Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Alguns consells

El fred és un bon sistema de conservació dels aliments, però perquè funcioni els aliments s'han de col.locar a les zones adequades de l'aparell

Alguns consells

 • /imgs/20111101/alimentacion4.jpg
  No hem d’introduir aliments calents a la nevera, ja que no solament s’altera la temperatura amb un increment perillós, sinó que a més es pot danyar el sistema. Tampoc no hem de carregar massa la nevera, perquè això impedeix que l’aire fred hi circuli lliurement i es reparteixi de manera homogènia.
 • No hem de deixar oberta la porta de l’aparell més temps del necessari.
 • Si introduïm diversos aliments al congelador (no els ja congelats), hem d’activar unes hores abans el sistema de “supercongelació” de què disposen les majoria dels aparells, per a evitar que augmenti la temperatura i els aliments es descongelin, encara que sigui de forma parcial.
 • Mantenir el congelador carregat, igual com les glaçoneres i els contenidors de gel plens, afavoreix el rendiment del congelador.

Neteja interior i exterior: quan s’ha de fer i com

La neteja de l’interior del refrigerador i el congelador s’ha de planificar de manera periòdica:

  /imgs/20111101/alimentacion5.jpg

 • Triem un dia en què hi hagi pocs aliments, sobretot en el cas del congelador.
 • Hem de buidar l’aparell i guardar els aliments congelats en bosses isotèrmiques amb acumuladors de fred, que col.locarem en un lloc fresc.
 • Desconnectem l’aparell.
 • En el cas del congelador, esperem que es fongui el gel. Per a accelerar aquest procés es pot utilitzar una espàtula de plàstic, però mai un utensili metàl.lic amb punta del tipus ganivet o forquilla.
 • Netegem-ne l’interior, sempre d’acord amb les instruccions del fabricador, amb una baieta o esponja humitejada amb aigua i bicarbonat. Netegem-ne també els accessoris interns, com les safates recollidores d’aigua i els desguassos interiors del frigorífic, aquests últims amb aigua tèbia i unes gotes de lleixiu. No hem d’utilitzar aparells de neteja de vapor ni dissolvents o detergents agressius.
 • Una vegada ben net i sec, connectem l’aparell i esperem que arribi a la temperatura correcta. Introduïm-hi de nou els aliments i aprofitem l’ocasió per a revisar-ne l’estat i les dates de consum.
 • Si un aliment s’ha descongelat, encara que sigui de forma parcial, no el podem tornar a congelar; s’ha de descongelar i consumir.
 • No ens oblidem de netejar, tan sovint com calgui, l’exterior, les juntes de goma i els poms de les portes de l’aparell (aquests últims són un important punt de risc com a font de contaminació a la cuina).
 • Sempre que es vessi de forma accidental un líquid en el seu interior, l’hem de netejar en el mateix moment. Actuem de la mateixa manera quan observem que l’aparell presenta algun tipus de brutícia.
 • Cal netejar també la reixeta posterior de l’aparell una vegada a l’any amb una aspiradora per a optimitzar-ne el rendiment.

En cas de tall de subministrament elèctric

/imgs/20111101/alimentacion6.jpg
En la mesura possible, no s’han d’obrir les portes del refrigerador o del congelador. El refrigerador tancat manté els aliments a la temperatura freda apropiada durant les primeres quatre hores. Transcorregut aquest període, la temperatura comença a elevar-se i, a partir de les dotze hores, la situació és de risc higienicosanitari: els aliments han de consumir-se abans d’aquest període o rebutjar-se.

Quan es manté la porta tancada, un congelador conserva la temperatura apropiada unes 24 hores (fins i tot s’arriba a les 48 hores en condicions òptimes si és molt ple). Col.locar els aliments molt junts al congelador fa que es mantinguin freds durant més temps. Les neveres portàtils poden resultar útils per a mantenir els aliments refrigerats sempre que es compti amb acumuladors de fred o gel extra.

Una vegada recuperat el fluid elèctric, s’ha de connectar el programa “súper” i comprovar els danys en els aliments. La temperatura del visualitzador de l’aparell en el moment de la connexió (si no en disposa, un termòmetre normal col.locat a l’interior ens oferirà la seva lectura) ens donarà una idea de la situació dels aliments. Un aliment semidescongelat o descongelat del tot s’haurà de consumir (sempre que la descongelació s’hagi produït en les 24 hores anteriors; si no, s’haurà de rebutjar) i no es tornarà a congelar mai.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions