Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Analitzades les tarifes de 12 companyies elèctriques per saber quant costa al mes la factura de la llum en el mercat lliure i en el regulat : Factura de la llum: pràcticament no hi ha diferències entre el mercat lliure i la tarifa regulada

Un consumidor paga en el mercat lliure una mitjana de 61 euros al mes per la seva factura de la llum, tan sols un 1,4% menys que si contractés la tarifa regulada

Lectura estimada de la factura: un engany al consumidor? i taules comparatives

Entre els consumidors, un dels aspectes que més controvèrsia genera en la factura de la llum és la lectura estimada. La lectura és la xifra que marca el comptador de la llum del subministrament, i n’hi ha de dos tipus. En primer lloc, hi ha la lectura real, que es refereix a la numeració que marca el comptador en una data concreta i que anota el personal de la companyia o el mateix consumidor. En segon lloc, hi ha la lectura estimada que s’utilitza en els períodes en què no ha estat possible fer la lectura del comptador.

En aquest cas, el sistema informàtic de l’empresa elèctrica fa una valoració aproximada del consum que pot haver tingut el subministrament. La normativa permet calcular-ho mitjançant una fórmula que pren com a referència el consum “històric” del consumidor en el mateix període de l’any anterior amb lectura real. Però aquesta valoració no deixa de ser fictícia i pot ser superior o inferior que el consum real. Per això, com que les lectures han d’anar alternant una factura estimada i una de real, una vegada que es faci una lectura real del comptador es regularitzarà el pagament en la factura següent. Així, és possible tant que retornin a l’usuari part de l’import facturat (quan s’ha estimat de més) com que hagi de pagar part de l’import no facturat anteriorment (quan s’ha estimat per sota del consum).

Les lectures estimades generen desconfiança en les organitzacions de consumidors i són moltes les denúncies interposades en aquest sentit. L’última va ser a la Comunitat de Madrid, on l’Executiu regional va obrir el mes de març passat un expedient sancionador a tres empreses comercialitzadores d’electricitat a la Comunitat per entendre que s’havien vulnerat els drets dels consumidors madrilenys a rebre una informació eficaç i suficient i s’instava les companyies a facturar sempre d’acord amb una lectura real.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions