Sota la Lupa: Flora Fibra 75% Blat et cuida el cor

Aquesta galeta fa servir com a reclam uns suposats beneficis per a la salut cardiovascular. El missatge es reforça amb altres missatges destacats com l’aportació de fibra o el tipus de greix que utilitza; tot i això, no és millor que altres galetes que podem trobar al mercat.
1 Febrer de 2022

Sota la Lupa: Flora Fibra 75% Blat et cuida el cor

Ni cuida el cor ni ho pot suggerir

Aquestes galetes es promocionen amb l’eslògan “Et cuida el cor”. Aquest missatge es reforça amb imatges gràfiques com el logotip en forma de cor i el cor encunyat en la galeta. La capacitat per a “cuidar el cor” és una declaració de propietat saludable, ja que ens dona a entendre que hi ha una relació entre aquest aliment i la salut. Aquest tipus de declaracions només es poden fer si estan autoritzades prèviament per la Comissió Europea i, a més, si l’aliment compleix les condicions que exigeix cada declaració. En aquest cas, la declaració “cuidar el cor” com a tal no la recullen les autoritzacions, però es pot interpretar com a equivalent a “contribuir al funcionament normal del cor”. Aquestes galetes no compleixen els requisits per a poder incloure aquest missatge, ja que per a fer-ho l’aliment ha de ser font d’àcids grassos omega-3 i indicar-ne la quantitat en l’etiquetatge nutricional, cosa que aquest producte no fa.

Si busquem fibra, hi ha opcions més bones

Els missatges de “fibra” i “font de fibra” es consideren una declaració nutricional que es pot fer si l’aliment conté almenys 3 g de fibra per cada 100 g. Aquest producte ho compleix, ja que n’aporta 5 g/100 g. La major part de la fibra procedeix del segó que s’hi afegeix com a ingredient, ja que no utilitza farina integral i la refinada té un contingut de fibra menor.

La ració recomanada pel fabricant (40 g) aporta 2 g de fibra. En podem obtenir la mateixa quantitat amb 15 g d’ametlles o cigrons o amb una poma petita, amb l’avantatge que aquests aliments no aporten sucres lliures.

El percentatge de blat tampoc no marca la diferència

L’envàs destaca en lletres grans que conté un 75% de blat. Aquesta quantitat no és un element diferenciador, ja que és molt similar al que aporten les galetes Maria d’aquesta marca i d’altres. El 68,5% del blat està en forma de farina refinada i el 6,5% restant, prové del segó de blat.

I més declaracions de salut: els greixos

Aquestes galetes incorporen més missatges relacionats amb la salut, com aquest: “Substituir greixos saturats per greixos insaturats en l’alimentació contribueix a mantenir uns nivells normals de colesterol”. Per poder fer aquesta declaració, el 70% dels àcids grassos d’aquest aliment han de ser insaturats i aquests han d’aportar més del 20% del valor energètic del producte. Aquestes galetes aporten 11,4 g de greixos insaturats, això suposa un 88% dels greixos i un 24% del valor energètic del producte, per tant compleix amb les condicions per a poder fer aquesta declaració.

La ració recomanada pel fabricant (40 g) aporta 4,6 g de greixos insaturats. Podem obtenir la mateixa quantitat de greixos insaturats menjant-nos 8 g de nous (2 unitats), 5 g d’oli d’oliva (mitja cullerada) o 50 g d’alvocat, amb l’avantatge que aquests aliments són saludables íntegrament i no aporten nutrients insans com els sucres lliures.

Per què no són més saludables que altres galetes?

La resposta és clara: pels ingredients que tenen i pel perfil nutricional. El 68,5% d’aquest aliment el constitueix la farina refinada, que aporta fonamentalment midó, un hidrat de carboni complex de fàcil digestió que es transforma ràpidament en glucosa (un sucre simple).

El segon ingredient en pes és el sucre, que aporta la major part dels 19 g de sucres simples que es reflecteixen en l’etiquetatge nutricional. La resta procedeixen de l’extracte de malt d’ordi i una altra petita part és la lactosa del sèrum i de la llet desnatada en pols. Un contingut de sucre de 19 g per 100 g d’aliment és molt elevat, ja que la majoria són sucres lliures i les autoritats sanitàries recomanen limitar-ne el consum a un màxim de 25 g al dia. És una quantitat similar a la de qualsevol galeta Maria. La ració recomanada pel fabricant, 40 g de galetes, aporta 7,6 g de sucre. Gairebé una cinquena part del producte és sucre i aporta el 18% del valor calòric del producte.

L’oli de gira-sol alt oleic suposa l’11,5% de l’aliment i aporta la pràctica totalitat dels 13 g de greix de les galetes. Aquest ingredient és un oli vegetal refinat que procedeix de llavors seleccionades per l’alt contingut en aquest àcid gras, que pot arribar a ser del 80%. Això li atorga bones propietats per al fregit, perquè resisteix millor les temperatures altes sense deteriorar-se. Nutricionalment, però, aquest oli no és comparable amb el d’oliva verge, ja que no té els compostos bioactius beneficiosos per a la salut i característics d’aquest oli.

El segó de blat s’hi afegeix en quart lloc per a incrementar el contingut en fibra de l’aliment i suposa el 6,5% del pes. La resta són ingredients presents en menor proporció utilitzats amb una funció tecnològica, però no suposen aportacions nutricionals significatives.

Conclusió

És una galeta molt similar a d’altres que podem trobar al mercat. Té un alt contingut en sucre. La presència de fibra i greixos insaturats no fa que sigui un aliment saludable. Segons el sistema de valoració proposat per l’OMS, cap galeta –aquesta tampoc– es podria anunciar per als nens pel mal perfil nutricional que tenen. El preu és un 380% superior al d’una galeta Maria integral, que té un perfil nutricional similar.

Nutri-Score

Aquest aliment puntua en tots els components considerats negatius pel sistema Nutri-Score: energia, greixos saturats, sucres i sal. Els nutrients que qualifiquen positivament –fibra i proteïnes– fan que en millori la qualificació, però no són suficients per a compensar el factor negatiu.