Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Centres d'aprimament: analitzats 110 establiments en 18 ciutats de tot el país : La meitat dels centres analitzats recomanen un tractament dietètic basat únicament en productes estrella

Gairebé un de cada quatre professionals que atenen aquestes consultes dietètiques no disposen de formació qualificada

És necessari perdre pes?

Sense una identificació correcta de l’excés de pes, de poc serveix recomanar al client un tractament d’aprimament o un altre. Els centres d’aprimament visitats suspenen aquest apartat amb un “regular”: el 44% (proporció similar al 2007) no fa un mesurament adequat d’aquests paràmetres. Per tant, com poden aquests centres oferir un tractament si no coneixen la dimensió del problema? I és que tan sols un 20% dels centres visitats va fer una identificació correcta del problema d’excés de pes.

Entre les principals mancances detectades destaquen que dels 110 centres d’aprimament visitats, solament un 28% va fer una exploració física al pacient; més alt va ser el percentatge de centres (un 66%) que es va interessar per si el client s’havia fet una analítica de sang recentment, els dos aspectes indispensables per a fer un bon diagnòstic. D’altra banda, solament el 42% dels centres va indagar sobre tres o més antecedents personals o familiars del pacient, mentre que la pregunta de si es prenia algun medicament no es va formular en 66 dels 110 establiments visitats, un aspecte fonamental que de vegades condiciona tant el tractament com els efectes secundaris.

Un altre dels passos que s’ha de seguir després de l’exploració física és el de fer un estudi antropomètric, essencial per a conèixer si hi ha o no uns quilos de més, igual com la distribució i la quantitat de greix corporal del client. En concret, prop del 16% dels 110 centres visitats no va fer un estudi antropomètric.

Realment necessito perdre pes?

  • /imgs/20110601/tema4.jpg
    Hi ha una diferència important i considerable entre el desig d’aprimar-se i la necessitat de perdre pes. Així doncs, convé aprimar-se sempre que el sobrepès afecti la salut, no per qüestions estètiques.
  • És fonamental posar-se en mans d’un professional expert en nutrició; res de dietes pel nostre compte i, per descomptat, res de pastilles miracle. Els innombrables tractaments basats en productes estrella no fan res més que desmotivar, ja que, com que prometen grans resultats (i sempre sense esforç) i es comprova que no hi arriben, generen desconfiança i neguit.
  • Com sabem si tenim algun quilo de més? L’índex de massa corporal (IMC) és la referència més utilitzada per a determinar on se situa el límit de l’excés de pes. Només és vàlid per a adults de més de 25 anys d’edat. Cal aplicar la fórmula següent:
IMC (kg/m2) = PES (Kg) / [TALLA (m) x TALLA (m)]
IMC Resultats
Menor que 18,5 Pes insuficient
18,5 – 24,9 Pes adequat (Normopès)
25,0 – 26,9 Sobrepès grau I
27,0 – 29,9 Sobrepès grau II (Preobesitat)
30,0 – 34,9 Obesitat tipus I (Lleu)
35,0 – 39,9 Obesitat tipus II (Moderada)
40,0 – 49,9 Obesitat tipus III (Mòrbida)
Mayor que 50 Obesitat tipus IV (Extrema)

En funció dels resultats, si estàs per sobre d’un pes adequat, hauràs de plantejar-te anar a una consulta dietètica per millorar els teus hàbits d’alimentació, a més de tenir en compte el fet d’augmentar el grau d’activitat física. Si, per contra, el teu pes és baix o és l’adequat però tens zones localitzades del cos que t’agradaria modelar (glutis, malucs, etc.), pots recórrer a l’exercici físic i a tractaments locals d’estètica que t’ajudin a modelar la figura, però mai seguir una dieta per a aprimar-te.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions