Calci en l'embaràs: un afegit de salut

Per a cobrir les necessitats de calci durant la gestació, els experts recomanen ingerir entre tres i quatre racions de lactis al dia
1 Març de 2015
Img bebe listado 141

Calci en l'embaràs: un afegit de salut

El calci és un nutrient molt valorat en cadascuna de les etapes de la vida. Tanmateix, en el cas de les dones, exerceix una funció especialment important durant l’embaràs. En aquest període, els experts aconsellen augmentar el consum de calci en un 50%, sobretot, l’últim trimestre.

/imgs/20150301/embarazada-lecteo.jpg

Aquest mineral intervé, sobretot, en la formació dels ossos del nadó, procés que té lloc en els últims dos o tres mesos de la gestació. El fetus agafa el calci de l’organisme de la mare, de manera que una ingesta insuficient de calci no representa (tret de casos extrems) un risc per a la criatura sinó, sobretot, per a la mateixa dona: serà més gran el risc de patir, en el futur, osteoporosi o altres malalties relacionades amb els ossos.

La Societat Espanyola de Nutrició Comunitària explica que per a cobrir les necessitats de calci i de vitamina D durant l’embaràs serà necessari portar una dieta molt variada i equilibrada en la seva estructura, on la presència de lactis es concreti entre 3 i 4 racions al dia. La vitamina D està molt relacionada amb el calci, ja que l’absorció d’aquest últim depèn d’una hormona derivada d’aquesta vitamina. Per aquesta raó, els experts també assenyalen que, per a una bona salut òssia durant la gestació, són importants el manteniment d’un estil de vida actiu i saludable i els passejos a l’aire lliure.

1.200 mil.ligrams diaris

Els especialistes recomanen incrementar la ingesta de calci en un 50% durant l’embaràs, amb l’objectiu que l’os matern no es descalcifiqui. La quantitat de calci aconsellada en la gestació ascendeix a 1.200 mil.ligrams diaris. Si no s’aconsegueix aquest requeriment, els especialistes indiquen la necessitat de completar aquests valors amb suplements minerals.

Però la salut òssia futura de la mare no és l’únic motiu pel qual és convenient un augment en la ingesta de calci durant aquest temps. Tal com indica l’Organització Mundial de la Salut, hi ha una associació inversa entre la ingesta de calci materna i els trastorns d’hipertensió de l’embaràs. El problema principal relacionat amb la hipertensió durant la gestació és la preeclàmpsia. El calci també és important en el control d’altres patologies, com la diabetis.

La font del calci

En general, s’absorbeix entre el 25% i 40% del calci dels aliments, però en situacions especials, com l’embaràs, aquesta xifra augmenta fins al 60%. La font de calci principal són els lactis, no només per la quantitat que inclouen d’aquest mineral sinó també per l’elevat percentatge d’absorció que tenen.

Amb tot, no només els lactis contenen calci. Aquest nutrient també es pot trobar en molts altres aliments, com els que es descriuen seguidament:

 • Hortalisses de fulla verda com ara espinacs, bledes, bròquil, col arrissada, col verda, escarola, naps i col xinesa.
 • Peixos com les sardines en llauna amb les espines, el salmó i altres conserves.
 • Les fruites seques, com les ametlles, les nous de Brasil i les llavors de gira-sol.
 • Els llegums, com els cigrons, les llenties i les mongetes.
 • La farina de civada.
 • La soia i els seus derivats, com la beguda, el tofu i les hamburgueses vegetals.
 • Els germinats.
 • Les algues.

A més, hi ha aliments que s’enriqueixen amb calci, com alguns tipus de pa, els cereals de l’esmorzar, algunes llets, els iogurts especials, els preparats lactis infantils, les begudes de soia, el tofu i alguns sucs.

Consells per a prendre calci durant l'embaràs

/imgs/20150301/menu-lacteo.jpg

En les Recomanacions per a prevenir l’obesitat i el sobrepès, i mantenir un bon estat nutricional durant l’embaràs, el Ministeri de Sanitat aconsella triar productes desnatats o semidesnatats, que aporten la mateixa quantitat de nutrients que els sencers amb una menor ingesta de greixos saturats.

El document ofereix tres exemples per a cobrir les necessitats de calci diàries durant la gestació sense excedir-se en calories:

 • Mig litre de llet semidesnatada o desnatada (l’equivalent a dues tasses grans), més 125 grams (un envàs) de iogurt desnatat i 50 grams (una terrina petita) de formatge de Burgos.
 • Mig litre de llet semidesnatada o desnatada enriquida amb calci, més 50 grams (tres rodanxes) de formatge de barra baix en greix.
 • 400 centilitres (dues tasses mitjanes) de llet semidesnatada o desnatada enriquida amb calci, més un envàs de iogurt desnatat i 100 grams (quatre cullerades soperes) de formatge fresc tipus Quark.
 • En el cas que no sigui possible aconseguir els valors de calci recomanats per a l’embaràs per mitjà de la dieta, s’aconsella recórrer a suplements minerals. En cada cas, el metge n’indicarà les dosis apropiades.