Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Les llars sustentades per persones amb més de 65 anys van fer el 24% de la despesa total de les famílies espanyoles : Enquestades 1.200 persones més grans de 65 a 80 anys per conèixer les seves dificultats de consum

La capacitat econòmica, tecnològica i de mobilitat determina el consum de la gent gran

/imgs/20150301/Mtj-TP195.jpg

Envellir és un procés de la vida els resultats del qual depenen de diversos factors: l’estat de salut, les condicions econòmiques, la forma de vida, la tipologia de llar i, fins i tot, el nivell cultural i tecnològic de la persona en qüestió. No hi ha dues persones grans iguals.

Aquests individus formen un col.lectiu molt diversificat que creix a passos de gegant. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que, a mitjan segle, s’haurà duplicat la quantitat de persones més grans de 60 anys i, per primera vegada en la història, els qui depassin els 65 anys superaran en nombre els nens menors de cinc anys. Malgrat la seva importància, aquest col.lectiu percep que la societat li gira l’esquena massa sovint. Tanmateix, per construir un futur sostenible, és fonamental que la gent gran tingui un paper actiu en la societat. Així ho creuen experts com Alexandre Kalache, l’exdirector del programa d’Envelliment Actiu de l’OMS i qui, en l’actualitat, lidera diversos programes internacionals. Segons aquest especialista, la gent gran no suposa una càrrega econòmica; ben al contrari, poden exercir un paper positiu com a consumidors actius.

Per no perdre de vista aquesta població de futur, HISPACOOP (la Confederació Espanyola de Cooperatives de Consumidors i Usuaris a la qual pertany Fundació EROSKI) ha volgut conèixer les seves dificultats de consum en diverses àrees: l’alimentació i els béns diaris, la salut, l’habitatge i les seves despeses, l’oferta de transport i el lleure, l’equipament personal i les entitats financeres.

Per fer-ho possible, entre l’octubre i el novembre de l’any passat es van fer un total de 1.200 entrevistes a persones d’entre 65 i 80 anys, situades en el que avui dia s’anomena la golden age (de 65 a 75 anys) i la grey age (de 75 a 90 anys).

A més, es van organitzar tres reunions a Vitòria (zona nord), Madrid (zona centre) i Sevilla (zona sud) per aprofundir en la percepció sobre el consum i el marc general del procés d’envelliment de la gent gran. Cada grup estava integrat per homes i dones entre els 60 i els 75 anys de classe social mitjana.

Consum i envelliment

El consum de la població espanyola més gran de 65 anys no s’ha d’infravalorar. Les llars sustentades per persones més grans de 65 anys van efectuar, el 2013, una despesa mitjana de 23.236 euros. En total, més de 118 mil milions d’euros, que van suposar el 24% de la despesa total de les famílies espanyoles durant aquest any (un de cada quatre euros gastats a les llars espanyoles). Aquestes dades de l’Enquesta de Pressupostos Familiars de l’INE reflecteixen la importància del consumidor gran. Sobretot, si es té en compte l’evolució d’aquesta proporció, que ha passat de significar el 18% el 2007 al 24%.

/imgs/20150301/senior-comprando.jpg

I en què gasten les llars el sustentador principal de les quals és més gran de 65 anys? El 41% del seu pressupost domèstic està destinat a l’habitatge, l’aigua, l’electricitat, el gas i altres combustibles. El 17% va a parar als aliments i les begudes no alcohòliques. La resta es reparteix, per ordre, en diverses partides: transports; hotels, cafès i restaurants; mobiliari i equipament de la llar i altres despeses corrents de conservació de l’habitatge; salut; lleure, espectacles i cultura; comunicacions; begudes alcohòliques i tabac; i ensenyament.

La crisi també ha entrat de ple en aquestes llars. Les persones que van participar en les reunions de l’estudi perceben un empobriment generalitzat dels jubilats. Els últims anys, l’increment d’algunes partides pressupostàries domèstiques (subministraments bàsics de l’habitatge, medicaments a conseqüència de les retallades en els productes finançats per la Seguretat Social, etc.) ha fet que les persones de més de 65 anys, la font d’ingressos dels quals és la pensió de jubilació, s’hagin privat d’alguns productes o actes de consum, modificant els seus hàbits, aplicant mesures d’estalvi, a fi de cobrir les àrees que consideren fonamentals.

En general, la gent gran de 65 a 80 anys de l’enquesta reconeix que ha variat la seva visió del consum. El que més prioritza ara és la salut i la cura personal, com assegura un 65%. En segon lloc, el 53% esmenta l’alimentació i, en tercera posició, el 51% cita l’habitatge i els subministraments bàsics. A partir d’aquí, la importància que es dóna a altres àrees de consum cau de forma rellevant, encara que hi té una mica de visibilitat el lleure i el temps lliure.

Paginació dins d’aquest contingut

  •  No hi ha cap pàgina anterior
  • Ets a la pàgina: [Pàg.. 1 de 3]
  • Ves a la pàgina següent  »

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions