La "crida" de la maternitat

Diverses aplicacions permeten utilitzar el telèfon com a guia i recordatori per conèixer els dies més fèrtils i fàcils per aconseguir l'embaràs
1 Març de 2013
Img bebe listado

La "crida" de la maternitat

/imgs/20130301/bebe1.jpg
Mòbil i mà. Mà i mòbil. Aquest és probablement el matrimoni més indissoluble sobre la terra en aquests moments. Per a moltes persones, bona part de la vida passa pel telèfon mòbil. I és que les diverses aplicacions disponibles converteixen qualsevol telèfon intel·ligent en molt més que això: serveix de rellotge, agenda, calculadora, mitjà d’informació, permet conèixer el pronòstic del temps i funciona com a sucursal bancària. Les últimes a dissenyar-se fins i tot estan relacionades amb l’ús del telèfon mòbil com a calendari de cicles menstruals, fertilitat i ovulació. La majoria són gratuïtes i, a més d’oferir informació, emeten alarmes i avisos que funcionen com a recordatoris dels dies clau.

Les aplicacions per a utilitzar el telèfon com una agenda de la fertilitat -que ajudi a aconseguir l’embaràs o, per contra, a prevenir-lo- són nombroses. I n’hi ha per a tots els sistemes operatius: Android, iOS, Windows Mobile, etc. Algunes de les més populars són Alerta de període (Period Tracker), Calendari de període (Period Calendar), My days, Calendari WomanLog, LadyTimer, OvuView i LoveCycles.

Com funcionen aquestes calculadores de fertilitat?

El funcionament d’aquestes aplicacions és semblant en totes. La majoria calcula els dies d’ovulació i de màxima fertilitat a partir de les dades introduïdes per la mateixa usuària del telèfon. Aquest tipus d’aplicacions solen sol.licitar la data de l’inici de la menstruació, a més de la durada normal dels seus períodes.

Alguns, com Ovuview i Lovecycles, utilitzen recursos més sofisticats, basats en els anomenats mètodes simptotèrmics. Aquests mètodes anticonceptius (coneguts pels noms dels investigadors que els van desenvolupar: Döring, Billings, Rötzer) fan servir informació una mica més completa. Entre altres dades, es basen en la temperatura corporal i també en la mucositat cervical per a calcular els períodes de fertilitat. Aquestes aplicacions són, en teoria, una mica més precises.

En qualsevol cas, totes les aplicacions mòbils de fertilitat aclareixen que els resultats que donen són teòrics i estan basats en les dades introduïdes per cada usuària. Algunes, a més, adverteixen que la seva informació no s’ha d’utilitzar com a mètode per a evitar embarassos.

Durada del període i cicle menstrual, dades bàsiques

/imgs/20130301/bebe2.jpg
Per fer servir aquestes aplicacions, la usuària hi ha d’introduir una sèrie de dades. Les relacionades amb la durada del període i del cicle menstrual constitueixen la informació elemental sobre la qual es basen els càlculs. Com més irregular siguin els cicles menstruals d’una dona, més difícil resulta preveure les dates dels períodes següents. D’altra banda, s’hi poden incloure dades diverses, com la temperatura basal, el pes o els estats d’ànim, amb la finalitat que el sistema confeccioni taules que permetin fer més senzill el seguiment.

Els programes de fertilitat per al mòbil permeten ordenar la informació de forma gràfica en la pantalla. D’aquesta manera, elaboren un calendari personalitzat en el qual apareixen senyalades amb diverses icones les futures ovulacions, a més de l’inici aproximat de la menstruació següent. Alguns d’aquests programes fins i tot ofereixen l’opció de compartir el calendari amb el metge i la parella. En aquest cas, la dona pot seleccionar les dades que desitja compartir. Les aplicacions d’ovulació, així mateix, solen permetre desar les dades en un ordinador o en un servidor en línia, una opció que evita la pèrdua d’informació en cas d’extraviament o robatori del telèfon.


Alertes per al dia A Internet ja hi havia les anomenades calculadores de fertilitat, que oferien (després d’introduir-hi les dades relacionades amb els últims períodes) les dates amb més probabilitat per a aconseguir l’embaràs i, fins i tot, les d’un eventual part. La novetat que introdueixen les aplicacions per a mòbils és que permeten personalitzar el servei. D’aquesta manera, el telèfon desa les dades i emet avisos. Aquestes alertes -segons cada aplicació- es poden configurar perquè s’activin durant els dies d’ovulació o perquè adverteixin de l’arribada de la menstruació. De la mateixa manera, permeten programar-se perquè recordin cada dia l’horari de presa de la píndola o de registrar la temperatura basal. La majoria de les aplicacions donen aquesta informació de manera simple. Però les aplicacions més completes -com Ovuview- ofereixen la possibilitat de configurar el programa per presentar les dades (d’una manera o una altra), en funció de l’objectiu fixat: aconseguir un embaràs o evitar-lo.

Serveis addicionals en el mòbil per a la fertilitat

Algunes d’aquestes aplicacions són de pagament (moltes són versions premium de les mateixes aplicacions gratuïtes) i es caracteritzen perquè envien informes periòdics -en format pdf- per correu electrònic, mentre que d’altres amplien les possibilitats de personalitzar els avisos. Tot i això, la diferència més notòria és que, amb les versions de pagament, s’eviten els anuncis publicitaris. La majoria de les versions premium costen entre 1,30 i 1,60 euros, encara que n’hi ha algunes que són una mica més cares, com LadyTimer (2,15 euros) i LadyCycle (2,48 euros).