Sota la lupa

Mano de Santo

Escrutem l’envàs d’una beguda que es promociona com la “cura de la ressaca”.
1 Febrer de 2024

Mano de Santo

Aquesta beguda es publicita com un refresc reconstituent que combat els efectes de la ressaca perquè conté extracte de nopal. Aquest efecte, però, no està avaluat científicament, encara que el reclam es pot fer servir temporalment de manera excepcional.

Baixa en calories, però rica en sucre

La declaració “baixa en calories” es pot fer en qualsevol beguda que contingui, com a màxim, 20 kcal per cada 100 ml. Aquest producte aporta 18 kcal/100 ml procedents en la pràctica totalitat (un 93%) del sucre afegit. Una llauna de 250 ml aporta 10,6 g de sucre lliure, un 42% del màxim diari que recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

La cura per a la ressaca?

Al web del fabricant es pot llegir la declaració “Mano de Santo en llauna és un refresc multivitamínic que combat la ressaca”. A l’envàs no s’especifica el compost sobre el qual es fa aquesta declaració, però al web s’indica que és “gràcies a la seva combinació de vitamines, minerals i extracte de nopal, un ingredient que ha demostrat ser molt eficaç per a reduir els efectes de l’alcohol en l’organisme”. Si es vol fer una declaració de propietats saludables, aquesta ha d’estar avaluada per l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) perquè valori si hi ha alguna evidència científica que ho sustenti. Actualment no hi ha cap compost per al qual s’autoritzi cap declaració sobre la seva capacitat de prevenir la ressaca o mitigar-la. Aquest producte, però, s’acull a una excepció que s’aplica a nombrosos compostos botànics que estan pendents d’avaluació, i que permet que es pugui continuar fent la declaració sol·licitada sota la responsabilitat del fabricant. Hi ha una sol·licitud per a declarar que el nopal “prevé la ressaca”, per tant la declaració es pot fer aprofitant aquest període de transició. Malgrat la poca familiaritat que pot tenir el nom “nopal”, no és res més que la figuera de pala. Aquesta beguda conté un 0,12% d’extracte de nopal; és a dir, 0,3 g en cada llauna.

Combat el cansament i la fatiga?

A l’envàs podem llegir: “Enriquit amb vitamines C, B6 i B12 que ajuden a disminuir el cansament i la fatiga”. És una declaració basada en la presència de certes vitamines. Aquest esment es pot fer sempre que un aliment contingui qualsevol d’aquests micronutrients en una quantitat mínima estipulada legalment i que, per a les begudes, és de 6 mg de vitamina C; 0,105 mg de vitamina B6 i 0,19 micrograms de vitamina B12 per cada 100 ml. Es pot obtenir la mateixa quantitat de vitamina C que conté una llauna a partir de 50 g de pebrot vermell, dos kiwis petits o 70 g de cols de Brussel·les. Les quantitats de vitamina B6 i vitamina B12 d’una llauna són tan grans que és impossible obtenir-les a partir d’aliments. Amb 12 festucs s’obté una quantitat de vitamina B6 suficient per a poder fer la mateixa declaració de salut, i amb 1,5 g de sardines, la vitamina B12.

Per què s’ha de consumir amb moderació?

A l’envàs s’indica “consumiu-ho amb moderació”, però no explica per quina raó ni s’hi inclou cap pauta que delimiti la quantitat a què fa referència la paraula “moderació”, però la raó podria ser l’altíssima proporció d’algunes vitamines. La vitamina B6 s’hi troba en una quantitat desmesurada. Una llauna de 250 ml n’aporta 17,6 mg, una xifra que multiplica per 13 els valors de referència de nutrients (VRN); és a dir, la quantitat d’un nutrient que necessita el nostre organisme per a continuar gaudint de bona salut. El consum d’altes quantitats de B6 pot suposar un risc per a la salut, per tant l’EFSA ha establert un nivell màxim d’ingesta admissible (UL), que és la quantitat màxima que podem ingerir d’un nutrient sense patir un efecte advers per a la salut, de 12 mg. Encara que la quantitat de vitamina B12 també és molt alta (multiplica per 180 la que necessitem al dia), es considera molt segura i no se n’ha establert un nivell màxim d’ingesta admissible (UL).

Conclusió

Tot i que la capacitat que té aquesta beguda per a combatre la ressaca n’és el reclam estrella, l’eficàcia del nopal per a aconseguir aquest objectiu està pendent d’avaluar-se científicament. L’altra declaració, la capacitat per a reduir el cansament i la fatiga, és per la presència de vitamines que es troben fàcilment en aliments convencionals. L’altíssima quantitat de vitamina B6 que conté cada llauna, lluny de ser un avantatge, pot suposar un risc perquè supera el nivell màxim d’ingesta admissible.