Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Los datos, informaciones, interpretaciones y calificaciones que aparecen en esta información corresponden exclusivamente al momento en que se realizaron y tienen, por tanto, una vigencia limitada.

Analitzades 16 aplicacions mòbils gratuïtes relacionades amb el control de pes i els hàbits alimentaris : Aplicacions per al control de pes: útils per fer un diari de la dieta però no per establir pautes dietètiques

Aquestes apps són només eines de suport, no han de substituir la feina professional de nutricionistes o endocrins

Recomanació bàsica: professionals qualificats

El primer consell que hauria de donar qualsevol d’aquestes aplicacions hauria de ser el de consultar el metge, ja que tota pauta dietètica ha d’establir-la un professional qualificat convenientment.

Durant l’anàlisi, EROSKI CONSUMER va comprovar que només la meitat de les aplicacions feien aquesta recomanació (Calorie Counter by FatSecret, Weigh What Matters, Calorie Counter by Caloriecount.com, Calorie Counter-Myfitness Pal, Fitbit, Diet Point.Español, DailyBurn Tracker i 40.30.30). En Tu Peso Ideal, tot i no trobar aquest consell, sí que s’indicava expressament que no s’havia d’utilitzar com a substitut d’assessorament professional.

Trobar aquesta recomanació va ser complicat, fins i tot va caldre explorar en les FAQ i en els termes d’ús (sempre que hi havia un accés directe des de l’aplicació). No serveix de res que la recomanació sigui al lloc més insospitat i escrit amb una lletra molt reduïda.

El diagnòstic

Quan algú està interessat a controlar el pes i a seguir uns hàbits alimentaris saludables, és fonamental fer un diagnòstic previ que avaluï el seu estat nutricional i el seu estil de vida. EROSKI CONSUMER considera necessari que aquestes aplicacions facin un mínim de preguntes i estimacions per identificar el problema: les dades personals per a l’avaluació del pes, l’estat de salut i l’estil de vida.

En aquest sentit, l’aplicació mòbil que fa un qüestionari més detallat és Shape Up Club, seguida de molt prop per Calorie Counter by FatSecret, Calorie Counter by Caloriecount.com i Calorie Counter-MyFitness Pal.

D’altra banda, Dieta Asistente-Perder Peso, Diet Point.Español, Fitbit, Noom Weight Loss i Tu Peso Ideal amb prou feines freguen els cinc punts (entre el 5è i el 9è lloc del rànquing). Finalment, La Dieta del Bocadillo i 40.30.30 ni tan sols fan un pretest o diagnòstic de l’individu que les descarrega.

Gairebé en cap de les aplicacions mòbils analitzades es pregunta per possibles malalties, embaràs, al.lèrgies o intoleràncies, possibles desordres… Tot i això, sí que hi ha algunes excepcions que es van valorar positivament. Tu Peso Ideal avisa que l’app no és recomanada per a embarassades.

La pauta dietètica

/imgs/20130701/tema2.jpg
Qualsevol tractament dietètic plantejat amb l’objectiu de perdre pes, de guanyar-ne o de mantenir-lo ha de començar per informar de la situació de l’individu: baix pes, normopès (pes saludable), sobrepès i obesitat (grau), i estimar el pes saludable per a cada situació individual. A partir d’aquesta dada, es planifica la dieta.

Tenint en compte aquesta sèrie de passos, els plans o les pautes dietètiques analitzats no superen en cap cas els 7,5 punts sobre els 10 desitjats. Weigh What Matters s’acosta a aquesta puntuació, per la qual cosa se situa en el primer lloc del podi, seguida de DailyBurn Tracker (amb 6,8 punts) i Calorie Counter by FatSecret (amb 5,8 punts). Cal assenyalar que, en aquest apartat, no s’han tingut en consideració quatre aplicacions per proposar dietes miracle: Dietas para Adelgazar (dóna l’opció de triar entre la dieta d’un ingredient, la del mes, la de calories concretes, la de poca voluntat…), Dieta Asistente-Perder Peso (ofereix la possibilitat d’escollir entre dietes que la mateixa app denomina “altes en proteïna”, basades en peix i saludables), Diet Point.Español (dóna la possibilitat de fer dietes desintoxicants, segons el grup sanguini, baixa en carbohidrats, Scardale, Montignac, Dukan, de famosos…) i La Dieta del Bocadillo (el seu mateix nom ho indica, substitueix el dinar per entrepans de pa integral). Una vegada avaluat el pes, pràcticament cap de les aplicacions analitzades recomana perdre un nombre de quilos determinat. En set aplicacions (Calorie Counter by FatSecret, Shape Up Club, Calorie Counter by Caloriecount.com, Calorie Counter-MyFitness Pal, Libra-Gestor de peso, Noom Weight Loss i iPesoCorporal), és la persona que es descarrega l’aplicació qui estableix quants quilos vol perdre, tot i no ser recomanable fer-ho. Amb tot, dues aplicacions tenen un funcionament positiu: Shape Up Club confirma a la persona que el pes desitjat és normopès i Weigh What Matters indica expressament que aquesta dada s’ha d’establir amb el metge.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions