Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Guia de compra: xocolata : Tipus de xocolata i consells de tria i d'estalvi

Amb moderació i dins d'una dieta equilibrada, és possible assaborir-la; com més alt sigui el seu contingut en cacau, més saludable serà el bocí

Tipus de xocolata i consells de tria i d'estalvi

Qüestió de colors

/imgs/20130301/chocolate5.jpg
Segons el Codi Alimentari Espanyol, la xocolata es defineix com una barreja homogènia de cacau en pols o pasta de cacau i sucre polvoritzada, a la qual es pot haver afegit mantega de cacau. En qualsevol cas, ha de contenir, com a mínim, el 35% de components del cacau. Aquest és l’ingredient base de les xocolates i el que determina la qualitat organolèptica, nutricional i les qualitats saludables del producte. De fet, com més alt sigui el percentatge de cacau que conté la xocolata, millor és la qualitat. La barreja dels derivats del cacau amb sucre (i amb llet, segons la classe) dóna lloc als diferents tipus: negra (en les diferents proporcions de cacau), amb llet i blanca, principalment. Aquestes són les principals diferències entre els tipus de xocolates més comunes:

 • Negra. És el resultat de la barreja de la pasta i la mantega de cacau amb sucre, i és un dels més apreciats pel sabor amarg i pur. No s’hi afegeix cap altre producte tret d’algun additiu. Aquest tipus de xocolata ha de presentar com a mínim el 50% de pasta de cacau. A partir d’aquesta quantitat s’aprecia l’amargor del cacau. Els percentatges de 70%, 85% o 99% que figura en l’etiqueta de les xocolates negres fan referència també al contingut en pasta de cacau; com més quantitat, més amargor i més propietats saludables.
 • Amb llet. És el tipus més consumit per la població. És fruit de la barreja d’afegir llet (desnatada o sencera) i pasta de cacau. Així s’obté la xocolata amb llet popular (fina o extrafina). En aquest cas, la proporció de pasta de cacau ha d’estar per sobre del 25%.
 • Blanca. S’obté només a partir d’utilitzar mantega de cacau, un mínim d’un 20%, barrejada amb sucre, llet i additius. No conté pasta de cacau i per tant no disposa de les propietats antioxidants d’aquest component del cacau.
 • Amb fruites seques o amb cereals. Deriva d’una xocolata negra o amb llet a la qual s’han afegit entre un 8% i un 40% d’avellanes, ametlles, nous, pinyons o cereals torrats, sencers o trossejats.
 • Amb fruites. Procedeix d’una xocolata o xocolata amb llet a la qual s’han afegit entre un 5% i un 40% de fruites, senceres o trossejades, dessecades o confitades.

Anotacions per a estalviar

Buscar entre les ofertes que facin els fabricants (paquets multiestalvi, formats econòmics…) i comparar el que ofereixen unes marques de rajoles de xocolata enfront d’unes altres: triar marques blanques o combinar-les amb altres de fabricant permet reduir el pressupost que es destina a la compra. Per comprovar-ho, EROSKI CONSUMER ha fet una comparativa entre dues famílies tipus: la A, formada per 3 membres, i la B, per 6. Les dues segueixen una dieta equilibrada i practiquen esport de manera freqüent al llarg de la setmana. Per això, per determinar les quantitats de xocolata en cada cistell d’anar a comprar, s’han superat molt lleugerament les recomanacions de consum d’aquest aliment. El consum mensual es basaria en els estàndards més tradicionals per a la família A: xocolata amb llet, negra i blanca; i una mica menys per a la B: xocolata amb llet i ametlles, amb llet sense sucre i farcida de fruita. Segons aquests paràmetres, la família A compra al mes aproximadament 3 rajoles i la B, el doble: 6.

Una per una

Per a paladars ensucrats

/imgs/20130301/chocolate-lindt.jpg
Els amants de la xocolata en tots els vessants semblen dividir-se en dos bàndols: els qui embogeixen pel sabor dolç o els qui ho fan amb el toc amarg. Si atenem les quotes de mercat que tenen les rajoles, la xocolata amb llet s’emporta la medalla d’or; la negra, la de plata; i la de bronze aniria a parar a la xocolata blanca. La dolçor que té i el preu democràtic i assequible semblen ser-ne els responsables. La norma exigeix que les rajoles de xocolata amb llet tinguin un mínim de cacau del 25%. EROSKI Basic en té, per exemple, un mínim del 30%. Una altra proposta interessant per a paladars a qui agradin els sabors ensucrats és la xocolata doble de llet de Lindt amb farciment, òbviament de llet.

 • Preu per rajola (de 100 g i 150 g respectivament): entre 0,65 i 1,39 euros.
 • Preu per quilo: entre 4,33 i 13,90 euros
 • Preu per ració (20 g/4 unces): entre 0,08 i 0,27 euros.

Per a mestres xocolaters

/imgs/20130301/chocolate-seleqtia.jpg
L’altra cara de la moneda l’encarnen els qui senten més atracció pel veritable sabor del cacau, l’amarg. A mesura que augmenta el percentatge de cacau, creix també el toc d’amargor. De fet, el percentatge mínim de cacau que podem trobar imprès en les rajoles es refereix a la quantitat mínima de derivats d’aquesta llavor que conté el producte. Com més alt sigui el contingut de cacau, més qualitat tindrà la xocolata. La normativa exigeix en aquesta categoria un mínim de 35% de matèria seca total de cacau, però és freqüent trobar propostes que la superin. La xocolata negra de SeleQtia té un 85% de cacau i, per exemple, la xocolata de Pedro Mayo, un 62% de cacau.

 • Preu per rajola (de 100 g i 150 g respectivament): entre 1,35 i 1,95 euros.
 • Preu per quilo: entre 13,50 i 15,60 euros
 • Preu per ració (20 g/4 unces): entre 0,27 i 0,31 euros.

Per als nens

/imgs/20130301/chocolate-lacasitos.jpg
La blanca és, probablement, la primera amb què tot nen descobreix el món de la xocolata. Curiosament, la seva falta de color no és fruit de l’addicció de colorants, sinó que el blanc es deu a la falta de cacau en el producte, encara que porti mantega de cacau. Per la seva naturalesa, aquest tipus de xocolata és el més energètic de tots; això sí, les diferències no són notables, i és també molt dolça. Per exemple, una ració (uns 20 g, o en aquest cas, 6 unces) de la xocolata blanca EROSKI Basic aporta només 100 calories, assumible com a berenar pels més petits sempre que es consumeixi de manera ocasional i dins d’una dieta equilibrada. En el mercat abunden altres propostes ideades per a aquest públic infantil: xocolates amb galeta, neula, arròs inflat i fins i tot amb els mítics “lacasitos”, com la xocolata de LaCasa.

 • Preu per rajola (de 100 g i 150 g respectivament): entre 0,59 i 1,13 euros.
 • Preu per quilo: entre 7,87 i 11,30 euros
 • Preu per ració (20 g/4 unces): entre 0,15 i 0,22 euros.

Per als “sense”

/imgs/20130301/chocolate-eroski.jpg
En l’actualitat, les varietats de xocolates són molt àmplies. Una de les que han sorgit recentment és la xocolata sense sucre. Els fabricants han desenvolupat xocolates amb ingredients alternatius al sucre. En la majoria de casos es tracta de barreges d’edulcorants no calòrics o menys energètics que el sucre, com ara els polialcohols (maltitol, eritritol, sorbitol, etc.) i l’estèvia . En aquests casos, tant el contingut calòric com el de sucres és més baix, per la qual cosa sovint són productes destinats a la població que controla la ingesta de calories i/o sucres. És el cas de les persones amb excés de pes, i també amb diabetis. És important ressaltar que la xocolata sense sucre mai no s’ha de considerar un aliment de “lliure consum” o “baix en calories”, ja que malgrat contenir menys sucre, segueix aportant una bona quantitat de calories per ració. Dos exemples: la xocolata negra sense sucre d’EROSKI o la de Nestlé.

 • Preu per rajola (les dues de 125 g): entre 1,39 i 1,69 euros.
 • Preu per quilo: entre 11,12 i 13,52 euros
 • Preu per ració (20 g/4 unces): entre 0,22 i 0,27 euros.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions