Net sobre net

Les bosses reutilitzables que s'utilitzen per transportar aliments s'han de netejar a fons de forma regular per evitar que s'hi acumulin patògens
1 Juliol de 2013
Img alimentacion 5 listado

Net sobre net

/imgs/20130701/bolsa1.jpg
A la cua del supermercat, a la parada de l’autobús, penjades de l’espatlla… Es miri per on es miri, sempre hi ha una bossa reutilitzable arreu del carrer. El seu ús s’ha generalitzat. És un gest responsable per al medi ambient, però que pot comportar riscs de seguretat alimentària si no es prenen certes precaucions. Bacteris procedents de productes crus, com carn i peix, poden créixer i contaminar altres aliments amb els quals entren en contacte. Per tant, si aquestes bosses no es netegen de manera periòdica, cada vegada que es vagi a comprar, hi ha la possibilitat que els aliments estiguin guardats en bosses amb patògens com salmonel.la o E. coli. Per evitar-ho, els experts aconsellen rentar-les a fons de manera que s’hi impedeixi l’acumulació de patògens.

El Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí va engegar una campanya institucional (2010-2011) per reduir el nombre de bosses de plàstic d’un sol ús amb la finalitat de reduir-ne el rebuig per part dels consumidors. Molts no ens havíem parat a pensar en un detall: si les fan servir per guardar aliments, poden ser un caldo de cultiu per als bacteris. Tot això ho confirma un estudi elaborat per la Universitat d’Arizona i la Universitat Loma Linda de Califòrnia el 2011.

Segons aquest treball, el risc es va trobar, sobretot, en els bacteris coliformes, incloent-hi E. coli, detectats a l’interior de les bosses en nivells importants per a provocar malalties. L’estudi titulat “Avaluació de la contaminació creuada de productes alimentaris en bosses reutilitzables” coincideix amb una altra recerca feta per l’Hospital de Washington, en la qual es conclou que si no es renten les bosses reutilitzables, els patògens creixen i es multipliquen. El problema s’agreuja si es deixen les bosses al cotxe, on les temperatures interiors es converteixen en un aliat important dels patògens. Per als experts, si es vessa suc de carn de pollastre cru a la bossa, al cap de 10 hores s’hauran desenvolupat milers de cèl.lules de bacteris.

Amb tota la seguretat

No ens hem d’alarmar. De fet, són necessàries més recerques per comprovar el risc bacterià real d’aquest tipus de bosses i per identificar amb més precisió quins són els principals patògens associats; però sí que és recomanable adoptar una sèrie de consells perquè l’ús d’aquest tipus de bosses tingui la màxima seguretat possible:

  • Separar els aliments crus de la resta i ficar-los en bosses diferents o bé utilitzar una bossa de plàstic petita de manera que quedin separats de la resta.
  • No utilitzar les bosses per a objectes no alimentaris, com detergents o llibres.
  • Evitar l’emmagatzematge de les bosses als cotxes durant molt de temps.
  • Rentar les bosses amb freqüència i assegurar-se que estan eixutes del tot abans de tornar-les a utilitzar.
  • Desar les bosses lluny de fonts de contaminació, com animals domèstics o productes químics.

Aquestes mesures són útils per reduir la concentració d’agents patògens i lluitar contra la contaminació creuada en els aliments per mitjà de les bosses reutilitzables.

El carret més segur

/imgs/20130701/bolsa2.jpg
Durant la compra, cal fixar-se en els detalls que afecten la seguretat dels aliments, ja que no tots necessiten les mateixes cures. Els aliments crus o refrigerats exigeixen més mesures de prevenció que els aliments que no necessiten fred, com ara llet o sucs, llaunes o ampolles de begudes i conserves. Perquè els aliments crus i refrigerats no es facin malbé, s’han de posar una altra vegada a la nevera en un termini inferior a l’hora i mitja. És poc probable que els congelats en aquest termini es descongelin de forma completa, per això es poden fer servir bosses isotèrmiques a fi d’evitar-ho. Un ordre lògic per fer la compra seria: aliments que no necessiten refrigeració, seguits d’aliments refrigerats i, finalment, aliments congelats. Si es guarden aquests dos grups tan junts com sigui possible, el fred es conserva durant més temps ja que el contacte amb l’aire calent és inferior.