Perdre pes

Mites sobre aprimar-se que fan engreixar

Mantenir-se en un pes saludable no és sempre una tasca fàcil, però els mites persistents que hi ha per a fer-ho és el que de debò acaba fent que sigui complicat. Desgranem què diu la ciència sobre les idees errònies i bastant arrelades que hi ha sobre la pèrdua de pes i les dietes.
1 Març de 2023

Hem d’ingerir menys calories de les que gastem | Veritat

Per a perdre greix corporal cal que hi hagi un dèficit calòric; és a dir, gastar més del que consumim. Però, a més, s’ha de fer de manera saludable. No s’ha de menjar menys a qualsevol preu, perquè això ens pot provocar un dèficit nutricional que pot tenir conseqüències per a la nostra salut. Per a evitar-ho es recomana prendre cada dia proteïna –el macronutrient amb la fibra que assacia més– i vegetals i fruita, aliments amb molts nutrients i poques calories. En menor grau també s’han d’introduir en la dieta diària els greixos saludables i alguns hidrats de carboni (els integrals). A grans trets, i amb l’excepció de persones que tenen un diagnòstic d’obesitat o altres patologies, no hi ha moltes més regles.

És important no saltar-se l’esmorzar | Fals

Ni saltar-se l’esmorzar ni fer que sigui la ingesta més important del dia es pot vincular categòricament amb l’excés o la pèrdua de pes. Engreixar-se té a veure amb molts més factors i, sobretot, amb els hàbits alimentaris que tenim al llarg del dia. Si l’esmorzar es passa per alt amb la intenció d’aprimar-se, al final se sol compensar aquesta falta calòrica del matí amb el refrigeri de mig matí. Un estudi recent publicat al British Medical Journal conclou que les investigacions que vinculen l’obesitat amb el fet de no esmorzar s’han de prendre amb cautela, ja que les persones a què es feia referència normalment tampoc feien exercici i continuaven menjant malament al llarg del dia. Els nutricionistes recomanen esmorzar si ens ve de gust, però sobretot si ho hem de fer de manera saludable.

Cal eliminar els carbohidrats | Fals

Els hidrats de carboni són essencials perquè l’organisme funcioni correctament, però no tots són iguals. Els hidrats simples, que ingerim amb els aliments processats o elaborats amb farines refinades, com el pa i la pasta blanca, la brioixeria o els refrescos, s’absorbeixen molt de pressa i amb més quantitat perquè estan formats per cadenes més curtes i se’ls ha eliminat la fibra (el segó). Per això es converteixen en glucosa, fet que genera ràpidament un pic de glucèmia molt alt. En conseqüència, la sang rep grans quantitats de sucre que s’acaben convertint en greix. Aquests són els carbohidrats que s’han d’eliminar. Els hidrats complexos, que ingerim amb els aliments integrals, mantenen tots els beneficis del gra (minerals, vitamines i fibra) i el nostre cos ha de treballar més per a digerir-los; això fa que els sucres s’alliberin a poc a poc sense sobrecarregar el pàncrees.

Sempre cal fer cinc àpats al dia | Fals

No hi ha cap evidència científica que digui que fer cinc àpats al dia ajudi a perdre pes. Aquest mite parteix de la idea que, si es mengen racions petites, però amb més freqüència, s’incrementa la sensació de sacietat. En realitat no és el nombre d’àpats el que ens fa sentir-nos tips més temps, sinó el contingut de nutrients i la càrrega glucèmica de cada aliment. Com més proteïna hi hagi en un menjar, més tard ens arribarà la sensació de gana. Les verdures i la fruita també són molt importants, ja que la fibra també ens atipa. En definitiva, la qualitat és més important que la quantitat.

La fruita a la nit ens fa engreixar-nos | Fals

La fruita sencera sempre és bona i els seus beneficis no tenen relació amb el moment que la ingerim. De fet, no hi ha cap evidència científica que digui que prendre fruita a la nit produeixi un augment de pes. Encara més, hi ha molts estudis, elaborats a gran escala, que vinculen un risc d’obesitat més baix a les persones que generalment incorporen en la dieta més fruita i verdura.

Prendre aigua durant els àpats fa que augmenti el pes | Fals

L’aigua no ens fa engreixar-nos, ja que no aporta cap caloria. La retenció de líquids es produeix pel mal funcionament del ronyó si hi ha una malaltia o problema subjacent. L’únic que està demostrat és que si bevem aigua abans dels àpats ens pot provocar una certa sacietat, per això no ingerim tant d’aliment a continuació.

Només amb exercici no n’hi ha prou | Veritat

L’exercici sempre és bo, però quan es parla de baixar de pes serveix molt poc compensar els excessos calòrics amb hores de gimnàs. Per exemple, una dona que tingui entre 31 i 50 anys ha de consumir de mitjana unes 1.800-2.200 calories diàries. Si ingereix 4.000 kcal pensant que les compensarà més tard sortint a córrer, ha de saber que en una hora de carrera es gasten 300 kcal. Si això no s’acompanya d’una dieta menys calòrica, a més de saludable, l’exercici per si sol servirà de poc.

Les càpsules cremagreixos no funcionen | Veritat

Hi ha suplements amb efecte diürètic o laxant que es venen amb el reclam d’ajudar a perdre pes, però el que es produeix és una pèrdua d’aigua que es recuperarà ràpidament i que pot tenir efectes secundaris. Aprimar-se significa perdre greix corporal i, de moment, els únics fàrmacs aprovats per l’Agència Europea del Medicament (EMA) que de debò redueixen la gana i l’ansietat pel menjar formen part d’un tractament sota supervisió mèdica en pacients amb obesitat. Tanmateix, aquests medicaments no són innocus (tenen efectes secundaris) i s’han d’administrar en combinació d’una dieta sana i exercici.

Una guia per a una alimentació saludable

El plat per a Harvard, creat per nutricionistes de l’Escola de Salut Pública de Harvard, s’ha convertit en una referència per a mantenir un pes saludable. Aquestes són les seves recomanacions.

 • La meitat del plat: vegetals i fruita
  Com més vegetals i més varietat, millor. Les patates no compten com a vegetal per l’efecte negatiu del sucre en la sang.
 • Un quart del plat: cereals integrals
  Blat integral, ordi, grans de blat, quinoa, civada, pasta o arròs integral. Cal limitar els grans refinats com l’arròs i el pa blanc.
 • Un quart del plat: proteïna d’alt valor
  Peix, aviram, llegums i nous. Cal limitar les carns vermelles i evitar les carns processades.
 • Olis de plantes saludables
  Per a cuinar o com a amaniment, cal triar olis vegetals saludables com el d’oliva, colza, soia, blat de moro, gira-sol o cacauet. Un producte “baix en greix” no vol dir que sigui “saludable”.
 • Aigua, cafè o te
  Cal evitar les begudes ensucrades, limitar la llet i els productes lactis a una o dues racions al dia i limitar el suc (suc) a un got petit al dia.