Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Analitzada la despesa de les famílies en alimentació i la seva evolució : Cada família gasta a l'any una mitjana de gairebé 4.400 euros en menjar i beguda

La carn és el producte al qual es destina més pressupost (un 23%): hi gastem una mitjana de més de 1.000 euros anuals

/imgs/20130301/tema1.jpg
El poder adquisitiu del consumidor s’enfonsa: els problemes financers del país s’estan convertint en una soga que estreny amb força el seu coll. I el que és pitjor, sembla que la situació no millorarà a curt termini: s’apugen els preus dels serveis bàsics com la llum o el transport, es disparen els impostos i les taxes (molt per sobre de la inflació) i un llarg etcètera. Per més números que facin les famílies, fer front a les despeses és cada vegada més difícil. Així i tot, l’alimentació, amb crisi o sense, continua sent una de les prioritats del pressupost familiar.

En xifres, segons les últimes dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), la despesa mitjana per família va ser el 2011 de 29.482 euros, un 3,5% menys que el 2006. D’aquest pressupost mitjà, els productes alimentaris i les begudes no alcohòliques representen un 14%, la segona partida més important només per darrere d’habitatge, aigua, electricitat i combustibles.

EROSKI CONSUMER ha volgut investigar a fons quant gasten les famílies espanyoles en alimentació i com ha evolucionat aquesta despesa des de 2006. Per fer aquesta anàlisi, s’han utilitzat microdades de l’INE que aporten informació sobre 70 categories de productes alimentaris. Aquesta anàlisi en profunditat es va fer en 17 comunitats autònomes: Andalusia, Aragó, Principat d’Astúries, Illes Balears, Canàries, Cantàbria, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Catalunya, Comunitat Valenciana, Extremadura, Galícia, Comunitat de Madrid, Regió de Múrcia, Comunitat Foral de Navarra, País Basc i La Rioja.

En conclusió, el menjar i la beguda són necessitats bàsiques per les quals cada família fa un desemborsament mitjà de gairebé 4.400 euros i cada persona, prop de 1.700 euros. La carn és el producte estrella a què es destinen més diners (un 23% del pressupost va a parar a les seves diferents modalitats) i els espirituosos i licors, el que menys (no arriba a l’1%).

Els qui més diners inverteixen en alimentació i begudes són els bascos, gairebé 5.000 euros per família. Per contra, la comunitat autònoma extremenya és la que menys diners hi destina: cada família, una mitjana de gairebé 3.800 euros.

L’evolució de la despesa en alimentació aquests cinc anys ha estat negativa: la inversió mitjana per família ha disminuït un 3%, mentre que per persona ha augmentat gairebé un 2%. Per tipus de producte, es van trobar diferències importants: mentre que el pressupost mitjà familiar dels olis i greixos cau prop d’un 40%, el del cafè, el te i el cacau creix ni més ni menys que un 24%.

Gairebé 4.400 euros a l’any

Cada família va gastar en menjar i beguda una mitjana de 4.361 euros. En cinc anys, aquest pressupost ha disminuït un 3% i l’evolució de la inversió familiar en alimentació no ha estat constant: el 2007 va créixer, l’any següent va començar a minvar, el 2009 es va produir un descens important i el 2010 i el 2011 va millorar, tot i que molt tímidament. En aquest sentit, l’IPC entre 2006 i 2011 es va incrementar un 12% en els aliments i les begudes no alcohòliques i un 54,6% en begudes alcohòliques i tabac.

Però les famílies espanyoles no només han disminuït la despesa en alimentació. Des de 2006, també han decrescut les partides que destinen a articles de vestir i calçat (un 24%); a mobiliari, l’equipament i altres despeses de l’habitatge (un 23%); a transports (un 22%); a hotels, cafès i restaurants (un 12%); a lleure, espectacles i cultura (un 11%); i a altres béns i serveis com cures personals, joieria i bijuteria i assegurances (un 8,5%). Curiosament, n’hi ha d’altres que han augmentat, com l’habitatge, l’aigua, l’electricitat i els combustibles (un 22%); l’ensenyament (un 12%); les begudes alcohòliques i el tabac (un 9%) i la salut (un 0,9%).

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions