Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Factures domèstiques : Respecten la normativa, però pensen poc en l'usuari

Si entenem les factures domèstiques, podrem ajustar el nostre consum i alhora reduir la despesa energètic i d'altres serveis

/imgs/20010301/tema01.jpg
Quan decidim reduir en la mesura possible les despeses de la nostra llar, ens trobem que algunes, com les que estan relacionades amb l’electricitat, l’aigua, el gas i la telefonia, semblen irreductibles. Cada dos o tres mesos rebem a les nostres llars lierses factures, i el més habitual és que les abonem sense reflexionar sobre la quantitat a què ha ascendit el nostre consum, llevat quan la quantitat ens sembla excessiva en comparació amb rebuts anteriors. Aquest comportament es deu, en part, a com d’indesxifrables resulten aquestes factures, en les quals no sempre apareix la informació més rellevant per al consumidor de manera clara i comprensible. Sens dubte, esdevé difícil determinar quina part d’aquestes despeses és imprescindible i quina podríem controlar.

CONSUMER ha analitzat, des de la perspectiva de legalitat jurídica i des d’un enfocament d’utilitat per a l’usuari, una dotzena de factures (tres de companyies elèctriques, dos de subministradores de gas, quatre d’operadores de telefonia i tres d’empreses de gestió de l’aigua). S’han detectat diferències importants en els criteris de presentació de les dades, fins i tot en factures de companyies del mateix sector. I s’ha comprovat que, malgrat que totes les factures compleixen amb els requisits legals, resulten poc clares, escassament àgils i atractives en la seva presentació, si bé hi ha excepcions.

Per sectors, les factures que millor han superat l’examen de CONSUMER han estat les de les empreses energètiques: electricitat i gas. Les pitjors van ser les de l’aigua, i les de telefonia es queden en un terme mig. Per empreses, han destacat positivament Iberdrola (electricitat) i Jazztel (telefonia) i han demostrat unes factures menys acceptables Telefónica i Aljarafesa (Sevilla) i Aigües de Barcelona (aquestes dues últimes subministradores d’aigua).

La lectura d’aquests documents de cobrament resulta confusa per l’absència de contrasts i taules i per unes mides de lletres excessivament petites. Si bé desglossen amb detall els conceptes de la factura, sovint no expliquen els conceptes que es cobren. I no totes presenten gràfics amb l’historial de consum de les últimes factures, encara que la majoria ofereix el consum mitjà en pessetes d’algun període de facturació, molt útil per comparar l’evolució del consum. D’altra banda, totes les factures inclouen un telèfon d’atenció al client, però en rares ocasions la trucada és gratuïta per a l’usuari i en el 75% dels casos l’horari d’aquest servei està limitat a una franja horària, quan el que seria ideal és un servei de 24 hores. Un altre gran defecte de les factures estudiades és que sovint l’import total que cal abonar s’ha de buscar entre d’altres moltes xifres i informacions, quan aquesta és la dada que més interessa als consumidors, per la qual cosa s’hauria de ressaltar.

Electricitat

Malgrat que és un servei que presten lierses companyies a Espanya, l’usuari encara no pot escollir l’empresa que li subministra electricitat, la qual se li imposa en funció d’un únic criteri: la zona geogràfica on està ubicat el seu domicili. A més, totes les empreses ofereixen preus fixos, establerts pel Govern. Per aquests dos motius, l’estalvi que puguem aconseguir en la despesa per electricitat anirà lligat a una elecció encertada del tipus de tarifa i un consum raonable.

Hi ha lierses tarifes (1,0 per a petits locals; 2,0 per a un habitatge normal; 2,0 N per als qui estan subscrits a la tarifa nocturna; 3,0 per a empreses…). La més habitual a les llars és la tarifa 2,0. Dins d’aquesta tarifa, podem contractar de 0,77 a 15 quilowatts.

Calcular el cost


El titular de la factura que es mostra com a exemple té contractats 4,4 quilowatts.

  • Potència contractada: quantitat fixa, es paga en funció de la potència contractada. S’abona sempre, encara que no hàgim consumit gens. Si utilitzem alhora liersos aparells elèctrics i la nostra potència contractada no és suficient, “l’automàtic” saltarà. 4,4 kW (potència contractada pel titular) x 242 pessetes (preu del kW al mes, quantitat fixada pel Govern) x 2 (mesos)= 2.130 pessetes.
  • Energia consumida: quantitat variable, depèn de l’electricitat consumida. 306 kWh (electricitat consumida) x 13,18 (preu del kW al mes, fixat pel Govern) x 2 (mesos) = 4.201 pessetes.
  • Impost sobre electricitat: quantitat variable que cal pagar segons el consum. Serveix per subvencionar la mineria del carbó. Fórmula fixa: 4,864% (impost d’electricitat) x s/6.331 pessetes (resultat de sumar la despesa de la potència contractada més la de l’energia consumida) x 1,05113 (coeficient fix) = 324 pessetes.
  • Lloguer dels equips de mesura: quantitat fixa. En canvi, l’empresa està obligada a realitzar el manteniment i les reparacions del comptador. 108 pessetes (tarifa del lloguer del comptador i de l’interruptor) x 2 mesos = 216 pessetes.

La nostra anàlisi de les factures de les elèctriques

  • Fecsa (Grup Endesa). A Catalunya, Terol i Osca Compleix la normativa. Factura clara, amb desglossament detallat del consum, encara que només l’import total hi figura en euros. Tres telèfons d’atenció al client (gestions, avaries i euro). Ofereix l’adreça de la pàgina web de l’empresa, però no l’adreça electrònica. El millor gràfic de l’historial de consum. Es troba a faltar informació explicativa dels conceptes facturats. No hi apareix el consum mitjà en pessetes ni en kWh/dia del període de facturació, però sí les últimes factures en pessetes i en kWh/dia. Servei d’atenció al client les 24 hores.
  • Iberdrola. País Basc, Cantàbria, Navarra, La Rioja, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Madrid, Comunitat Valenciana, Múrcia i Extremadura Compleix la normativa. Factura clara, amb desglossament detallat de la facturació (també en euros). Telèfon d’atenció al client, 24 hores. Gràfic amb l’historial de consums. Assenyala l’adreça de la seva pàgina web, però no hi ha cap adreça electrònica. La informació explicativa de la factura es recull a la part posterior, tot i que no en totes les que s’han analitzat. No apareix el consum mitjà en pessetes del període de facturació, encara que sí l’import mitjà diari de les últimes factures.
  • Sevillana de Electricidad (Grup Endesa). Andalusia, excepte Cadis capital i Badajoz Compleix la normativa. Factura clara, amb desglossament detallat de la facturació encara que només hi figura en euros l’import total. Número gratuït de telèfon d’atenció al client. Es troba a faltar informació explicativa dels conceptes facturats. No indica adreça de pàgina web ni de correu electrònic. No apareix el consum mitjà anual en pessetes, però sí la despesa mitjana diària del període de facturació. Els consums realitzats fins a un any abans es mostren de forma numèrica, sense gràfics. No indica l’horari del servei d’atenció al client.

Paginació dins d’aquest contingut

  •  No hi ha cap pàgina anterior
  • Ets a la pàgina: [Pàg.. 1 de 5]
  • Ves a la pàgina següent Gas »

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions