Dra. Inmaculada González-Carbajal García. Presidenta de la Federació Espanyola de Metges Homeòpates

"No exercim l'homeopatia en contra de ningú sinó com una opció possible dins del context de la medicina"

1 febrero de 2014
Img entrevista2 listado

Sembla que els medicaments homeopàtics es regularan per mitjà d’una nova ordre ministerial; què n’opina?

Passaríem de la regulació provisional que existeix des de 1994 a una regulació definitiva i sempre seguint els criteris europeus. Falta conèixer els detalls per a fer-ne una valoració completa, per això és millor ser prudent i esperar a conèixer-ne totes les condicions.

Perquè, de què estan composts els medicaments homeopàtics?

Es tracta d’una substància d’origen vegetal, animal o mineral que ha estat experimentada seguint el protocol específic de l’homeopatia per conèixer el seu potencial terapèutic. Els medicaments es preparen en laboratoris i es dispensen en farmàcies. Estan inclosos com a tals en la Llei del Medicament de 2006, on se’n reconeix oficialment les característiques específiques.

Hi ha qui diu que es basen en un efecte placebo…

En alguns països d’Europa és en el seu sistema de Seguretat Social. Creix la demanda, cada dia, per l’èxit que té la seva aplicació en els nens petits. S’ha consolidat com un sistema terapèutic a escala mundial i que atén més de 300 milions d’usuaris, i està reconeguda oficialment per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Tota aquesta realitat tan complexa no es pot concloure de forma simplista dient que es tracta tan sols d’un placebo.

Quins arguments sostenen en l’homeopatia com a medicina?

El primer argument és la seva vigència després de més de dos-cents anys. El segon és, sens dubte, la seva eficàcia en nombrosos quadres clínics: cefalees, asma, dermatitis, rinitis, bronquitis, quadres infecciosos de repetició, malalties cròniques com artritis reumatoide, esclerosi múltiple, fibromiàlgia, etc. El tercer són treballs experimentals tant en l’àmbit clínic com en el físic i químic i en farmàcia. També amb la investigació bàsica en veterinària i en cultius cel.lulars, animals i vegetals.

Per què hi ha tantes veus en contra de l’homeopatia?

No són tantes les veus en contra i desconec les raons ocultes per les quals algunes persones llancen atacs infundats contra l’homeopatia. La realitat és que els arguments que utilitzen n’evidencien un gran desconeixement. També és difícil parlar quan els prejudicis bloquegen tota possibilitat de diàleg.

Ser metge homeòpata significa relegar la medicina convencional?

Vull deixar clar que en primer lloc som metges i per diverses raons hem triat l’homeopatia com una forma de medicina que ens proporciona un marc específic per a exercir la nostra professió. Entre nosaltres hi ha molts especialistes, metges de família, persones amb tesis doctorals… No exercim l’homeopatia en contra de ningú, sinó com una opció possible dins del context general de la medicina. En molts casos, també de forma complementària.

Què creu que li falta a l’homeopatia, com a ciència, perquè se la respecti tant com a la medicina convencional?

Seria important que hi hagués possibilitats econòmiques per a desenvolupar més treballs en aquest àmbit. De tota manera, el respecte és una actitud que hauria d’anar per endavant abans de tot el que desconeixem.

Què diria als qui hi estan en contra?

No llançaré cap missatge perquè no estic en contra de ningú. Avui dia hi ha moltes causes nobles per les quals lluitar. Som en un moment difícil en què calen totes les energies per a ajudar molta gent que ho necessita.

Qui en regula el preu?

Els laboratoris i els fabricants de medicaments homeopàtics ajusten els preus segons el cost de la seva elaboració.

Amb la nova norma, s’hauran d’adquirir amb recepta?

Encara falta per fer aquest pas i els metges homeòpates ho estem plantejant com a necessari per a alguns tipus de medicaments homeopàtics.