Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: No tots els olis són iguals

SÓN ELS PROTAGONISTES DEL PICA-PICA ENTRE HORES, PERÒ NO TOTS ELS "SNACKS" SÓN IGUALS. CONVÉ CONÈIXER LES SEVES CARACTERÍSTIQUES PER A PODER FER LA MILLOR TRIA, ESPECIALMENT PEL QUE FA ALS INGREDIENTS QUE CONTENEN O A L'APORTACIÓ D'ENERGIA O DE SAL.

No tots els olis són iguals

/imgs/20190501/GettyImages-758530043.jpg

Encara hi ha moltes persones que pensen que el greix és perjudicial, però la veritat és que el nostre organisme necessita aquest nutrient per a funcionar amb normalitat. Així, en comptes de fugir-ne, hauríem de considerar el tipus de greix i en quina quantitat es troba en l’aliment. Des del punt de vista nutricional, no tots els greixos són iguals, per la qual cosa els seus efectes sobre la salut depenen de les característiques químiques (per exemple, de la longitud i del grau de saturació dels seus àcids grassos majoritaris).

En el cas que ens ocupa, trobem que els snacks analitzats van ser elaborats amb oli de blat de moro (Lay’s 3D’s Bugles, Cheetos Pelotazos, Cheetos Gustosines, Cheetos Pandilla i Lay’s Poppables, tots de Pepsico) i amb oli de gira-sol (normal o alt oleic), com és el cas de Mios!, Risketos i Triskys, de Risi, Snatt’s Natuchips, de Grefusa, i Texas Eroski Sannia. Aquests olis no es poden qualificar d’insans, així que en aquest sentit no ens hauríem de preocupar. Quan llegim en l’etiquetatge “oli de gira-sol” o “oli alt oleic” no ens hem de preocupar: no es poden qualificar d’insans.

Com indica el seu nom, l’oli de gira-sol alt oleic es caracteritza per contenir una proporció elevada d’un àcid gras monoinsaturat anomenat àcid oleic (al voltant d’un 80 %). A més, a diferència d’altres de semblants, té una proporció baixa d’àcids grassos poliinsaturats, i això fa que sigui més estable a l’escalfament, de manera que durant aquest procés es generen menys compostos indesitjables (potencialment perillosos o que aporten sabors estranys i de ranci). Aquests avantatges expliquen que algunes marques en destaquin la presència, com es fa en els envasos de Texas Eroski Sannia o Mios!, per posar-ne només dos exemples.

L’altre aspecte que hem de tenir en compte pel que fa al greix és la quantitat en què es troba present. Això es deu sobretot que és el nutrient que aporta més calories (9 kcal per cada gram), així que té un pes notable sobre l’aportació energètica dels aliments. De fet, entre els analitzats hi ha una relació directa entre la quantitat de greix i l’aportació energètica.

Dit d’una altra manera: els aperitius que tenen més proporció d’aquest nutrient són els que proporcionen més calories. Per grups, destaca el de snacks de blat de moro fregit destinat a adolescents i adults com el que presenta els valors més alts de greix i calories.

Si considerem els productes de manera individual, destaquen Risketos (amb un 35,5 % de greix i una aportació de 556 kcal per cada 100 g), Fritos (amb un 30 % de greix i 526 kcal per cada 100 g) i Jumpers (amb un 28 % de greix i 545 kcal per cada 100 g). En l’extrem oposat hi ha Lay’s al Forn (amb 13,2 % de greix i 439 kcal/100g) i Guspitos Eroski (amb 9,9 % de greix i 417 kcal/100g).

Cal assenyalar que els efectes de l’alimentació sobre la salut no es poden simplificar com una mera suma i resta de calories, ja que hi influeixen molts altres aspectes, com el tipus d’aliment del qual provinguin. Però no hem d’oblidar que una aportació excessiva d’energia (per sobre de les nostres necessitats personals) pot contribuir a augmentar el risc de patir sobrepès o obesitat.

COM ES FAN?

Per a elaborar els snacks al forn (com els que hem inclòs en el grup de snacks infantils) s’introdueixen els ingredients (per exemple, sèmola de blat de moro) en una extrusora en la qual s’apliquen condicions d’alta pressió i temperatura. Quan el producte surt a l’exterior, experimenta un canvi brusc d’aquestes condicions i s’expandeix, alhora que passa per un motlle on adquireix la forma desitjada. Després es fica al forn per a reduir-ne la humitat i aconseguir que la textura sigui cruixent i, finalment, es ruixa amb oli i les aromes desitjades. Els snacks fregits (dirigits al públic adolescent i adult) s’elaboren a partir d’una massa fina formada per una barreja de matèries primeres diferents (per exemple, sèmola de blat de moro, flocs de patata, etc.).

Aquesta massa s’introdueix en una extrusora, així s’evita que s’expandeixi. Quan surt, se li dona la forma desitjada i s’asseca. Després es fregeix i, finalment, s’hi afegeixen sal i aromes, si es vol. Els nachos es fabriquen a partir d’una massa obtinguda gràcies a la mòlta de grans de blat de moro cuits. Aquesta es lamina per a tallar-la en trossos i donar-li la forma desitjada. Després, aquestes porcions, generalment triangulars, es passen per un forn de foc directe per a eliminar-ne la humitat i, finalment, es fregeixen i condimenten al gust.

MILLOR UNA RACIÓ... QUE TOTA LA BOSSA*

Els més calòrics (kcal/30g)

  • Riskettos Risi: 167
  • Jumpers: 164
  • Gublins Barbacoa Grefusa: 160

Els menys calòrics (kcal/30g)

  • Eroski Guspitos: 125
  • Lay’s al Forn: 132
  • Snatt’s Natuchips Tomàquet, Formatge…: 137

*Calories per cada 30 g de ració. Si es pren una bossa sencera -que és massa freqüent si estem al sofà-importa poc que els snacks siguin menys calòrics. L’aportació calòrica excediria la ingesta recomanada.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions