Cremes de cacau

Massa sucre i poc cacau

Aquests productes, protagonistes de molts berenars infantils, presumeixen de contenir ingredients com ara fruita seca o llet. Tot i això, el contingut alt en sucre i greix que presenten els fa només recomanables per a determinades ocasions.
1 Setembre de 2022

Cremes de cacau. Massa sucre i poc cacau

Si viatgem en el temps fins a la dècada dels vuitanta, és fàcil que ens trobem un anunci publicitari d’alguna crema de cacau. En aquella època, aquests productes es van començar a fer populars. Es promocionaven com a aliments amb bons ingredients (llet, cacau i avellanes) enfocats a l’elaboració de berenars infantils i s’associaven a aspectes positius, de manera que transmetien la idea que aportaven energia i eren adequats per al creixement dels menors. Ha passat molt de temps des de llavors, però aquest producte encara és molt present als entrepans i sandvitxos de molts nens i nenes. Lluny de caure en l’oblit, darrerament n’ha augmentat el consum. Perquè ens en fem una idea, en la primera dècada d’aquest segle el consum mitjà per espanyol era d’entre 310 g i 330 g a l’any, una quantitat que avui dia es troba prop dels 400 g per any: és a dir, el que equival a un envàs mitjà. De totes maneres, aquestes xifres les hem d’interpretar amb compte, perquè són valors mitjans, ja que hi ha persones que no consumeixen mai aquests productes, mentre que unes altres en mengen gairebé diàriament.

L’èxit d’aquest tipus de cremes consisteix principalment en les característiques organolèptiques: tenen un gust dolç intens, en què predomina el cacau i l’avellana, i una textura característica que fa que les puguem untar sobre una llesca de pa i que, a més, resulti molt untuosa a la boca. Aquestes característiques depenen estretament dels ingredients que contenen i de la proporció en què es troben. Per exemple, la textura serà més sòlida en les cremes compostes d’oli de palma, com ara Nutella, que en les que hi predomina l’oli de gira-sol, com ara Nocilla.

En aquest sentit, l’elecció d’una marca o de l’altra dependrà sobretot dels nostres gustos personals. Però, més enllà d’això, hi ha elements objectius que hauríem de considerar a l’hora de fer la compra.

Diferències a primera vista.

Aquests productes semblen molt similars si tenim en compte l’aspecte i el disseny. Es tracta de cremes que es comercialitzen en pots transparents on es mostren imatges del producte sobre llesques de pa, acompanyades d’unes quantes avellanes. En aquest sentit, les cremes que presenten diferències clarament apreciables sobre la resta són les que tenen dos gustos, com ara Nocilla ChocoLeche i Eroski, perquè estan compostes per una combinació de dues cremes, una de cacau i una altra de color blanc, que, a diferència de l’anterior, no conté cacau magre, sinó mantega de cacau i llet.

Per a conèixer tots aquests productes detalladament, convé consultar l’etiquetatge. D’entrada, la primera informació que hauríem de buscar és la denominació de venda. Normalment es mostra al costat de la llista d’ingredients i ens informa de les característiques generals del producte. Per exemple, en tots s’indica “crema de cacau” i en alguns s’especifiquen, a més, uns altres detalls, com ara el contingut de cacau, d’avellanes o d’altres ingredients. Per exemple, a la crema Valsoia s’indica “crema per a untar d’avellanes i cacau amb soia”.

Anàlisi

Per fer aquesta guia de compra s’han seleccionat cremes de cacau elaborades per marques líders al mercat, en les quals s’ha analitzat principalment:

  • Puntuació Nutri-Score. La valoració la determina la quantitat de sucres i la proporció de greixos.
  • La informació comercial. Analitzem si és honesta i si compleix la legislació o si per contra és confusa o resulta enganyosa.
  • Els ingredients. Per conèixer la qualitat comercial, especialment pel que fa a la proporció d’ingredients valorats, com ara el cacau, les avellanes o la llet, i el tipus de greix que s’ha fet servir.
  • Preu. No és un criteri per a avaluar-ne la qualitat, però la relació qualitat-preu s’ha tingut en compte per a les posicions del rànquing.
  • L’etiquetatge. S’ha analitzat si compleix la legislació.

El sucre és el protagonista

Sens dubte, on trobarem la informació més important és a la llista d’ingredients. Per a poder interpretar-la adequadament convé saber que s’hi han de citar en ordre, segons la importància en el producte. És a dir, si el primer ingredient és el sucre, significa que és el que hi ha en més proporció. És el que passa en tots els productes analitzats, i això ja ens dona una pista de les característiques nutricionals. La proporció d’aquest nutrient es troba entre el 50% de Veritas i el 58% de Nocilla ChocoLeche.

L’únic matís el trobem a la crema Veritas, que conté sucre morè en comptes de blanc. A diferència del que s’acostuma a pensar, les diferències entre tots dos són insignificants des del punt de vista nutricional, ja que els dos estan compostos bàsicament per sacarosa. Així doncs, la substitució del sucre blanc per sucre morè no fa que el producte sigui més saludable. El que sí que pot fer és que el gust sigui lleugerament diferent, cosa que hem de tenir en compte a l’hora de triar el producte en funció dels nostres gustos personals.

Matèria grassa, olis i mantega de cacau.

El segon ingredient en importància és la matèria grassa. És el que passa en tots els productes, tret de Veritas, en què ocupa la tercera posició, darrere del sucre i del cacau. Totes les cremes contenen oli de gira-sol i mantega de cacau, tret de Natra, que té oli de colza i de palma, i Nutella, amb oli de palma.

La combinació de matèries grasses es fa per motius nutricionals i organolèptics: l’oli de gira-sol i l’oli de colza són més saludables que els greixos sòlids o semisòlids, com ara l’oli de palma o la mantega de cacau, perquè contenen una proporció de greixos insaturats més alta. Però, d’altra banda, això fa que les primeres siguin líquides a temperatura ambient i, per tant, no aporten bona textura al producte, cosa que sí que fan l’oli de palma i la mantega de cacau, que, com que tenen una proporció de greixos saturats més alta, són matèries més sòlides i, per això, aporten la untuositat tan característica d’aquestes cremes.

El que més es valora: cacau i avellanes

En aquestes cremes els ingredients que més es tenen en compte són, sens dubte, el cacau i les avellanes. Tots dos s’acostumen a destacar a l’etiqueta, ja sigui en forma d’imatges o amb paraules, i també s’esmenten habitualment a la denominació de venda. Per això, a la llista d’ingredients s’especifica la proporció en què es troben, tal com estableix la legislació.

Si ens fixem en la proporció de cacau podem fer tres grups de productes: els que en contenen una proporció al voltant del 4%-5%, com ara Nocilla ChocoLeche, Natra, Milka i Eroski 2 sabors; els que n’aporten una proporció de prop del 7%-8,5%, com ara Nocilla original, Nutella i Eroski, i els productes amb una proporció més alta, d’entre l’11% i el 19,8%, com ara Valsoia, Nocilla Noir i Veritas. El contingut de cacau influeix en el gust i en el preu.

En la majoria dels productes el contingut d’avellanes es troba al voltant del  4%-5%, com ara Nocilla, Eroski 2 sabors i Milka. Hi destaquen Nutella, Valsoia i Eroski, que són les cremes que en presenten les proporcions més altes, d’entre el 13% i el 14%. D’altra banda, Natra conté tan sols un 2% d’aquesta fruita seca. A la crema Veritas no s’especifica aquesta informació perquè, com que no destaca el contingut d’avellanes a l’envàs, no té obligació d’indicar-ne la quantitat. Això podria indicar que no s’hi troben en una proporció elevada, perquè altrament és habitual destacar-les. En qualsevol cas, no tenim manera de confirmar-ho. A la banda oposada es troben les cremes d’Eroski, que destaquen la proporció d’avellanes a la part frontal de l’envàs, i això facilita saber aquesta dada a primera vista.

Cremes de cacau saludables?

A l’etiqueta d’alguns productes es fan referències a les característiques nutricionals. Per exemple, a Valsoia s’indica “rica en fibra”, a Nocilla original i Nocilla ChocoLeche es mostra “-35% de greixos saturats” i a la darrera també s’indica “font de calci”, gràcies al contingut en llet que té. A més, diverses cremes destaquen l’absència d’oli de palma (Nocilla i Eroski) o la presència d’oli de gira-sol (Milka). En principi, podríem pensar que tots aquests aspectes són positius i que seria convenient triar les cremes que tenen els millors ingredients (per exemple, oli de gira-sol en comptes d’oli de palma) i les que tenen un perfil nutricional millor (com les que contenen menys proporció de sucres i un perfil d’àcids grassos millor). Però no hem d’oblidar que tots els productes analitzats en aquesta guia estan compostos per una quantitat de sucre molt elevada que, en el millor dels casos, suposa un 50% de la composició, i això no es veu compensat pel fet que tinguin molta fibra. Així doncs, convé tenir-ho present per a destinar-los a un consum ocasional. Si ho fem d’aquesta manera i en el context d’una dieta saludable, l’impacte sobre la salut no hauria de ser significatiu. Hem de concebre’ls com a productes que consumim únicament per gaudir-ne i en ocasions puntuals, no per alimentar-nos ni de manera habitual.

No totes tenen llet

La llet també és, juntament amb el cacau i les avellanes, un altre dels ingredients ben valorats que podem trobar en aquests productes. Això és el que passa amb Nocilla ChocoLeche, Eroski 2 sabors, Nocilla original, Nutella, Milka i Eroski. En totes les cremes es fa servir llet desnatada en pols. Natra també conté un ingredient lacti, concretament sèrum de llet en pols, que no està tan ben valorat i és més barat que la llet. Així doncs, les úniques cremes que no incorporen ingredients lactis són Nocilla Noir, Valsoia i Veritas. El contingut de llet o de sèrum de llet influeix en les característiques organolèptiques, perquè aquests ingredients fan que el color de la crema sigui més clar i que tingui un gust més suau. També contribueixen a abaratir el producte, perquè generalment s’hi fa servir menys proporció de cacau, que és un dels ingredients més cars.

Nutrients que cal vigilar

A més de la quantitat de sucre, també és molt important la proporció de greixos d’aquests productes, que es troba prop del 32%. Hi destaca Veritas, que és la que té el valor més baix, amb un 25%, i Natra, amb el valor més alt, un 37%. En totes les cremes la matèria grassa està composta d’olis, sobretot de gira-sol, i mantega de cacau. Els primers s’hi troben en una proporció més alta, i això explica que en la majoria de les cremes la proporció de greixos saturats no sigui exageradament alta, prop del 6% en gairebé tots els casos. Hi destaquen Natra i Nutella, amb un 8% i un 10%, respectivament, perquè contenen oli de palma, que és menys interessant des del punt de vista de la salut.

L’alt contingut en sucres i greixos determina l’alta aportació calòrica d’aquestes cremes, que es troba prop de 540 kcal per cada 100 g del producte. Tot això explica, a més, les qualificacions del sistema Nutri-Score, en el qual la meitat dels productes obtenen una E, mentre que la resta es puntua amb una D. En aquests darrers la nota millora lleugerament pel que fa als primers, sobretot, perquè tenen un contingut en fibra més alt.

El que trobem en una ració

Conèixer els valors nutricionals dels productes per cada 100 grams resulta molt útil per a fer comparacions i perquè ens fem una idea de les seves característiques. Però aquesta quantitat equival aproximadament a un terç d’un envàs mitjà, una quantitat considerable, que no és habitual per a consumir en una sola ingesta.

Per a tenir una idea més precisa del que consumim en una sola presa convé considerar la quantitat de nutrients per ració. Però llavors ens trobem una petita dificultat: la mida d’una ració pot canviar molt d’unes persones a unes altres. Per a prendre una referència, podem considerar una quantitat de 30 grams, tal com es mostra a les etiquetes d’alguns productes. D’aquesta manera, la quantitat de greixos, sucres i energia suposa la tercera part de les xifres indicades anteriorment per a 100 grams del producte, però tot i així es tracta de quantitats molt considerables. És a dir, una ració de producte conté uns 10 grams de greixos (equivalent a dues culleradetes), 17 grams de sucres (gairebé quatre culleradetes) i aporta unes 160 kcal, que equival a l’energia que aporten dos iogurts naturals sense sucre, que representen una alternativa més saludable.

Envasos reutilitzables

Com a consumidors cada cop som més exigents a l’hora de triar el que comprem, per això ja no ens fixem només en el producte en si, és a dir, en la composició o el gust, sinó que també ens centrem en altres aspectes. Un dels aspectes que darrerament ha tingut més importància és l’impacte ambiental, i en això els envasos tenen una rellevància especial. En les cremes de cacau analitzades, tots els envasos són de vidre, però hi ha una particularitat que diferencia les unes de les altres. Els tap d’alguns productes, com ara Natra, Milka i Eroski, és de rosca i, per tant, un cop els consumim, podem reutilitzar els envasos per a altres finalitats (per exemple, per a emmagatzemar fruita seca). En canvi, els envasos de Nocilla, Nutella, Valsoia i Veritas estan tancats amb un tap de plàstic a pressió i la forma i la mida que tenen permet que, un cop acabat el producte, els puguem reutilitzar de got; i això és un avantatge afegit.

Millor sense sucre?

Un dels elements que fa que aquestes cremes siguin poc recomanables és, sens dubte, el contingut elevat en sucre que presenten, que en els productes analitzats suposa almenys la meitat de la composició. Per això al mercat hi ha alternatives que d’entrada semblen més saludables, entre les quals es troben les cremes sense sucres afegits, que estan elaborades amb edulcorants. Aquests compostos presenten uns determinats avantatges sobre el sucre (per exemple, la majoria són acalòrics i no produeixen càries), però acostumen a generar desconfiança perquè hi ha nombrosos mites i notícies falses que alerten de la suposada manca de seguretat. No obstant això, cal aclarir que tots són segurs. Això sí, poden presentar diversos inconvenients, com ara que afectin la microbiota intestinal o el mecanisme de sacietat; per tant, no són una alternativa definitiva com a substituts del sucre. I sobretot, que una crema de cacau contingui edulcorants no fa que sigui saludable.

A l’hora de valorar un aliment no s’ha de tenir en compte tan sols els “nutrients perjudicials” que aporta, sinó també altres aspectes, com ara els “nutrients saludables” que no aporta o l’ús que en farem, ja que poden desplaçar el consum d’altres aliments que sí que són indubtablement saludables. Per exemple, si triem un entrepà de cacau per berenar, deixem de banda altres aliments més interessants, com ara fruita fresca o fruita seca. En definitiva, així com fem amb les cremes que contenen sucre, també hauríem de destinar les cremes amb edulcorants a un consum ocasional.

Fins a sis vegades més car

El preu d’aquests productes sembla que està relacionat amb la proporció d’avellanes i, sobretot, amb la de cacau, atès que són ingredients d’alt valor econòmic. Així, les cremes més cares són Valsoia (1,75 €/100 g, amb un 11% de cacau i un 14% d’avellanes), Nocilla Noir (1,44 €/100 g, amb un 17% de cacau i un 4% d’avellanes) i Veritas (1,26 €/100 g, amb un 19,8% de cacau). No obstant això, el producte més car, Valsoia, costa gairebé sis vegades més que el més barat, Natra. Tot i que en la composició hi ha diferències notables –el primer té oli de gira-sol i mantega de cacau, un 11% de cacau i un 14% d’avellanes, mentre que el segon té oli de colza i de palma, un 5% de cacau i un 2% d’avellanes–, no sembla que això justifiqui una disparitat de preu tan gran. Eroski, que té una composició semblant al més car (oli de gira-sol, mantega de cacau, un 7,5% de cacau i un 13% d’avellanes), té un import tres vegades més barat (0,56 €/100 g).

Recomanacions de compra

  • Ingredients més valorats. Consulta l’etiqueta per a saber la proporció que hi ha de cacau i d’avellanes. Com més en tingui, millor.
  • Tipus de matèria grassa. És millor triar una barreja de mantega de cacau i d’oli de gira-sol o de colza que d’oli de palma.
  • La quantitat de sucre. És ideal que sigui baixa, però acostuma a tenir prop del 50%-58% de sucre. Per tant, les diferències normalment no són gaire significatives.

Conclusions

La lògica pot fer que triem els productes amb menys proporció de sucre, per això compraríem la crema Veritas, amb un 50% de sucre, que és un 8% menys que la crema que més en té (Nocilla ChocoLeche, amb un 58%). Però si ens fixem en la proporció per ració, la diferència és gairebé insignificant: 15% de la primera enfront del 17% de la segona. Dit d’una altra manera, la proporció de sucres no marca diferències entre els diferents productes.

La matèria grassa sí que pot ser un element més decisiu. La majoria de les cremes analitzades estan compostes per una barreja d’oli de gira-sol i mantega de cacau. Les excepcions són Natra i Nutella, amb oli de palma, una opció menys recomanable des del punt de vista nutricional i organolèptic.

Un altre dels factors més determinants a l’hora d’establir diferències és la proporció de cacau i d’avellanes. En aquest sentit, els productes que en tenen més proporció són Valsoia, Veritas i Nocilla Noir, però també són els més cars. Si considerem la relació qualitat-preu, la millor opció és Eroski, que conté un 7,5% de cacau, un 13% d’avellanes i té un preu de 0,56 €/100 g.

Quant es gasta a l’any?

Valsoia 27,2 €

Nocilla Noir 22,4 €

Veritas 19,6 €

Nocilla ChocoLeche 17,2 €

Nocilla original 17,2 €

Nutella 13,1 €

Milka 12,4 €

Eroski 8,8 €

Eroski 2 sabores 8,4 €

Natra 4,9 €