Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Seguretat en els centres escolars: analitzats 208 en tot el país : Dos de cada tres col·legis i escoles suspenen en seguretat

Només el 32% dels centres visitats superen tots els blocs de l'examen

/imgs/20030901/tema01.jpg
Si resulta important que qualsevol recinte o edifici que acull persones resulti segur i compleixi estrictament les mesures i normatives de seguretat que s’hi hagin d’aplicar, la vulnerabilitat especial dels nens converteix els col·legis en un tipus de centre en què la seguretat esdevé indispensable. Cada any, sempre en més vegades de les desitjables, es difonen notícies d’accidents en centres docents amb resultats més o menys greus. I encara que els successos dramàtics són poc freqüents, menys aliens resulten per a molts pares els petits contratemps que els fills sofreixen cada any en el col·legi: cops i contusions, caigudes, torçades.

Però, són sempre aquests accidents deguts a les maldats dels nens i al caràcter poc previngut dels més petits? O, dit d’una altra manera, adopten els centres escolars les precaucions necessàries per a minimitzar en la mesura que es pugui el risc d’accident dels infants? En definitiva, ens hem preguntat, igual que molts pares, si els col·legis que cada dia reben els nostres fills són prou segurs.

Per respondre a esta qüestió, CONSUMER ha elaborat un informe que ha analitzat la seguretat de 208 centres escolars d’infantil, primària i secundària (120 de públics, 73 de privats concertats i 15 de privats) en les ciutats i localitats pròximes de Madrid, Barcelona, Màlaga, València, la Corunya, Bilbao, Alacant, Sant Sebastià, Vitòria, Almeria, Pamplona, Oviedo i Múrcia, per mitjà d’una visita in situ i l’emplenament d’un qüestionari individualitzat. Com a pas previ, es va estudiar la legislació vigent en matèria de seguretat (Reial Decret 2177/1996, de 4 d’octubre referent a les condicions de protecció contra els incendis en els edificis, i altres normatives), que s’ha d’aplicar als centres escolars, i es van establir, amb l’assessoria d’experts en seguretat, les variables que s’hi havia d’estudiar. Les visites les van fer al començament de juliol tècnics de CONSUMER, identificats com a tals, acompanyats d’un empleat -proposat per cada centre- que va facilitar l’accés a totes les zones del centre: pati, cuina, menjador, gimnàs, aules…

L’informe es divideix en dos apartats: d’una banda, la situació de les instal·lacions (patis exteriors i zones d’esbarjo i esport, classes, lavabos, gimnasos, menjadors, cuines, etc.) del centre i, d’una altra, la prevenció: sistemes de prevenció, simulacres d’incendi o catàstrofe, procediments i protocols d’actuació en cas de sinistre, plans de formació d’alumnes, professors i personal no docent, etc. Durant la visita, els tècnics d’aquesta revista van fixar l’atenció especialment en la seguretat davant d’una evacuació hipotètica de l’edifici i els perills per a la integritat física dels alumnes dins de l’edifici i en l’entorn pertanyent al centre escolar.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions