Analitzades 16 aplicacions mòbils gratuïtes relacionades amb el control de pes i els hàbits alimentaris

Aplicacions per al control de pes: útils per fer un diari de la dieta però no per establir pautes dietètiques

Aquestes apps són només eines de suport, no han de substituir la feina professional de nutricionistes o endocrins
1 Juliol de 2013
Img tema de portada listado

Aplicacions per al control de pes: útils per fer un diari de la dieta però no per establir pautes dietètiques

/imgs/20130701/tema1.jpg
Cada 16 segons, cinc milions d’usuaris descarreguen una app als seus telèfons o tauletes. No hi ha dubte que el present i el futur és mòbil. Allà on anem, volem estar connectats.

Aquesta gran evolució cap a la tecnologia mòbil no ha evitat, però, que canviï l’interès de les persones per mantenir-se en forma, aprimar-se o cuidar els hàbits alimentaris. Aquests conceptes troben també la seva plasmació en l’univers tecnològic: hi ha una sèrie d’aplicacions per a mòbils d’última generació (telèfons gratuïts), algunes gratuïtes i d’altres de pagament, amb aquest objectiu.

EROSKI CONSUMER parteix de la base que aquestes aplicacions no poden substituir la figura d’un nutricionista o especialista en endocrinologia, però sí que poden servir de certa ajuda i assessorament. Per això, hem volgut conèixer-les a fons i estudiar les funcionalitats de 16 aplicacions gratuïtes relacionades amb el foment i el control dels hàbits alimentaris. Són Calorie Counter by FatSecret, Shape Up Club, Weigh What Matters, Calorie Counter by CalorieCount.com, Calorie Counter-MyFitness Pal, Libra-Gestor de Peso, Fitbit, Dietas para Adelgazar, Dieta Asistente-Perder Peso, Diet Point.Español, DailyBurn Tracker, La Dieta del Bocadillo, Tu Peso Ideal, Noom Weight Loss, 40.30.30 i iPesoCorporal.

Com es va fer

Tres criteris van fonamentar que aquestes 16 aplicacions formessin part de l’estudi: que fossin gratuïtes (sempre se’n va analitzar la versió lliure), populars (es va fer un monitoratge del que es comentava als mitjans de comunicació virtuals i blogs, i també es van mesurar les valoracions de les persones que les van descarregar de Google Play i d’Apple Store), el nombre de descàrregues fetes a Espanya i que fossin compatibles amb els sistemes operatius iOS i Android.

En la investigació es va comptar amb la col.laboració d’experts nutricionistes d’EROSKI CONSUMER i de la investigadora en l’àmbit de la Psicologia Clínica i les Noves Tecnologies Cristina Botella. Així mateix, en van proporcionar informació valuosa la Societat Espanyola per a l’Estudi de l’Obesitat (SEEDO) i The App Date, el punt de trobada sobre aplicacions per a mòbils que se celebra a Espanya cada mes.

Totes les prestacions ofertes per les diferents aplicacions es van classificar en cinc fases fonamentals: el pretest, la pauta dietètica, el registre dels aliments i exercicis, el control dels progressos i la motivació i consells alimentaris. D’aquesta manera, es va poder elaborar un rànquing.

El primer lloc del podi el va ocupar Calorie Counter-MyFitness Pal amb 7 punts; el segon, Fitbit amb 6,9 punts; i el tercer, Calorie Counter by Caloriecount.com, amb una puntuació de 6,2 punts.

D’altra banda, quatre de les 16 aplicacions analitzades es van retirar del rànquing general per donar l’opció de fer dietes miracle, però no es van eliminar completament de l’anàlisi: Diet Point.Español, Dieta Asistente-Perder Peso, Dietas para Adelgazar i La Dieta del Bocadillo.

Recomanació bàsica: professionals qualificats

El primer consell que hauria de donar qualsevol d’aquestes aplicacions hauria de ser el de consultar el metge, ja que tota pauta dietètica ha d’establir-la un professional qualificat convenientment.

Durant l’anàlisi, EROSKI CONSUMER va comprovar que només la meitat de les aplicacions feien aquesta recomanació (Calorie Counter by FatSecret, Weigh What Matters, Calorie Counter by Caloriecount.com, Calorie Counter-Myfitness Pal, Fitbit, Diet Point.Español, DailyBurn Tracker i 40.30.30). En Tu Peso Ideal, tot i no trobar aquest consell, sí que s’indicava expressament que no s’havia d’utilitzar com a substitut d’assessorament professional.

Trobar aquesta recomanació va ser complicat, fins i tot va caldre explorar en les FAQ i en els termes d’ús (sempre que hi havia un accés directe des de l’aplicació). No serveix de res que la recomanació sigui al lloc més insospitat i escrit amb una lletra molt reduïda.

El diagnòstic

Quan algú està interessat a controlar el pes i a seguir uns hàbits alimentaris saludables, és fonamental fer un diagnòstic previ que avaluï el seu estat nutricional i el seu estil de vida. EROSKI CONSUMER considera necessari que aquestes aplicacions facin un mínim de preguntes i estimacions per identificar el problema: les dades personals per a l’avaluació del pes, l’estat de salut i l’estil de vida.

En aquest sentit, l’aplicació mòbil que fa un qüestionari més detallat és Shape Up Club, seguida de molt prop per Calorie Counter by FatSecret, Calorie Counter by Caloriecount.com i Calorie Counter-MyFitness Pal.

D’altra banda, Dieta Asistente-Perder Peso, Diet Point.Español, Fitbit, Noom Weight Loss i Tu Peso Ideal amb prou feines freguen els cinc punts (entre el 5è i el 9è lloc del rànquing). Finalment, La Dieta del Bocadillo i 40.30.30 ni tan sols fan un pretest o diagnòstic de l’individu que les descarrega.

Gairebé en cap de les aplicacions mòbils analitzades es pregunta per possibles malalties, embaràs, al.lèrgies o intoleràncies, possibles desordres… Tot i això, sí que hi ha algunes excepcions que es van valorar positivament. Tu Peso Ideal avisa que l’app no és recomanada per a embarassades.

La pauta dietètica

/imgs/20130701/tema2.jpg
Qualsevol tractament dietètic plantejat amb l’objectiu de perdre pes, de guanyar-ne o de mantenir-lo ha de començar per informar de la situació de l’individu: baix pes, normopès (pes saludable), sobrepès i obesitat (grau), i estimar el pes saludable per a cada situació individual. A partir d’aquesta dada, es planifica la dieta.

Tenint en compte aquesta sèrie de passos, els plans o les pautes dietètiques analitzats no superen en cap cas els 7,5 punts sobre els 10 desitjats. Weigh What Matters s’acosta a aquesta puntuació, per la qual cosa se situa en el primer lloc del podi, seguida de DailyBurn Tracker (amb 6,8 punts) i Calorie Counter by FatSecret (amb 5,8 punts). Cal assenyalar que, en aquest apartat, no s’han tingut en consideració quatre aplicacions per proposar dietes miracle: Dietas para Adelgazar (dóna l’opció de triar entre la dieta d’un ingredient, la del mes, la de calories concretes, la de poca voluntat…), Dieta Asistente-Perder Peso (ofereix la possibilitat d’escollir entre dietes que la mateixa app denomina “altes en proteïna”, basades en peix i saludables), Diet Point.Español (dóna la possibilitat de fer dietes desintoxicants, segons el grup sanguini, baixa en carbohidrats, Scardale, Montignac, Dukan, de famosos…) i La Dieta del Bocadillo (el seu mateix nom ho indica, substitueix el dinar per entrepans de pa integral). Una vegada avaluat el pes, pràcticament cap de les aplicacions analitzades recomana perdre un nombre de quilos determinat. En set aplicacions (Calorie Counter by FatSecret, Shape Up Club, Calorie Counter by Caloriecount.com, Calorie Counter-MyFitness Pal, Libra-Gestor de peso, Noom Weight Loss i iPesoCorporal), és la persona que es descarrega l’aplicació qui estableix quants quilos vol perdre, tot i no ser recomanable fer-ho. Amb tot, dues aplicacions tenen un funcionament positiu: Shape Up Club confirma a la persona que el pes desitjat és normopès i Weigh What Matters indica expressament que aquesta dada s’ha d’establir amb el metge.

Calories al dia: cada app hi diu una cosa

/imgs/20130701/tema3.jpg
Amb aquestes dades, 8 dels 12 programes estudiats proposen un pla calòric (indiquen el nombre de calories que són aconsellables ingerir diàriament) i en Weigh What Matters insten a establir les pautes dietètiques amb un metge. La QDO (Quantitat Diària Orientativa) d’energia per a una dona adulta s’estima en 2.000 kcal. Aquests valors d’energia es calculen a partir de les necessitats mitjanes estimades de la població. No hi ha acord entre totes les aplicacions mòbils estudiades que proposen un consum diari de calories: cadascuna n’indica una quantitat diferent (entre 2.100 i 1.200 kcal diàries), cap per sota dels 1.000-1.200 kcal al dia (el mínim recomanat en dones).

Quant a la informació nutricional que proporcionen, es basa gairebé exclusivament a facilitar dades sobre les calories que contenen els aliments o sobre la quantitat de proteïnes, greixos o carbohidrats.

Diari d’una dieta

Calorie Counter by FatSecret, Shape Up Club, Calorie Counter by Caloriecount.com, Calorie Counter-MyFitness Pal, Fitbit, DailyBurn Tracker i Noom Weight Loss ofereixen un servei de monitoratge. En concret, registren els aliments i les begudes que ingereix l’usuari i les quantitats i el moment del dia en què es prenen. Són funcionalitats que ajuden a portar un control més exhaustiu de la dieta.

També Dietas para Adelgazar, Dieta Asistente-Perder Peso i Diet Point.Español efectuen aquest tipus de monitoratge, tot i que es redueix exclusivament als aliments i al moment del dia en què es prenen. I, de la seva banda, Weigh What Matters conté un diari més obert en el qual la persona pot detallar al seu gust els objectius i reptes establerts amb el metge.

En aquest sentit, set de les 16 aplicacions analitzades donen la possibilitat als usuaris d’establir un control de l’exercici físic que es fa.

Com es mesuren els avenços?

Per analitzar els progressos realitzats, gairebé totes les aplicacions analitzades porten un control exhaustiu de dades com el pes, l’IMC, les calories ingerides i/o l’activitat física efectuada. En els primers llocs del podi en aquest apartat es troben, per ordre, Shape Up Club (primer en el rànquing), Fitbit (segon) i Calorie Counter-MyFitness Pal (tercer), amb aproximadament 9 punts. Per sota, encara que no gaire lluny, es van posicionar Calorie Counter by FatSecret, Weigh What Matters, Calorie Counter by Caloriecount.com i Noom Weight Loss, entre 7,2 i 7,9 punts. La resta obté una puntuació menor: Libra-Gestor de peso i DailyBurn Tracker voregen els 6 punts, Diet Point.Español té 5 punts i Dietas para Adelgazar, Dieta Asistente-Perder Peso i iPesoCorporal, entre 4,6 i 3,9 punts, en els últims llocs del rànquing. D’altra banda, La Dieta del Bocadillo, Tu Peso Ideal i 40.30.30 no ofereixen aquesta funcionalitat a l’usuari.

Generalment, aquest control es porta amb una freqüència mínima diària i totes utilitzen gràfics per exemplificar visualment l’evolució de la informació de l’usuari. A més dels gràfics, aquestes aplicacions proporcionen un altre tipus d’indicadors com ara índexs, qualificacions…

La motivació i els consells

Aprimar-se comporta canviar uns costums alimentaris i uns hàbits de vida. Això suposa tot un repte i, com a tal, es necessita una motivació. És una de les claus per aconseguir l’èxit. En aquest apartat, les tres aplicacions que s’enfilen al podi són Diet Point.Español (amb 8,6 punts), Calorie Counter-MyFitness Pal (amb 7,9 punts) i Fitbit (amb 6,4 punts). També superen el límit dels 5 punts Calorie Counter by Caloriecount.com, Dieta Asistente-Perder Peso i Noom Weight Loss, amb una puntuació de 5,7. La resta se situa per sota en les posicions del rànquing i 40.30.30 no treballa aquest aspecte.

D’una banda, set de les 16 aplicacions estudiades proporcionen missatges motivadors: Weigh What Matters, Calorie Counter by Caloriecount.com, Calorie counter-MyFitness Pal, Fitbit, Diet Poiunt.Español, DailyBurn Tracker i Noom Weight Loss. La primera i l’última app donen missatges de felicitació, de bon treball i estimuladors. Calorie Counter by Caloriecount.com i Fitbit tenen un sistema de punts i insígnies i Calorie Counter-MyFitness Pal, Diet Point.Español i DailyBurn Tracker animen a formar part d’una comunitat d’usuaris.

Finalment, sis de les 16 aplicacions comparades també ofereixen consells sobre les pautes alimentàries. Una informació molt útil que, a més de motivar els usuaris, els orienta per establir els seus costums alimentaris i hàbits de vida: recomanacions per a establir objectius de pes realistes, menjar una mitjana de 5 peces de fruita i verdura al dia, aprendre a comprar menjar saludable o menjar peix 2 o 3 vegades a la setmana. Tanmateix, la part negativa d’aquests consells és que cap app no proporciona dades oficials o fonts sobre la seva eficàcia.

Amb la salut, no s'hi juga

/imgs/20130701/tema4.jpg
Hi ha un joc al qual mai hem pogut renunciar: a perdre pes, especialment, abans de l’estiu, després de les festes de Nadal o d’un bon tiberi… Any rere any, creixen i es reprodueixen milions de dietes, llibres i mètodes revolucionaris. Però aprimar-se no és una cosa baladí. Hem de ser conscients que afecta la nostra alimentació i per tant, la nostra salut.

En aquest sentit, sí que és important ser conscients que hem de cuidar la nostra alimentació i posar ordre en el caos alimentari. Per això, hem de ser realistes i seguir una sèrie de pautes coherents que ens ajudin a tenir un pes saludable:

  • La ingesta diària d’aliments s’ha de distribuir en quatre o cinc preses diàries. Evitar picar entre hores.
  • És aconsellable menjar lentament per millorar la digestió dels aliments.
  • Convé beure almenys dos litres d’aigua al dia.
  • Fer exercici físic continuat (fins i tot hi ha aplicacions mòbils que ofereixen ajuda en aquest sentit).
  • Evitar el tabac o l’alcohol.

Si, així i tot, es pren la decisió d’aprimar-se, el més aconsellable és acudir a un professional perquè faci una valoració basada en consells alimentaris i dietètics, recomanacions sobre l’activitat física, canvis en la conducta i l’estil de vida, i un control periòdic de l’evolució del pes.