Neteja i manteniment de canonades domèstiques

Un ús correcte evita problemes

1 Setembre de 2003
Img consejo del mes listado

Un ús correcte evita problemes

/imgs/20030901/consejo01.jpg
Obstruccions, males olors i fuites d’aigua són els principals problemes de les canonades de les nostres cases, que pel mal ús que en fem i pel mateix pas del temps s’acaben deteriorant. A més d’utilitzar-les correctament -recordant que no són una via per a desfer-se de residus-, cal mantenir-les netes i en perfecte estat. Tot i les molèsties que pugui comportar, una revisió i posada al punt mensuals és el que els experts recomanen.

Atenció amb les deixalles

 • No llenci deixalles pels desguàs. Les restes de comestibles, pèls, ungles tallades, agulles de cap i altres objectes, barrejats amb els sediments que arrossega l’aigua i que s’acumulen imperceptiblement (com la sal o la calç), ajuden a produir embossos.
 • Extremi les precaucions si utilitza desembossadors químics. Estan elaborats amb substàncies tòxiques, per la qual cosa ha d’evitar que entrin en contacte amb la pell. Si usa aigua bullint per a dissoldre i ajudar a penetrar el producte, protegeixi’s dels gasos que origina la mescla. Resulta fonamental llegir les instruccions d’ús d’aquests productes, és molt habitual utilitzar-los incorrectament: molts d’ells han de ser diluïts en aigua abans de ser abocats per la canonada i per desconeixement no sempre es fa.
 • Revisi la boca visible del desguàs per a comprovar que no hi hagi cap objecte a l’abast de la mà que obstrueixi el pas de l’aigua.
 • Per a desembossar l’inodor provi a lligar una tovallola vella al voltant de l’escombreta. Després, mogui l’escombreta amunt i avall fent pressió.
 • Si s’embossa la pica i no té un desembossador de goma, tapi l’aigüera i ompli la pica fins a un terç de la seva capacitat. Amb una mà tapi el respirador de la part superior i, amb l’altra, tregui el tap i exerceixi una acció de ventosa.
 • Desembossi les canonades abocant-hi cristalls de sosa amb aigua bullint. Amb una tassa de sosa per cada dos litres d’aigua n’hi haurà prou.

Adéu a les males olors

 • Els sifons són els encarregats d’aturar les males olors que pugen des dels desguassos. No obstant això, de vegades les males olors poden procedir del mateix sifó. Per a netejar-lo, tregui el tap de neteja, situat en una de les seves corbes, i tregui’n les restes acumulades.
 • Una vegada al mes netegi els sifons que siguin accessibles. Hi evitarà l’acumulació de residus, que es descomponguin i, en conseqüència, les olors desagradables.
 • Si abans de sortir de vacances ha tallat el pas general de l’aigua, és probable que el nivell d’aigua-barrera dels sifons s’evapori i deixi pas als gasos del desguàs. No aboqui lleixiu ni altres productes químics per a intentar eliminar les males olors, n’hi haurà prou obrint de nou el pas de l’aigua perquè els sifons es tornin a omplir fins al seu nivell i compleixin novament la seva funció.
 • Elimini les olors persistents abocant una mescla de mitja tassa de bicarbonat sòdic, una de vinagre i dues d’aigua calents. A continuació, aboqui pel desguàs aigua bullint.

Solucions a les fuites

 • Comprovi si la canonada té fuites aplicant-hi al damunt una solució espessa de detergent líquid. Es formaran bombolles en el lloc de la fuita.
 • Si la canonada perd aigua, talli’n el pas i buidi el conducte. Si el forat és petit, no cal que recorri a un professional immediatament. Sortirà del pas col·locant-hi al damunt un tros de goma d’esborrar i mantenint-lo estret amb una abraçadora.

Canonades sense aire

 • Si alguna canonada de sa casa fa sorolls, especialment en obrir o tancar l’aixeta, el més probable és que es degui a les bombolles d’aire que té en l’interior. La solució és porgar l’aire atrapat, augmentant la pressió sobre l’aigua de la mateixa aixeta per a desplaçar-ne la bombolla.
 • Agafi un tros de mànega i connecti l’aixeta de la pica amb l’aixeta amb aire. Obri les dues aixetes un parell de minuts perquè la major pressió de l’aigua arrossegui l’aire; tregui la mànega, i comprovi si ha desaparegut l’aire. Si continua en la canonada, repeteixi l’operació totes les vegades que calgui fins a eliminar-lo.