MANUAL DE LA VIDA MODERNA

MANUAL DE LA VIDA MODERNA

O com moure's per aquest món canviant i que tendeix al "verd".
1 Maig de 2019

MANUAL DE LA VIDA MODERNA

QUANT CONTAMINA EL MEU MENJAR? Proposen una etiqueta que mesuri l’impacte de cada aliment.

/imgs/20190501/GettyImages-83661255.jpg

Abans d’arribar a la nostra taula, cada producte que consumim deixa la seva petjada en el medi ambient: la seva producció, envasament, distribució… Cada part del procés genera gasos d’efecte d’hivernacle a l’atmosfera. Un estudi recent de la Universitat d’Alcalá de Henares va calcular la petjada de carboni que ocasiona la producció dels aliments més consumits a Espanya. Segons les seves dades, fabricar, per exemple, un litre d’oli d’oliva equival a l’emissió de 1,32 kg de CO2. El tipus d’envàs també hi incideix de manera especial: el vidre implica una petjada de carboni 66,6% superior a l’envàs de llauna. Per a impulsar el consum responsable, els investigadors de l’estudi proposen crear una etiqueta verda en la qual s’indiqui l’impacte sobre el medi ambient de cada producte.

EL PERILL D’ABUSAR DE LES BEGUDES ENSUCRADES

/imgs/20190501/GettyImages-1042674910.jpg

Sabem que són enemigues d’una dieta saludable i que es relacionen directament amb malalties com l’obesitat i la diabetis de tipus 2, però, per primera vegada, un estudi ha connectat el seu consum amb un risc més alt de mortalitat prematura. Segons un grup d’investigadors de la Universitat de Harvard, el risc de mort per malalties cardiovasculars i, en menor manera, per càncer, augmenta en proporció al consum de begudes ensucrades com ara refrescos i begudes isotòniques. Així, com més freqüent sigui el consum, més risc es corre: si beure d’un a quatre refrescos al mes augmenta el perill de mort prematura en un 1%, prendre’n dos a la setmana eleva el risc en un 6%, i consumir-ne dos o més cada dia el dispara al 21%. De la mateixa manera, aquest últim grup presenta un 31% més de risc de defunció prematura per malaltia cardiovascular que aquells que consumeixen aquestes begudes amb poca freqüència. L’estudi, que va analitzar l’estil de vida i de salut de més de 80.600 dones i 37.700 homes al llarg de 35 anys, va concloure també que el perill d’una defunció primerenca relacionada amb aquestes begudes ensucrades és més pronunciat entre les dones que no entre els homes. Per això, el més recomanable és substituir-les per un consum habitual d’aigua.

RESTAURANTS SENSE SOBRES. Catalunya obligarà els establiments a oferir envasos gratis per a emportar-se les restes del menjar

/imgs/20190501/GettyImages-693684661.jpg

Cada any es malbaraten 1.300 milions de tones d’aliments arreu del món. Per lluitar contra aquesta xacra econòmica i mediambiental, la Generalitat de Catalunya treballa en una norma que obligarà l’hostaleria a oferir gratis als seus clients envasos biodegradables i reutilitzables per a emportar-se les sobres. Aquesta llei inclou els banquets de més de 100 persones. Els locals que ho incompleixin podran rebre una multa d’entre 150 i 2.000 euros.

ALIMENTS AMB ORIGEN INCERT. La llei no obliga a declarar la procedència dels processats

/imgs/20190501/rec-GettyImages-121797904.jpg

Anxoves del Cantàbric que venen del Marroc i s’envasen a Madrid, mels locals barrejades amb d’altres de la Xina o pebrots que no informen de l’origen perquè es venen trossejats i congelats. Són aliments que emmascaren l’origen gràcies a una llei comunitària que només obliga a informar de la procedència dels aliments frescos, i no dels processats. La campanya #EatOriginal, que té el suport de diverses organitzacions de consumidors europees, demana a Twitter un canvi legal que aporti més transparència sobre l’origen dels productes processats industrialment.

Melodies per a evitar el metge

ESCOLTAR MÚSICA, LA MILLOR RECEPTA. Beneficis per a la salut

/imgs/20190501/rec-GettyImages-200568389-001.jpg

El plaer d’una bona melodia pot ser comparable al que s’experimenta amb el menjar o el sexe. Científics canadencs van concloure que la música agradable ajuda el cervell a alliberar dopamina, un neurotransmissor relacionat amb el plaer. Però els seus beneficis no es queden aquí: són moltes les proves que relacionen la música amb la salut. Un estudi alemany va determinar que les cançons afecten la freqüència cardíaca i redueixen l’ansietat, i les últimes recerques vinculen la música amb l’aprenentatge. Segons un professor de la Universitat Simon Fraser del Canadà, 9 de cada 10 alumnes de preescolar que van participar en un programa d’educació amb música van demostrar millores en l’expressió oral, enfront d’un grup de nens que van seguir un programa semblant però que no en tenia.

EL FUTUR DEL TALL DE PROVETA. La carn artificial neix com una alternativa sostenible que podria contribuir a pal·liar la fam

/imgs/20190501/GettyImages-130895912.jpg

Diverses recerques fetes al Regne Unit i als Estats Units han pogut obtenir hamburgueses de boví i nuggets de pollastre a partir de cèl·lules mare d’animals, amb un gust molt semblant al de la carn real. Segons l’Adam Smith Institute (Regne Unit), canviar la manera en què es produeix la carn podria reduir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle en un 96% i alliberar fins al 99% de la terra que es fa servir per al bestiar arreu del món. Amb temps, asseguren, serà més barata que la carn real, encara que la primera hamburguesa sintètica va costar més de 200.000 lliures el 2013.

ELS OCELLS MIGRATORIS TORNEN CADA VEGADA MÉS AVIAT

/imgs/20190501/GettyImages-543126837.jpg

Un estudi d’investigadors europeus i canadencs, fet des de fa 60 anys sobre gairebé 200 espècies d’ocells migratoris, ha confirmat que la majoria abandona les seves llars una setmana abans del que és habitual, a causa de l’augment de les temperatures que provoca el canvi climàtic. A Espanya, algunes espècies com la cigonya blanca o l’oreneta comuna opten cada vegada més per no emigrar i capejar les baixes temperatures a la conca mediterrània o al sud del país.

LES BOTIGUES EN LÍNIA NO PASSEN LA PROVA.

/imgs/20190501/GettyImages-972721782.jpg

El 60% dels comerços virtuals proporcionen preus erronis i informació poc clara sobre ofertes especials, segons una anàlisi de la Comissió Europea. Després d’un estudi de 560 e-commerces, la institució ha revelat que la majoria no respecta les normes europees de protecció del consumidor.