Sota la lupa

Analitzem l’etiqueta d’un producte habitual als berenars i amb una informació confusa.
1 Setembre de 2022

La Piara paté suave

Aquest producte destaca que és “suau”, que no té additius i que els seus ingredients són naturals. No obstant això, aquestes declaracions no tenen un significat legal. A més, l’etiquetatge pot induir a error.

  1. Una llista d’ingredients molt confusa. L’enumeració de la llista d’ingredients és confusa. En primer lloc hi ha la cansalada, el percentatge de la qual no s’indica. El segon ingredient és el fetge, amb un 17%, i en tercer lloc es troba la carn de porc, i després un percentatge entre parèntesis (51%). La normativa obliga a incloure-hi els ingredients en ordre decreixent de pes, i això fa que no sigui possible que la carn de porc suposi el 51% del producte per diversos motius: seria l’ingredient majoritari i aniria en primer lloc i, si sumem els ingredients que declaren el percentatge –carn de porc (51%), fetge (17%) i crema de tapioca amb llet (44%)–, n’hi ha més del 100%. El més probable és que el 51% faci referència a la suma de cansalada, fetge i carn de porc. Aquesta manera d’agrupar ingredients no està prevista a la legislació. Si fos així, l’ingredient que es troba en més quantitat és la cansalada, a continuació el fetge i, per últim, la carn.
  2. Què significa que sigui “suau”? L’esment “suau” que hi ha al davant no està regulat, fet que implica que no ha de complir uns requisits legals i simplement es fa servir com a reclam. No hi ha manera de saber quina és la característica que el fabricant considera que fa que l’aliment sigui “suau”. Comparant-lo amb el paté bàsic de la mateixa marca, és possible que el terme “suau” es degui al fet que en aquesta versió es fan servir menys ingredients procedents del porc (carn, fetge i cansalada), ja que prop de la meitat del producte –el 44%– és crema de tapioca. També pot fer referència al sabor.
  3. És realment una font de proteïnes? L’esment “font de proteïnes” es pot fer sempre que aquest nutrient aporti almenys el 12% de l’energia de l’aliment. En aquest producte, les proteïnes suposen un 13,8% del valor calòric, per això aquest esment és correcte. En la ració de 30 g recomanada pel fabricant hi ha 2,4 g de proteïnes d’alta qualitat, ja que conté tots els aminoàcids essencials i s’absorbeixen molt bé. No obstant això, podem obtenir la mateixa quantitat de proteïnes de qualitat a partir d’altres aliments saludables que no aportin tants greixos saturats (2,4 g) i sal (0,36 g) com la ració de paté. Per exemple: amb 20 g de formatge fresc o d’ou (la tercera part d’un ou mitjà), 27 g de cigrons o 75 ml de llet.
  4. Altres reclams sense fonament. Tampoc tenen fonament legal els missatges “100% ingredients naturals” i “sense additius”. Aquestes declaracions no determinen que un aliment tingui més o menys valor nutricional. És un reclam que es fa servir per a diferenciar-se de la competència, perquè els consumidors percebem erròniament que els aliments “sense additius” o “naturals” són millors per a la salut.
  5. Conclusió. Prop de la meitat del producte no és carn i té una aportació elevada de greixos saturats i sal. La llista d’ingredients és confusa i que esmenti “suau” és només un reclam comercial que no correspon a un perfil nutricional millor. És una carn processada, el consum de la qual ha de ser ocasional, seguint les indicacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
NUTRI-SCORE

La valoració obtinguda és D. Està penalitzat per l’alt valor energètic que té i, sobretot, per l’elevat contingut en greixos saturats i sal. El contingut en fibra no està declarat i no es té en compte en la nostra valoració.

Nutri-Score no determina si un producte és saludable o no de manera absoluta, sinó que s’ha de fer servir per a comparar aliments de la mateixa categoria. Tots els patés de fetge de porc es puntuen amb una D o una E.