Sota la lupa

Nescafé Vitalíssimo descafeïnat

El cafè és un aliment que s’associa tradicionalment a un rendiment més alt pel seu contingut en cafeïna, però a la Unió Europea no estan permeses les declaracions atribuïbles a aquesta substància i, a més, aquest producte és descafeïnat. Com és possible que al·ludeixi a les seves propietats contra el cansament i la fatiga?
1 Març de 2023

Nescafé Vitalíssimo descafeïnat

Què és realment un cafè soluble?

És un producte que s’obté extraient amb aigua els compostos aromàtics i solubles dels grans de cafè torrats. D’aquest extracte s’elimina l’aigua i queda un producte en pols o grànuls que es dissolen instantàniament en aigua calenta.

No té cafeïna?

L’etiqueta de “descafeïnat” implica que s’ha eliminat la major part de la cafeïna del cafè, però no tota. En el cas dels cafès solubles com aquest està permès que continguin fins a un 0,3% de cafeïna. En comparació, un cafè convencional pot contenir entre un 3% i un 8% de cafeïna (parlem sempre de matèria seca de cafè: és a dir, en els grans de cafè als quals s’ha tret tota la humitat).

Un descafeïnat que disminueix la fatiga?

Aquest producte està reblert de declaracions sobre els seus efectes per a combatre el cansament i la fatiga. Des del nom, “Vitalíssimo”, fins a missatges més clars: “Et sentiràs més vital amb només una tassa al dia” o “Una tassa al dia amb llet semidesnatada ajuda a disminuir el cansament i la fatiga”. Aquestes declaracions se sustenten en la presència de magnesi. Amb una ració s’obté el 15% dels valors de referència d’aquest nutrient (VRN) establerts en la legislació (375 mg). El 15% es correspon amb els 56,5 mg per ració de l’aliment preparat: és a dir, per cada 2 g de cafè amb 200 ml de llet semidesnatada.

Només 31,5 mg del magnesi d’una ració de producte preparat procedeixen del “cafè soluble amb magnesi”. Els 20 mg restants els aporta la llet semidesnatada. A més, d’aquest magnesi que aporta el cafè, més del 80% prové del sulfat de magnesi que s’hi afegeix com a ingredient. Es pot trobar la mateixa quantitat de magnesi que hi ha en una ració (56,5 mg) en un grapat de pipes de carabassa (10 g) o en un d’ametlles (20 g), en una ració de civada (30 g) o en una d’arròs integral (40 g), en un plat de llenties (75 g) o en una porció de formatge curat (10 g).

Conclusió

La capacitat al·legada per a reduir el cansament i la fatiga és deguda a la presència de magnesi, un nutrient que podem obtenir fàcilment d’altres aliments i que, consumit per sobre dels requeriments, no aporta avantatges. La major part del magnesi no procedeix del cafè com a matèria primera, sinó que s’hi afegeix com a ingredient. El producte és un 8% més car que la versió convencional sense magnesi afegit.