Com podem evitar les ennuegades

Una de les causes més freqüents de les ennuegades en els adults són els aliments mal mastegats
1 Febrer de 2014

Com podem evitar les ennuegades

/imgs/20140201/atragantamiento1.jpg
Mantenir una conversa animada, de manera distreta, mentre es menja, sense fixar-se, podria ser una escena pròpia de qualsevol celebració, aniversari, casament… Tot i això, és una de les causes més freqüents d’ennuegades en adults; de la mateixa manera que en els nens pot ser molt perillós que els petits corrin, caminin, es tombin o juguin amb el menjar. L’ennuegada es produeix de manera inesperada i pot provocar asfíxia i, fins i tot, arribar a ser mortal. A Espanya, la mort per asfíxia és la segona causa per accident domèstic en nens menors de tres anys, seguit dels accidents de trànsit. El 90% corresponen a la fruita seca.

Sempre que un cos estrany o un tros de menjar es queda encallat a la gola o a les vies aèries, impedeix el pas de l’oxigen als pulmons i, en conseqüència, al cervell. Aquest òrgan és molt sensible a la falta d’oxigen, tant que algunes de les seves cèl.lules deixen de funcionar en menys de cinc minuts d’interrompre’s el seu subministrament. Aquesta situació provoca una hipòxia cerebral que pot conduir a dany cerebral greu i, fins i tot, a la mort.

Menjar no és un joc

En els adults, una de les causes més freqüents d’ennuegada són els aliments mal mastegats, sobretot trossos de carn, i també l’ennuegada amb objectes petits que es mantenen a la boca com una sustentació temporal, com és el cas dels cargols. Les conseqüències de sofrir ennuegades són tan greus que els especialistes recomanen en les persones adultes seguir una sèrie d’indicacions:

 • Tallar els aliments en trossos petits.
 • Parar esment a l’hora de mastegar: fer-ho de forma lenta i amb cura, sobretot si s’utilitzen pròtesis dentals.
 • Evitar riure’s i parlar animadament o discutir de manera acalorada mentre es mastega i s’empassa el menjar.
 • No consumir en excés begudes alcohòliques abans i durant els àpats.

Pel que fa a les cures dels adults cap als nens petits, l’Associació Espanyola de Pediatria aconsella fixar-se en els punts següents:

 • Mantenir allunyats dels nens, i especialment dels menors de tres anys, joguines tan petites com bales i altres objectes com joies, cargols petits, piles de botó i globus per a inflar.
 • En la compra de joguines és important respectar l’edat recomanada pel fabricant, i no adquirir les que continguin peces petites en els articles de joc de nens de menys de cinc anys.
 • Evitar que el petit corri, camini, jugui o es tombi amb trossos de menjar o amb algun objecte a la boca. És aconsellable que s’estiguin asseguts mentre mengen.
 • Vigilar el nen mentre menja, i evitar que els germans grans li donin aliments o joguines que puguin causar un accident.
 • D’altra banda, els nens menors de cinc anys no haurien de menjar aliments que els puguin provocar ennuegades, com ara caramels enganxosos o durs, fruites seques, trossos de carn o formatge, raïm, crispetes o pastanagues crues. Així, és important, tant per a evitar accidents com per a tenir una bona digestió, dedicar un temps a ensenyar als nens a mastegar bé i a menjar sense pressa.


Primers auxilis davant d’una ennuegada: maniobra de Heimlich

/imgs/20140201/atragantamiento2.jpg
Tot i que és una pràctica gairebé instintiva, colpejar l’esquena de la víctima, en comptes d’ajudar l’afectat, pot empitjorar l’obstrucció de les vies aèries i es recomana no extreure el cos estrany de la boca a cegues. Davant d’aquesta contingència, el primer que cal fer és animar la víctima que tussi repetidament. Si el problema persisteix i no para de tossir o té arcades, si no millora la respiració i la tos és molt feble o si la pell es torna blava, cal trucar al 112, sense perdre temps.

Tot i això, en cas d’ennuegada, es poden practicar els primers auxilis a la víctima mentre arriben els serveis d’emergències. L’única actuació per a desobstruir les vies respiratòries bloquejades recomanada per l‘American Heart Association és la maniobra de Heimlich. Encara que es pot utilitzar en totes les edats, els especialistes no l’aconsellen en nens menors d’un any. A continuació es descriu com hem de fer aquesta maniobra:

 1. Pregunti a la persona si s’està ofegant, i observi si pot parlar. Si tus amb força i pot parlar, no faci la maniobra, ja que una tos potent pot desallotjar l’objecte causant.
 2. En cas contrari, posi’s darrere de l’afectat i envolti’l amb els braços, a l’altura de la cintura.
 3. Col.loqui un puny pel costat del polze per sobre del melic, o per sota de l’estèrnum. Si la víctima és una dona embarassada o una persona obesa, el puny es posa en el terç inferior de l’estèrnum (on es fa el massatge cardíac).
 4. Subjecti el puny amb l’altra mà i faci compressions ràpides i cap amunt i cap a dintre, amb la finalitat d’impulsar de manera brusca l’aire cap amunt i facilitar l’expulsió del cos estrany.
 5. Faci les compressions fins que l’objecte surti.
 6. Si la persona perd el coneixement, deixi-la al terra i comprovi que no tingui cap cos estrany a la boca. Si respira, col.loqui-la de costat sense deixar de vigilar-la; en cas contrari, comenci amb les maniobres de reanimació. La falta d’oxigen per ennuegada pot provocar aturada cardíaca.