Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

VIATJAR SEGURS AMB NENS : "QUANT FALTA PER ARRIBAR?"

MOURE'S EN FAMÍLIA ÉS UNA AVENTURA. RESULTA UNA MICA DIFÍCIL -LA PACIÈNCIA DEL PROGENITOR MÉS TRANQUIL ES POSA SEMPRE A PROVA- I, DE VEGADES, NI ELS GRANS SABEN DE QUINA MANERA DEUEN I PODEN VIATJAR ELS PETITS. PERQUÈ LA SEVA SEGURETAT SIGUI EL PRIMER, POSA EN PRÀCTICA AQUESTES INDICACIONS.

/imgs/20190501/GettyImages-926870018.jpg

Circular per l’autovia amb les quatre finestretes del cotxe baixades per la calor sufocant en ple agost. Els quatre nens als seients del darrere, el maleter ple, a punt de rebentar, i sense pràcticament visibilitat al retrovisor central. La baca amb les bicis i la tele sota els peus. Aquesta imatge típica de la nostra infància al començament de les vacances d’estiu ja s’ha quedat enrere.

Avui dia, viatjar amb nens així seria impensable. Sobretot per seguretat: els menors de 12 anys han d’anar amb un sistema de retenció infantil. Però també perquè hi ha vida més enllà de l’automòbil per a desplaçar-se en viatges, curts i llargs, fins i tot amb nadons. Sigui com sigui el mitjà de transport triat, el que importa és que els menors viatgin còmodes i segurs. Com es pot aconseguir? Vegem el que es requereix per a cada mitjà de transport.

EL PREFERIT: EL COTXE.

/imgs/20190501/GettyImages-567864655.jpg

Aquest estiu, a les carreteres espanyoles hi haurà prop de 90 milions de desplaçaments. En molts d’aquests hi aniran nens. La Direcció General de Trànsit (DGT) recorda que en els vehicles de fins a nou places, si els petits mesuren menys d’1,35 metres, hauran d’anar als seients del darrere i fer servir un sistema de retenció infantil (SRI) homologat i adaptat a la seva talla i pes. La normativa permet tres excepcions: quan el vehicle no disposi de seients del darrere, quan aquests estiguin ocupats per altres menors o quan no sigui possible instal·lar-hi un sistema de retenció.

“Les cadires infantils són la millor vacuna”, defineixen Fundació Mapfre i la Federació d’Associacions de Matrones d’Espanya en la guia Nadons i nens segurs al cotxe. L’ús de cadires per a automòbils redueix en un 75% les morts i en un 90% les lesions, segons la DGT. I els danys no són menors: fins a 2 anys, els més freqüents afecten el coll; entre 2 i 4 anys, el cap; i de 4 a 10 anys, l’abdomen. “La majoria dels pares i les mares asseuen els fills en sistemes de retenció. El que preocupa és que dues de cada tres cadires es fan servir de manera incorrecta”, adverteix la guia.

Instal·lar un seient infantil mirant cap enrere en un lloc amb coixí de seguretat frontal actiu o subjectar la cadira deixant massa espai constitueixen alguns dels errors més freqüents. El Col·legi Professional de Fisioterapeutes de la Comunitat de Madrid, en la seva campanya “12 mesos, 12 consells de salut”, aborda una sèrie de recomanacions. Entre aquestes, fer servir un reposacaps situat a l’altura adequada i col·locar accessoris a les cadires per a evitar males posicions del cap quan es quedin adormits.

És fonamental que viatgin amb cinturons ajustats a la talla i la mida del nen “evitant que quedi poc subjecte o, per contra, que el cinturó exerceixi massa pressió”, matisa José Santos, el seu secretari general. Això inclou evitar col·locar-los amb roba molt voluminosa, perquè poden lliscar amb facilitat en cas d’impacte. A més, les cadires de tipus ou (grup 0) no són aconsellables per a trajectes llargs: passar-hi massa temps pot ser perjudicial per a la columna.

EN TRAJECTES BREUS: TAXI O VTC.

Per a anar a l’aeroport o moure’s per la ciutat, el taxi o un vehicle de turisme amb conductor (VTC) és una opció. Amb nens? També. Si fan menys d’1,35 metres, poden anar per carretera urbana sense SRI, però als seients posteriors. Si, per contra, se circula per carretera, el menor està obligat a anar amb cadira. Si no hi va, tu seràs el seu responsable legal i al taxista se li immobilitzarà el vehicle fins que disposi del SRI.

Mikel Garrido, president de l’Associació Nacional de Seguretat Infantil, recomana indicar en la petició a la companyia que es viatja amb un menor i que es requereix d’una cadira. Però no totes ho fan. “Els VTC han sabut diferenciar-se. Com que fan servir els seus cotxes particulars, si necessites cadires, busquen per ràdio el VTC més pròxim que tingui SRI adaptat a aquests menors i hi envien aquest cotxe”, apunta.

AMB LA CASA A SOBRE: EN AUTOCARAVANA

Conèixer el món amb la casa a coll és una alternativa vacacional estupenda per a les famílies. I la normativa per a les autocaravanes és la mateixa que per als turismes convencionals: els menors de 12 anys i d’alçada inferior a 1,35 m hauran d’anar asseguts a les places del darrere amb la cadira infantil que correspongui al seu pes i edat.

A més, les furgonetes de tipus camper (amb l’interior homologat com a habitatge) fabricades a partir de novembre de 2014 resulten més segures per als nens, perquè han de portar almenys dues places amb sistema ISOFIX per a poder muntar-hi cadires infantils de forma còmoda i segura, un aspecte obligatori del qual es lliuren les autocaravanes: estan homologades com a vehicles especials M1.

COM PODEM TRIAR LA CADIRA INFANTIL PER AL COTXE

/imgs/20190501/GettyImages-760281741.jpg

Una cadira homologada ha de portar a la part del darrere una etiqueta taronja que indiqui la norma de referència. Tria sempre les més recents. Actualment són la i-Size (ECE R129) o l’ECE R44/04. Cada sistema indica l’alçada i el pes (mínim i màxim) dels qui la poden fer servir, a més que s’hi afegeix una nova prova de xoc lateral i fa servir la subjecció ISOFIX, que simplifica la instal·lació.

GRUP 0 i 0+

 • De 0 a 13 kg.
 • De 40 a 85 cm (i-Size).
 • Fins a un any.

Han de viatjar en cabassos de seguretat (ous) en sentit contrari a la marxa o en cabassos homologats instal·lats al llarg dels seients posteriors, en posició transversal a la marxa i amb el cap a la part central del vehicle.

GRUP I

 • De 9 a 18 kg.
 • Des de 8 mesos fins a 3-4 anys.
 • De 45 a 105 cm (i-Size).

Es recomana col·locar-los contramarxa el màxim temps possible, sempre que l’estat físic de l’infant ho permeti.

GRUP II

 • De 15 a 25 kg.
 • Des de 3 anys fins a 7.

El nen o la nena ha d’anar al seient del darrere, preferiblement darrere de l’acompanyant del conductor, amb el cinturó de seguretat ben ajustat: la banda diagonal ha de passar per sobre de la clavícula i sobre l’espatlla sense tocar el coll, mentre que l’horitzontal anirà tan baixa com sigui possible, sobre els malucs i les cuixes, i mai sobre l’estómac.

GRUP III

 • De 22 a 36 kg.
 • Des dels 6 anys fins als 12.

El nen va als seients del darrere en un coixí elevador amb suport o sense. S’aconsella que sigui amb suport fins que el menor mesuri més de 1,25 metres.

ELEVADOR

 • A partir d’1,35 m, el nen pot anar sense elevador, però es recomana que el faci servir fins als 1,50 m.

El cinturó s’ha d’ajustar correctament: ha de passar per sobre de la pelvis, la part mitjana de l’estèrnum i la part mitjana de la clavícula, sempre evitant que quedi per sobre de l’estómac o massa prop del coll. Si la banda de l’espatlla toca el coll o passa sota el mentó, el nen ha de continuar fent servir elevador.

Fonts: DGT i Fundació Mapfre.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions