Accidents domèstics

La prevenció, assignatura pendent encara

Encara que ens pogués semblar que la nostra llar és un lloc segur, el nombre creixent d'accidents domèstics demostra que no sempre és així, especialment si es tracta de cases de països industrialitzats, en les quals abunden els aparells elèctrics, les substàncies tòxiques i les superfícies lliscants
1 Març de 2001

La prevenció, assignatura pendent encara

El 1999 es van produir al nostre país un total de 830.946 accidents domèstics, la majoria produïts per caigudes i per foc, encara que l’asfíxia i l’enverinament ocupen també un lloc destacat. Els més afectats per aquests contratemps són sempre els més indefensos: nens petits i ancians. Aquests últims es veuen implicats en un 13% dels accidents que es produeixen a les llars espanyoles, sent les caigudes la causa majoritària dels seus sinistres.

Els més petits presenten un índex d’accidents encara més elevat, que assoleix el 42% dels contratemps totals registrats a casa. Però com que passen més temps a la llar, les dones d’entre 25 i 65 anys són les que més accidents casolans pateixen: protagonitzen el 44% dels contratemps totals que ocorren a la llar.

L’escenari principal d’accidents femenins és la cuina, que acapara el 15%, i la preparació del menjar n’ocasiona la majoria, ja que les dones estan més exposades a olis, líquids i materials calents (planxa) i a productes tòxics (neteja). La sala d’estar, els dormitoris, el lavabo i les escales interiors són, en aquest ordre, els següents llocs més perillosos de la casa.

Accidents infantils

/imgs/20010301/informe01.jpg
Endolls, estufes, terres que rellisquen, aparells elèctrics, escales, productes tòxics… La llar és un dels llocs on es produeix un major nombre d’accidents infantils: el 54% dels contratemps en nens menors de 5 anys passen a casa. La principal causa de sinistralitat infantil dins de la llar són les intoxicacions i pràcticament totes es produeixen de forma accidental. Segons l’Institut Nacional de Toxicologia (INT), els principals productes implicats en intoxicacions de menors són els medicaments (38%), seguits de prop pels productes de neteja (32%), i una mica més lluny pels cosmètics (9%) i els productes de la llar (9%).

Al voltant del 90% de les intoxicacions tenen lloc per via oral i la resta són cutànies, per la mucosa bucal, ocular i nasal, per les vies respiratòries o per diverses vies alhora. Segons les estadístiques, els nens de fins a 3 anys són els que sofreixen més intoxicacions. A partir dels 3 anys, el nombre d’intoxicacions disminueix, per tornar a percebre’s un lleuger increment cap als 14 anys.

També són motiu d’importants accidents infantils el transport, les caigudes i les piscines, ocasionats per atzar, oblit, distracció o imprudència.

Amb la seva seguretat no s’hi juga

Els nens, per desconeixement, poden ocasionar seriosos disgustos. És per això que s’ha de procurar que sempre estiguin sota la vigilància d’un adult o una persona responsable, sense oblidar adoptar algunes mesures bàsiques de seguretat.

Al bany

 • Tingueu sempre a mà una farmaciola de primers auxilis; vigileu que els medicaments no estiguin caducats i mantingueu-los lluny del seu abast.
 • El segon accident mortal infantil és l’ofegament. Col·loqueu una catifa antilliscant al fons de la banyera, i si el nen és molt petit, asseieu-lo dins d’un cercle de seguretat.
 • No deixeu al lavabo fulles d’afaitar, tisores, cosmètics, etc.
 • Utilitzeu tancaments de seguretat per a la tapa del vàter. Si afegiu lleixiu o amoníac a l’aigua, no deixeu que el nen estigui a prop i tireu sempre la cadena. Desprenen vapors tòxics.
 • Compte amb el terra moll i les caigudes en superfícies tan dures.

A la resta de la casa

 • Elimineu tot accés a finestres. Si no és possible, bloquegeu-les per impedir que els nens treguin el cap per allí. Als balcons, les baranes han de ser estretes i altes.
 • Poseu barreres de protecció a les escales. Les caigudes poden ser molt perilloses.
 • Protegiu les cantonades dels mobles amb coixins i utilitzeu tancaments de seguretat per a calaixos i armaris.
 • Col·loqueu antilliscants sota les catifes.
 • Allunyeu del seu abast les estufes i brasers, no són gens recomanables en cases amb nens. Si teniu xemeneia, tapeu-la amb reixetes de protecció.
 • Presteu especial atenció als endolls. Protegiu-los amb tapes especials.
 • Assegureu-vos que les joguines no tinguin peces petites que es puguin desprendre.
 • Reviseu a fons el sofà per assegurar-vos que no hi ha petits objectes com monedes o botons que pugui ficar-se a la boca.

Al jardí

 • No el deixeu mai sense vigilància a prop de la piscina. Compte amb les depuradores, els filtres i les caigudes a prop de la vorada.
 • Tingueu especial cura amb les eines de jardineria, ja que es poden convertir en joguines perilloses.
 • No deixeu runes o escombraries escampades, emmagatzemeu en un lloc segur tota classe de productes químics (insecticides, fertilitzants, abonaments, clor per a piscines, etc.).
 • Recolliu immediatament els vidres trencats d’hivernacles i finestres i substituïu-los com més aviat millor.
 • Algunes plantes i els seus atractius fruits de color vermell poden ser molt verinosos. Atenció també a les espines del roser.
A la cuina
 • Mantingueu lluny del seu abast els lleixius i altres productes de neteja i substàncies tòxiques.
 • Utilitzeu tancaments de seguretat en els armaris que continguin productes perillosos.
 • No deixeu al seu abast tisores, ganivets, ni altres objectes tallants.
 • El forn ha d’estar instal·lat en un lloc alt. Si no és així, vigileu que el vostre fill no s’apropi a la porta mentre estigui encès.
 • Procureu que els mànecs i nanses de paelles i cassons romanguin sempre cap a dins i, si és possible, en els fogons interiors. La rentadora ha de disposar d’un sistema d’obertura retardada. Mentre estigui aturada, mantingueu sempre la porta tancada. Tingueu especial cura amb la planxa. Les cremades són un accident molt habitual en nens menors de 3 anys.

Com actuar davant dels accidents més freqüents

 • /imgs/20010301/informe03.jpg
  Enverinament. Sempre que es produeixi un enverinament, s’ha d’identificar el verí i demanar assistència mèdica al més aviat millor. Si la víctima està inconscient esbrineu què és el que va prendre, per la qual cosa heu de recollir qualsevol ampolla sospitosa que es trobi al seu voltant. Intenteu fixar l’hora en què es va produir la ingestió, com també la quantitat ingerida. Si està conscient, procureu fer-li vomitar el verí, llevat si és un líquid corrosiu (àcid, alcalí, petroli, etc.), perquè l’esòfag, cremat pel producte, es tornaria cremat una altra vegada. Esbandiu-li la boca i el contorn dels llavis amb aigua, però no li doneu res per beure. Si es produeixen vòmits, recolliu-ne una mostra perquè pugui ser analitzada. Vigileu a tot hora el pols i la respiració i, si cal, practiqueu-li la respiració artificial. Si la intoxicació és per gas, no entreu a l’habitació sense aparells adequats i l’ajuda d’algun expert.
 • Electrocució. És l’estat que es produeix com a conseqüència del pas del corrent elèctric a través del cos humà i que pot conduir a la mort. En primer lloc heu de “tallar” el corrent, procurant que no us afecti també a vosaltres. Ho podeu fer desconnectant l’interruptor general del comptador i, si no és possible, estirant l’endoll o el cable, tenint en compte que tots dos han d’estar secs i que també us heu de trobar sobre una superfície seca. Si no ho podeu fer amb la mà, us podeu ajudar amb qualsevol objecte, sempre que no sigui un aparell elèctric o metàl·lic i estigui sec. Mentre no aconseguiu desconnectar el corrent, us heu d’abstenir de tocar la víctima. Una vegada tallat el fluid elèctric, si la respiració i el cor estan paralitzats heu d’actuar amb rapidesa efectuant un massatge cardíac i respiració boca a boca. Si la víctima respira però està inconscient heu d’afluixar-li les robes i col·locar-lo en una postura còmoda. En tots dos casos, aviseu una ambulància i mantingueu a l’accidentat tapat amb una manta fins que aquesta arribi.
 • Cremades. Les cremades es poden produir per causes molt diverses: foc, electricitat, líquids o materials molt calents, vapor i productes químics corrosius. La seva gravetat depèn de la zona danyada i de l’extensió. Es pot observar un lleuger enrogiment, butllofes o capes de pell destruïdes segons augmenti la intensitat. En el cas del foc, si la víctima està embolcallada amb flames, l’heu d’embolicar amb una manta o roba, sempre que no sigui sintètica. Una vegada apagat el foc, no traieu les robes i ruixeu la part cremada amb aigua freda per baixar la temperatura. Si la víctima s’ha escaldat amb líquids calents o substàncies corrosives, és convenient treure-li la roba i rentar-la amb abundant aigua freda durant deu minuts. No li fregueu la pell, podríeu danyar-la encara més. Si la superfície danyada és superior a la mida d’un segell de correus, heu de consultar el metge, ja que la seva gravetat pot ser més gran del que aparenta, sobretot en el cas dels nens. Si l’extensió de la cremada és gran, aviseu urgentment una ambulància.
 • Ingestió de cossos estranys. És sabut que els nens, sobretot a certes edats, són propensos a ficar-se a la boca tot el que toquen. Això ocasiona nombrosos accidents, la gravetat dels quals depèn de la naturalesa de l’objecte ingerit. Si és llis, petit i rodó, pot seguir una dieta normal, vigilant les deposicions per assegurar-se que l’expulsa. Si es tracta d’un nen menor de dos anys, el millor és avisar el pediatre. També cal anar al metge, al més aviat possible, si l’objecte és puntegut o si ha passat als pulmons en lloc d’haver estat empassat. No els doneu res de menjar ni de beure.
 • Si es produeix sufocació (ofec) i el nen és suficientment petit, agafeu-lo pels peus amb el cap cap a baix i doneu-li uns copets entre les espatlles. Si no produeix efecte, truqueu al metge i practiqueu-li el boca a boca. Cossos estranys al nas o les orelles. Si l’objecte que ha penetrat al nas és petit i llis, n’hi haurà prou amb apropar una mica de pebre a les fosses nasals per provocar un esternut que faci que expulsi l’objecte estrany. Si no dóna resultat, recórrer al metge. Si el que s’introdueix a l’oïda és un insecte, podeu intentar treure’l posant unes gotes d’oli d’oliva, cosa que paralitzarà els moviments de l’insecte i en facilitarà l’expulsió. Si l’oli no dóna resultat o es tracta de qualsevol altre objecte no intenteu extreure’l, ja que podríeu danyar l’oïda. Aviseu el metge.
Compte amb els més grans
 • Si se senten insegurs en caminar, no han de pujar sols a l’ascensor.
 • No és de massa instal·lar barres als passadissos perquè s’hi puguin agafar.
 • També és convenient col·locar un agafador i una base antilliscant a la dutxa.
 • S’ha de procurar que la casa estigui ben il·luminada. Els interruptors han de tenir un accés fàcil i un accionat senzill.
 • Han de tenir la roba i els objectes de primera necessitat a l’abast de la mà, a un metre aproximadament.
 • Les llosetes de la terrassa o del jardí han de ser de terra rugós per evitar relliscades i caigudes.

Consells pràctics per evitar accidents domèstics

 • Catifes: Mantingueu sempre les catifes ben esteses, inclosos els serrells, i afegiu-hi sota antilliscants. No oculteu cables sota de catifes ni sofàs.
 • Endolls: Davant del mínim enfosquiment o rescalfament, s’han de canviar. No connecteu gaires aparells en un mateix endoll, encara que siguin de poc voltatge. Apagueu totalment la TV, la cadena de música i el vídeo.
 • Fonts de calor: Han de romandre allunyats, almenys un metre, de mobles, cortines i tapisseries. És recomanable utilitzar fonts de calor amb termòstat perquè s’apaguin quan arribin a la temperatura indicada. No useu estufes de gas en zones petites (menys de 6 metres quadrats) ni en soterranis. Deixeu sempre una bona ventilació i apagueu l’estufa cada hora fins que l’aire s’hagi renovat. Si l’habitació està caldejada, enceneu l’estufa al mínim. És millor apagar-la i tornar-la a connectar quan baixi la temperatura. No deixeu espelmes ni cigarrets encesos en una habitació desocupada. Sol·liciteu una revisió tècnica de tots els aparells que proporcionen calor i aigua calenta. En els escalfadors i estufes de gas, és convenient fer revisions cada tres anys. En els de fuel o carbó, cada any, preferentment a l’estiu.

  • Baixeu les persianes sempre amb dues mans i amb moviments successius. El lliscament brusc de corretges de persianes grans pot provocar lesions a les mans.
  • Mai s’ha de col·locar sobre aparells elèctrics recipients o gerros amb aigua, tests ni res sintètic.
  • Escolliu cendrers amplis, si és possible d’aigua. No buideu els cendrers sense abans haver-hi passat una mica d’aigua.
 • Plantes: Informeu-vos sobre les característiques de les plantes d’interior, per si són tòxiques i provoquen irritacions. Useu insecticides i plaguicides de baixa intensitat i després de polvoritzar espereu-vos una estona abans d’entrar a l’habitació.
 • Barrots: Han de tenir poca separació perquè no hi càpiga el cap d’un nen.
 • Aire condicionat: Respecteu rigorosament les revisions, la neteja periòdica dels filtres i del tub de drenatge de l’aigua del condensador. Un ambient de climatització correcte se situa entre els 20 i 24 graus, amb una humitat relativa de l’aire del 35% al 50%.
 • Elements punxants: Acostumeu-vos a guardar tisores i agulles dins del cosidor i deixeu-lo en un racó allunyat dels nens. No convé caminar descalç per la casa, pot provocar petites ferides als peus. És preferible que els cantells de mobles, calaixeres, etc. siguin arrodonits i és convenient fixar amb solidesa tots els electrodomèstics i mobiliari.
 • Dormitoris: Eviteu acumular sota les finestres elements baixos (caixes, llits, etc.), els nens els poden utilitzar per enfilar-s’hi. Eleveu les baranes de l’habitació si no superen la cintura d’una persona adulta. Si hi ha lliteres, l’escala ha de quedar perfectament fixada per pujar al llit superior i s’han d’utilitzar les dues mans per pujar i per baixar. La barana ha de quedar perfectament fixada i protegir tot el cos del nen per evitar caigudes. Si hi ha nens petits, allunyeu del seu abast medicaments, joies o objectes petits i, sens dubte, no guardeu mai una arma de foc carregada a casa, malgrat que activeu el fiador. Tots els medicaments de la farmaciola han d’estar correctament etiquetats i les substàncies tòxiques han d’estar perfectament identificades.

/imgs/20010301/informe02.jpg
Banys: Col·loqueu davant del lavabo i de la banyera una catifa absorbent. Mantingueu sempre secs els terres. Dins de la banyera, trepitgeu sempre sobre elements antilliscants i instal·leu a la paret de la banyera o dutxa una barra de subjecció per recolzar-se en entrar o sortir. Deixeu una tovallola prop de la dutxa o banyera: els estiraments des de la banyera provoquen greus accidents.

Per netejar les rajoles superiors de la banyera, no us hi heu d’enfilar ni col·locar escales dins. És preferible utilitzar una fregadora que allargui l’instrument de neteja. A l’hora de la netejar llums, la de focus encastats es fa amb un drap sec i amb calçat aïllant. Si la il·luminació del bany s’espatlla, substituïu-la per focus apropiats per a llocs humits.

Està prohibit col·locar endolls i aparells elèctrics sobre banyeres i dutxes, amb una distància de prohibició de 2,25 metres. Fins a un metre de distància de la banyera està prohibit col·locar interruptors. Només es permeten preses de corrent que rebin únicament tensió quan endollem un aparell d’escassa potència. Per escalfar el bany useu calefactors específics que aguantin les esquitxades. En cas contrari, poden provocar electrificacions.

No encengueu mai al bany estufes de butà o de combustió líquida. Quan netegeu el bany, deixeu sempre tancats els productes que s’utilitzen per evitar que es vessin o s’usin de manera no apropiada. No deixeu els productes de neteja del bany darrere del bany o lavabo, perquè poden ser accessibles per als nens. No guardeu productes de neteja ni tòxics en envasos de colors, animals, etc. No sortiu del bany amb l’aparell de cera depilatòria encès: és inflamable i emet gasos tòxics. Abans de depilar-vos, comproveu amb la mà la temperatura de la cera, per evitar cremades. No fumeu mentre utilitzeu laca, desodorant o escuma amb alcohol. Tampoc s’ha d’encendre una flama immediatament després de la seva aplicació.