la seva denominació, ataca les víctimes de forma inesperada, ja que els símptomes poden aparèixer de sobte. Les persones més vulnerables són els menors de sis anys i els més grans de 65. En tots dos casos els seus mecanismes de regulació de temperatura corporal no funcionen bé, suen menys i suporten pitjor la calor. Els malalts crònics o amb altres patologies prèvies, com les mentals, les respiratòries i, sobretot, les cardiovasculars, tenen un risc més alt de patir aquests episodis ja que la calor eleva el risc d’infart. Les persones amb alguna discapacitat psíquica o física i les que prenen medicació amb capacitat per interferir en la regulació de la temperatura corporal també hi són més vulnerables. Tres són els grups de fàrmacs que poden interaccionar amb les altes temperatures: els que agreugen l’esgotament i la deshidratació (diürètics, antiinflamatoris no esteroïdals, antihipertensius, fàrmacs per a la insuficiència cardíaca, antidiabètics orals, antimigranyosos, sals de liti i hormones tiroïdals); els que eleven la temperatura corporal (neurolèptics i antidepressius); i els que empitjoren de forma indirecta els efectes de la calor pequè redueixen la capacitat de reacció de l’organisme (somnífers, ansiolítics i antihipertensius).

Hi ha un altre gran col.lectiu de persones més vulnerables: els turistes. Els qui viatgen d’unes àrees geogràfiques fredes a unes altres de més càlides són més sensibles a patir un cop de calor. I és que cada persona està adaptada al seu propi clima i, quan surt dels rangs de temperatura acostumats, és més sensible a l’efecte de la calor.

Com hem d'actuar en un cop de calor?

/imgs/20110701/salud2-4.jpgActuar amb celeritat és clau per a salvar la víctima del cop de calor. En cas contrari, pot sofrir seqüeles a nivell neurològic o fins i tot morir. Les persones que han sofert un d’aquests greus episodis, en principi, no tenen més probabilitats de patir-ne un altre, excepte si no es prenen precaucions. En un cop de calor, s’ha d’avisar de manera imminent els serveis sanitaris i, de seguida, refredar la víctima, apartar-la del sol, situar-la en un lloc fresc i mullar-la amb aigua freda per baixar-li la temperatura corporal. Aquestes són les mesures que s’han d’aplicar fins que arriba el servei sanitari. Una vegada a l’hospital, el tractament consisteix a fer baixar la temperatura corporal i a hidratar la persona.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions